I forfald gennem årevis: Gave til Prins Henrik rådner væk

Kongebroen i Fredensborg Slotspark rådner og har huller. Og den er spærret for offentlig adgang. En renovering har lange udsigter.

En fin gave til Prins Henrik, da han fyldte 60 i 1994 står nu og forfalder ved Fredensborg Slot. 

Der er tale om Kongebroen  i Fredensborg Slotspark, som strækker sig ud i Esrum Sø. 

I 1994 var den Bevaringsforeningen Fredensborgs gave til prinsen, da han fyldte 60 år. Broen stod færdig to år efter, og den blev hurtigt et sted, hvor mange sad og nød udsigten.

quote Det er ikke kommunens bro. Vi har været kede af, at den har fået lov til at forfalde i flere år, og vi har skrevet til Slots- og Kulturstyrelsen

Thomas Lykke Pedersen (S), borgmester i Fredensborg

Fra Slotsparken strækker broen sig et godt stykke ud i søen, og den er både blevet brugt af folk, der går tur i det smukke parkområde og af mennesker, der stjæler sig til en hurtig dukkert i søen. Men sådan er det ikke mere. For gennem årene er broen begyndt at forfalde. Der mangler brædder på broen, så man kan falde igennem, og den er derfor blev aflåst med et gitter.

- Det er parkens omdrejningspunkt. Parken hælder ned mod Esrum Sø, og det er et naturligt sted at sætte sig for at skue ud over søen. Jeg blev først for alvor opmærksom på broen i folkeskolen, da vi skulle løbetræne og løb dertil - og så blev der strakt ud på broen, fortæller den nu 24-årige Johannes Borch.

Han er vokset op i Fredensborg og skulle egentlig have været på højskole i øjeblikket. Men det forhindrer corona-situationen, og derfor er han midlertidigt hjemme i Fredensborg, hvor han går og ærgrer sig over Kongebroens forfald. Så meget, at han netop har afsendt et læserbrev til den lokale afvis.

- Jeg forstår ikke, at man kan være det bekendt. Det er en lille perle, som er værdsat af mange af byens borgere, men også af mange turister, der kommer forbi. Men bænkene på broen er hugget op, og der er hul midt på den og et hegn foran, forklarer han.

Dyrt projekt - men der er håb

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der ejer broen, og de oplyser til TV 2 Lorry, at det bliver en bekostelig affære at restaurere broen. Prisen er anslået til tre millioner kroner. Derfor er de på jagt efter medfinansiering.

- Restaureringen af Kongebroen i Fredensborg Slotshave har været en langstrakt proces, da det har vist sig at være en væsentlig mere kompliceret opgave i forhold til broens konstruktion end forventet – og også betydeligt dyrere. Vi forventer, at en fuld restaurering af Kongebroen vil koste i omegnen af 3 millioner kroner, og vi er derfor i dialog med forskellige parter i forhold til en medfinansiering af projektet. Kommer finansieringen i hus her i 2021 er det styrelsens ambition, at Kongebroen vil kunne blive genindviet i løbet af 2022, hvor Fredensborg Slot fejrer sit 300-års jubilæum, skriver enhedschef Christian Thomas Johansen fra Slots- og Kulturstyrelsens Center for Slotte og Haver i en mail til TV 2 Lorry.

Kommunen vil bidrage

Broens tiltagende forfald har længe været en torn i øjet på folk i Fredensborg. Det gælder også for medlemmerne af byrådet. Og her er der ifølge borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) vilje til at bidrage.

- Det er ikke kommunens bro. Vi har været kede af, at den har fået lov til at forfalde i flere år, og vi har skrevet til Slots- og Kulturstyrelsen. Men der er gået alt for lang tid. Vi er dog meget positive over at indgå i et partnerskab om at få broen restaureret, siger han til TV 2 Lorry.

Thomas Lykke Pedersen har indtryk af, at staten ofte er meget interesseret i at få kommuner til at medfinansiere vedligeholdelsesprojekter - men som han understreger:

- Selv om vi gerne vil spytte lidt i kassen, så er det altså deres bro.

Samme holdning møder man hos 1. viceborgmester Ulla Hardy-Hansen (K), som dog ikke er i tvivl om, at Fredensborg bør komme med et bidrag.

- Vi har en historisk og moralsk pligt til at arbejde for, at der sker noget, siger hun.

Ulla Hardy-Hansen forklarer, at når broen - som er den 5. i rækken af kongebroer på stedet - er forfaldet så hurtigt, så skyldes det, at der i sin tid blev brugt lærketræ til byggeriet - og ikke eg, som holder meget længere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik