Monument bliver placeret på historisk strand - her blev jøder reddet fra den sikre død

Et monument på Peder Mads Strand i Humlebæk bliver opført til minde om de danske jøders flugt fra Danmark til Sverige under Anden Verdenskrig.

I oktober 1943 lykkedes det mange jøder at flygte fra den visse død i det besatte Danmark til Sverige fra små både syd for Humlebæk.

Denne internationalt kendte flugt mindes Fredensborg Kommune nu ved at opstille monumentet ”Oktober 43” opført af den danske kunstner Per Arnoldi.

Det skriver Fredensborg Kommune i en pressemeddelelse. 

Flugten under Anden Verdenskrig fandt sted på Peder Mads Strand, og det er netop her monumentet efter længere tids tovtrækkeri med myndigheder nu har fået tilladelse til at blive opstillet.

Kystdirektoratet havde ellers givet afslag på ansøgningen om at placere kunstværket på stranden, men den afgørelse har Miljø- og Fødevareklagenævnet ændret.

- Jeg er glad for, at vi nu kan markere denne vigtige del af vores fælles historie på det helt rigtige sted i Humlebæk, hvorfra så mange jøder blev sejlet afsted til sikkerhed i Sverige i 1943, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) og fortsætter:

- Derfor vil jeg gerne takke Miljø- og Fødevareklagenævnet for at dispensere for naturbeskyttelsesloven for netop at kunne sikre den historisk korrekte placering af monumentet.

Kunstværket af Per Arnoldi vejer omkring 20 tons og koster 2,2 millioner kroner at realisere. Finansieringen er kommet i hus via fonde.
Kunstværket af Per Arnoldi vejer omkring 20 tons og koster 2,2 millioner kroner at realisere. Finansieringen er kommet i hus via fonde.
Foto: Pressemateriale/Per Arnoldi

- Størstedelen af vores jøder blev reddet fra den sikre død

Monumentet af granit forestiller en båd, der ligger på land. Båden peger mod Sverige, som under Anden Verdenskrig var neutrale og derfor en foretrukken destination for de danske jøder, der forsøgte at undslippe nazisternes holocoust.

Kunstværkets placering er til store glæde for kulturudvalgsformand i kommunen Ulla Hardy-Hansen (K).

- Per Arnoldis monument markerer på allerbedste vis, hvordan det lykkedes danskerne at redde størstedelen af vores jøder fra den sikre død ved at sejle dem til Sverige over Øresund. Danskernes indsats er kendt verden over og markeret med talrige mindesmærker, siger hun og fortæller yderligere.

- Det særlige ved Peder Mads Strand er, at beliggenheden skaber en fysisk sammenhæng, der understreger hele Humlebæk og Slettens rolle i aktionen - altså et unikt historisk rum, der er værd at bevare. Derfor var det vigtigt for os, at monumentet netop blev placeret her.

Historisk strand

Peder Mads Strand ligger syd for det nuværende Slettenhus, som under besættelsen hed Hotel Gylfe.

Det var et mødested for danske frihedskæmpere og ditto et gemmested for jøder i oktober 1943, inden de blev sejlet fra Sletten Havn til Sverige.

Kysten syd for Sletten Havn var under krigen afgangsterminal for en stor del af de danske jøder, der af deres landsmænd blev sejlet til Sverige for at blive reddet.

For at forhindre jøderne i at flygte var alle joller og mindre både beordret væk fra kysten af tyskerne. 

Oprindeligt var skulpturen lavet til Køge, hvor en gruppe borgere ønskede at mindes Oktober 1943. Det samarbejde blev dog afbrudt, hvorfor Fredensborg Kommune nu har slået til.

Monumentet skal efter planen indvies omkring den 4.-5. maj næste år, som er årsdagen for Danmarks befrielse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

skøjtebane i zoo

playZoologisk Have åbner ny vinterattraktion for første gang

skøjtepige

Skøjtebaner lukker overalt, men her åbner en ny - af plastik

Roskilde Badet, svømmehal

playSkandaleramt svømmehal blev dobbelt så dyr og forsinket: Nu skal sagen kulegraves

Hillerød Madmarked

Nyt madmarked på vej: "Det er, hvad folk vil have"

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere