Jurister om undersøgelse af Fredensborg-læk: Det er ulovligt

I Fredensborg Kommune har en kilde lækket interne informationer til pressen. Nu vil borgmesteren gennemgå en mail-log, men det er ulovligt, mener jurister.

På en mark ved Humlebæk skal Fredensborg Kommune opføre et plejecenter.

Byggeriet blev forleden drøftet på et lukket møde, men kort efter mødet kunne Frederiksborg Amts Avis fortælle, at projektets budget er skredet med 18 millioner.

quote De sidste par år har vi desværre oplevet, at der er blevet lækket oplysninger fra de lukkede møder

Borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (Soc.dem.)

Kommunen vil nu undersøge, hvem der står bag lækket.

- De sidste par år har vi desværre oplevet, at der er blevet lækket oplysninger fra de lukkede møder. Det er byrådet blevet trætte af, siger borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (Soc.dem.), og tilføjer:

- Derfor har jeg, på baggrund af en henvendelse fra et byrådsmedlem, sagt at vi nu prøver at gennemgå loggen og så se, om der er noget mistænkeligt.

Borgmesteren understreger, at kommunen ikke vil læse folks mails. De ønsker kun at se, hvem der har sendt mails til hvem, og om det kan give klarhed over, hvem der har brudt tavshedspligten og sendt oplysningerne til avisen.

Jurister: Kommune er på kant med loven

Men ifølge flere jurister kan kommunen ikke selv undersøge den slags lovbrud.

quote Hvis man har mistanke om, at byrådsmedlemmer lækker oplysninger fra lukkede møder, så skal kommunen politianmelde

Peter Blume, juraprofesser KU

- Det er jo med henblik på en straffesag. Så er det politiet, der skal efterforske, og så kan en offentlig myndighed ikke selv undersøge sagen, siger Sten Bønsing, der er lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

Den vurdering er juraprofessor Peter Blume fra Københavns Universitet enig i.

- Hvis man har mistanke om, at byrådsmedlemmer lækker oplysninger fra lukkede møder, så skal kommunen politianmelde, og så kan politiet foretage en undersøgelse, siger han. 

Borgmester: Jeg mener, at det er i orden

Alligevel tolker Fredensborg Kommune loven anderledes.

- Jeg mener, vi har lov til at gennemgå den her log. det mener vi, at vi er på fast grund omkring, siger Thomas Lykke Pedersen, borgmester, Fredensborg (Soc.dem.)

Borgmesteren så hellere, at kommunen selv kunne løse sagen - uden politiets indblanding.

- Vi er uden tvivl ude i en gråzone. Jeg vil jo allerhelst have at vi løser sagen her i mindelighed, siger Thomas Lykke Pedersen og fortsætter:

- Hvis der er en der har begået en fejl eller gjort noget ved et uheld, så tager vi en snak om det.

Men ifølge juraeksperten er den fremgangsmåde i strid med loven.

quote Den beføjelse har en borgmester ikke

Sten Bønsing, lektor på Juridisk Institut, Aalborg Universitet

- Den beføjelse har en borgmester ikke. En borgmester kan ikke give en advarsel, en reprimande eller en kammeratlig samtale. Derfor har borgmesteren kun en mulighed: At politianmelde eller lade være med at politianmelde, siger Sten Bønsing.

Fredensborg Kommune har nu bedt Datatilsynet om at vurdere, om kommunens undersøgelse er lovlig. Hvis den er ulovlig, bliver den droppet. 

- Jeg vil godt understrege, at vi på næste byrådsmøde og økonomiudvalgsmøde også skal diskutere den her sag med henblik på, om vi bare skal skride til politianmeldelse, Thomas Lykke Pedersen til TV 2 Lorry.

Et internt læk i Fredensborg, får nu kommunen til at bevæge sig på kanten af loven. Et byrådsmedlem har angiveligt lækket fortrolige oplysninger - fra et lukket møde i kommunen. I jagten på at finde frem til den person, har borgmester Thomas Lykke Pedersen nu bedt kommunens IT-afdeling om at gennemgå alle byrøddernes emailkorrespondance.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik