Josephine blev del af kedelig konkurs-statistik: - Det har kostet mange tårer

Det første halve år af 2022 har været ekstraordinært hårdt for virksomhedsejere, og mange har måtte dreje nøglen om. Det har Josephine Harild mærket på egen krop.

Covid-19 var hård for de fleste, men den var måske særlig hård for virksomhedsejere. En ny opgørelse viser nemlig, at rekordmange har måtte erklære deres virksomhed konkurs som resultat af coronakrisen.

En af dem er Josephine Harild. Hun bor i Fredensborg og har indtil for nyligt drevet virksomheden Lah Lan.

- Det har kostet mange tårer. Det har det, siger hun.

I starten af året måtte virksomheden nemlig lukke og slukke - regningerne, som blev skubbet under coronakrisen, blev nemlig for tunge.

quote Jeg har dårlig samvittighed.

Josephine Harild, tidligere virksomhedsejer.

- Det er jo hårdt at have brugt så lang til på at skabe noget, og det så ramler lidt mellem hænderne på en. Det var min måde at tænke, at jeg stadig kunne være på arbejdsmarkedet, og samtidig også være der 100 procent for mine børn, siger Josephine Harild. 

Det var da også netop børnene, der fik hende til at starte virksomheden Lah Lan, som blandt andet solgte børnetøj. 

Mange er ramt

En ny opgørelse viser, at rigtig mange virksomhedsejere har måtte kaste håndklædet i ringen. 

Bare i Nordsjælland har hele 84 virksomheder drejet nøglen om i de første seks måneder af 2022. Til sammenligning lukkede kun 78 virksomheder i området i hele 2021.

Spørger man Dansk Erhverv, så er de da heller ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for de mange konkurser.

- Mange virksomheder skal nu til at betale de A-skattelån og momsskattelån tilbage, som de har optaget under coronakrisen, siger Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv.

- Vi har ellers i en lang periode set, at der har været forholdsvis få konkurser set i lyset af det ret store økonomiske tilbageslag, coronakrisen er, fortsætter han.

quote Det er selvfølgelig en meget ærgerlig situation for de virksomhedsejere, der har arbejdet benhårdt.

Kristian Skriver, Dansk Erhverv

Ligesom så mange andre valgte Josephine Harild også at udskyde sin A-skat og moms, og også for hende blev regningerne for store.

- Det er selvfølgelig en meget ærgerlig situation for de virksomhedsejere, der har arbejdet benhårdt for at få startet deres virksomhed op. Men det er også ærgerligt for de leverandører og egentlig også de medarbejdere, som måske mister jobbet på grund af en konkurs, siger Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

Dårlig samvittighed

Netop brudte aftaler med leverandører er noget, der stadig nager Josephine Harild. 

- Jeg har dårlig samvittighed. Både overfor butikkerne, leverandørerne og også kunderne, siger den tidligere virksomhedsejer. 

Inden corona ramte var Lah Lans tøj ude i 100 butikker verden over, og alt så strålende ud.

Men flyver man højt er der som bekendt langt at falde, og det mærkede den unge iværksætter på egen krop.

Alligevel er hun ikke helt klar til at opgive drømmen om egen virksomhed.

- Jeg vil gerne have en virksomhed igen. Jeg synes, det var sjovt, og jeg kan sagtens se mig selv i det. Men det har også været en mavepuster. Og spørgsmålet er, om man tør at gøre det igen, slutter hun.

Se hele indslaget herunder:

2022 har - indtil videre - været ekstraordinært hårdt for virksomhedsejere her i Hovedstadsområdet. Så hårdt – at rigtig mange har måttet dreje nøglen om. I Nordsjælland er samlet set 84 virksomheder, gået konkurs.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik