For fem år siden tog Daniel og familien en stor beslutning: ”En helt anden slags frihed”

I en lille båd der gynger i Nivå Havn bor Daniel Holm Klein med sin kone og fem børn. Livet til søs giver dem en helt særlig frihed, og alternative boformer som deres vinder frem.

I Nivå Havn ligger en sejlbåd fra 1964 og vugger i bølgerne.

På fronten står bådens navn "Bag Kullen" malet med skråskrift, og dens 13 meter lange og knap fire meter brede skrog har sejlet jorden rundt flere gange. 

De seneste fem år har den dog ligget til kajs og fungeret som hjem for Daniel Holm Klein på 37 år, hans kone Pernille og deres fem børn.

Familien sagde farvel til fast ejendom og boliglån og ja til meget mindre plads. Og i fremtiden vil flere familier måske følge trop. 

Livslang længsel efter livet til søs

Historien om, hvordan en familie på syv ender med at sige farvel til fast jord under fødderne og bo på en gammel sejlbåd, starter hos Daniel Holm Petersen.  

- Jeg har altid sejlet og været tæt på havet. Jeg startede med at komme her på havnen i 1987, og jeg er selv fra 1985, fortæller han.

Kærligheden til havet og følelsen af frihed om bord har fulgt Daniel hele livet, indtil den også smittede Daniels kone Pernille og siden hen deres børn.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Daniel Holm Petersen købte sejlbåden Bag Kullen for 150.000 kroner i 2021. Efter istandsættelser er den nu godt en halv million kroner værd.
Daniel Holm Petersen købte sejlbåden Bag Kullen for 150.000 kroner i 2021. Efter istandsættelser er den nu godt en halv million kroner værd.
Foto: Privatfoto

- Vi har som familie altid sejlet, og når vi har været på vandet, har vi ofte tænkt: Når man elsker noget så meget, hvorfor så tage hjem til noget, man ikke elsker nær så meget? siger Daniel Holm Klein.

- Så prøvede vi at strække sæsonen lidt - og så lidt mere. Til sidst tænkte vi: Hvorfor ikke bare springe ud i det og prøve det? Hvorfor ikke prøve et helt år i båden? 

- Det gjorde vi så, og nu er vi her stadig her fem år senere, konstaterer han.

Båden har Daniel selv renoveret for op mod en halv million kroner. Den indeholder to toiletter, en lille stue, køkken, entré og sovepladser til hele familien - alt sammen med kun 1,80 meter fra gulv til loft. 

quote Når man elsker noget så meget, hvorfor så tage hjem til noget, man ikke elsker nær så meget?

Daniel Holm Klein

De fem børn i familien er mellem to og ti år, og da fire af dem er fra Daniel og Pernilles tidligere ægteskaber, er de hver anden uge hos deres anden familie, og de elsker afvekslingen, fortæller Daniel Holm Klein.

- Livet på båden tilbyder dem noget helt andet end computere og iPads, og de får nogle andre værdier, ligesom jeg selv gjorde med mine mange år på havet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Når de ikke er sammen på båden arbejder Daniel Holm Petersen på Nivå Havn og hans kone Pernille i et lokalt bageri.
Når de ikke er sammen på båden arbejder Daniel Holm Petersen på Nivå Havn og hans kone Pernille i et lokalt bageri.
Foto: Privatfoto

Er småt det nye sort?

Tendensen med at søge væk fra de traditionelle boligformer er stigende.

Det forklarer Anne Hedegaard Winther, der er procesrådgiver og har en Ph.d. i by- og boligliv.

- Min fornemmelse er, at interessen i samfundet for det at bo småt er stigende. Der er flere og flere almindelige mennesker, der kender til det eller har hørt om det i medierne, forklarer hun og fortsætter:

- Det handler om, at de, der flytter, oplever en større personlig frihed. En frihed til at træffe alle mulige andre valg i livet med færre bindinger end os med store realkreditlån. 

Den personlige frihed fylder som sagt meget i ønsket om at bo mindre, men klimaet kan også spille en rolle, uddyber Anne Hedegaard Winther.

- Det giver dem en personlig frihed ikke at have alle de her ting. Der er ikke en masse at vedligeholde og tage ansvar for samt forholde sig til. Det gør, at skuldrene føles lettere. 

- For mange fylder bæredygtigheden også meget. De vil gerne sætte et mindre aftryk på planeten.

Energikrise er ikke kun for landkrabber

Da Daniel Holm Klein renoverede båden, valgte han også af klimahensyn udelukkende at installere el, så båden ikke skulle bruge diesel og gas. 

Og selvom pladsen er trang, er dagligdagen og indretningen i sejlbåden efter renoveringen overraskende normal.

- Vi har wi-fi og to fjernsyn, varme, køleskab og så videre – vi har i det hele taget det samme som et ”normalt” hjem, fortæller Daniel Holm Klein. 

Moderniseringen af båden betyder dog også, at familien ikke har kunnet undgå at mærke de stigende elpriser.

Mærker I til energikrisen?

- Ja for Søren! Vi betaler mere i el end i mit tidligere 147 kvadratmeter hus i Gilleleje, fortæller Daniel Holm Klein.

Udover elregningen har familien faste boligudgifter som plads på havnen, der koster knap 50.000 kroner per halvår samt en beboerafgift på 6000 kroner årligt.

Frihed, fjerne kyster og manglende fryser

- Det bedste ved at bo på denne måde er friheden. Det er en helt anden slags frihed, forklarer Daniel Holm Klein og fortsætter:

- Det giver også nogle andre værdier, især som familie. Man bliver utrolig tæt, og det giver noget nærvær, da vi er tvunget til at være sammen. Selvom der ikke er så meget plads, husker vi også at give plads til hinanden. 

Netop pladsen, eller manglen på samme, er også et af de steder, hvor Daniel Holm Klein kan have de største ønsker til et mere traditionelt hjem. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I stuen, også kaldet "Salonen", er familien ofte sammen, som her under klargøring af madpakker.
I stuen, også kaldet "Salonen", er familien ofte sammen, som her under klargøring af madpakker.
Foto: Privatfoto

- Fordi vi ikke har plads til en stor fryser, skal vi næsten handle hver dag. Man kunne også savne en rigtig sofa og et stort spisebord. Det er lidt trængt at sidde syv mennesker om det, der minder om et sofabord, fortæller Daniel Holm Klein.

Og selvom børnene elsker livet ombord, ved Daniel og Pernille godt, at eventyret måske ikke varer evigt.

- Vi taler meget med børnene om, at hvis de en dag ikke vil bo sådan her mere, så skal de være åbne og komme til os, så vi kan tale om det. Vi er også skrevet op til flere lejligheder, men børnene har ikke givet udtryk for noget endnu.

quote Den her båd har ingen begrænsninger – vi kan rejse lige derhen, hvor hjertet begærer.

Daniel Holm Klein

Lige nu tyder alt altså på, at familien er at finde i Nivå Havn i mange år frem, og det er med store planer, fortæller Daniel Holm Klein. 

- På længere sigt vil vi gerne på større ture som til Island og Færøerne. Den her båd har ingen begrænsninger – vi kan rejse lige derhen, hvor hjertet begærer. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik