Kæmpe maleri er ankommet til lille museum

Nivaagaards Malerisamling åbner snart for en Hans Scherfig-særudstilling. Fredag blev kæmpemaleri fragtet til det det lille nordsjællandske museum.

Der skulle en særtransport og fem mænd til at bære det længste værk, der nogensinde er blevet udstillet på Nivaagaards Malerisamling, som er er lille museum i Nordsjælland.

Maleriet, der er tale om, er Hans Scherfigs jungleværk, og det otte meter lange værk, som i alt fylder 16 kvadratmeter, er en del af en særudstilling, som fra den 9. februar hylder maleren og forfatteren, der døde i 1979.

Hos Nivaagaards Malerisamling mener man, at Hans Scherfigs malerier er mere aktuelle end nogensinde, fordi han malede motiver, der i dag bidrager til eftertænksomhed omkring den truede natur og biodiversitet.

Det otte meter lange maleri blev fredag båret ind i Nivaagaards Malerisamlings lokaler.
Det otte meter lange maleri blev fredag båret ind i Nivaagaards Malerisamlings lokaler.
Foto: TV 2 Lorry

- Hans billeder er en utopi eller en drøm om en uberørt verden, hvor alle dyr lever fredeligt sammen, og hvor ingen mennesker udnytter naturens ressourcer. I dag er de dyr, han dyrker, mere truede end nogensinde, så vi vil rigtig gerne alle opmærksomme på, at vi skal huske at passe på vores verden, vores planet og elske de andre levende væsener og give dem samme rettigheder, som vores egen art, siger Andrea Rygg Karberg, der er museumsdirektør på Nivaagaards Malerisamling.

Museumsdirektør: Jeg er meget lykkelig

Fredag blev værket ”Rejse i Junglen” fra 1949 så båret ind i museets lokaler, og det vækkede en umiddelbar glæde hos museumsdirektøren.

- Jeg er dybt lettet og meget, meget lykkelig. Det passer heldigvis til rummet og passer fint i højden, så det er dejligt.

Hans Scherfig boede mange år i Fredensborg, hvor Nivaagaards Malerisamling også har til huse. Han var erklæret kommunist og langt fra troende. Men han malede gerne motiver fra Det Gamle Testamente eller fra oldgræsk mytologi, hvor dyr spiller en rolle. Hans folkekære billeder af elefanter, giraffer og aber i deres naturlige omgivelser indgår altid i en større fortælling.

Hans Scherfig maler værket ’Rejse i junglen’ i 1949.
Hans Scherfig maler værket ’Rejse i junglen’ i 1949.
Foto: Nivaagaards Malerisamling

- Vi har samlet flest mulige af hans motiver inspireret af antik mytologi og det gamle testamente, hvorfra han ikke overraskende anvender de historier, hvor dyr og natur spiller en rolle, siger Andrea Rygg Karberg.

Udstillingen åbner søndag den 9. februar og kan ses fire måneder frem.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Idrætsgymnastik

play16-årige Camille er danmarksmester i gymnastik - men for ung til OL

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere