Håndværkere indlogeret i ulovlig skurvognsby: Afføring flyder

En skurvognsby for østeuropæiske håndværkere har vokset sig større og større på en byggeplads i Humlebæk. I dag blev skurvognene flyttet i al hast.

I byggepladsens mudder er der tilkoblet vaskemaskiner og køleskabe via åbne stikdåser, som kun er beskyttet med tynde trækonstruktioner mod regn.

Lange slanger fører urin og afføring væk fra skurvognene til en åben kloak.

Det er uhumske boligforhold og direkte livsfarligt på grund af brandfare, siger fagforeningen 3F om den skurby, som er blevet opstillet på en byggeplads i Humlebæk uden tilladelse fra Fredensborg kommune.

- De elektriske installationer står jo klos op ad beboelsesvognene. Der skal ikke meget ild til, før det går galt, og ilden breder sig til de beboelsesvogne, hvor håndværkerne bor og sover, siger Bannebjerg Nanboe, faglig medarbejder i 3F Nordsjælland til TV 2 Lorry.

Lange gule ledninger fører urin og afføring væk fra skurvognene. Men problemet er, at brønden ikke er lukket af og urin og afføring flyder rundt om den åbne kloak.
Lange gule ledninger fører urin og afføring væk fra skurvognene. Men problemet er, at brønden ikke er lukket af og urin og afføring flyder rundt om den åbne kloak.

Toiletforholdene er, ifølge 3F, også mere end tvivlsomme. Lange gule ledninger fører urin og afføring væk fra skurvognene. Men problemet er, at brønden ikke er lukket af, og urin og afføring flyder rundt om den åbne kloak.

- Det er kummerlige forhold, de her mennesker er indlogeret under. Der har ikke været dækket ordentligt af, så skadedyr, såsom rotter, har kunnet få fri adgang til og fra kloakkerne. Det er jo et stor problem for hele området, siger Bannebjerg Nanboe.

Skurby bliver fjernet straks

Det kræver tilladelse at opføre beboelse på byggepladser, men ifølge Fredensborg Kommune har de ikke givet en sådan tilladelse.

Arbejdstilsynet har også været forbi byggepladsen flere gange og givet påbud på grund af overtrædelse af arbejdsmiljøet på byggepladsen.

Hovedentreprenøren på byggeriet er det jyske firma Loto Byg med adresse i Silkeborg. TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar fra firmaets ejer, Jesper Holm Sørensen, men han henviser til bygherren for projektet, Daugløkke Ege Humlebæk ApS. Ifølge direktøren, Bo Kristensen, bliver skurbyen nu fjernet.

- Vi har informeret Fredensborg Kommune om, at alle beboelsesvogne bliver fjernet fra byggepladsen i dag, siger han.

Men du vil ikke forklare yderligere om, hvorfor I har valgt at opstille en skurvognsby uden tilladelse og kommentere på selve boligforholdene?

- Nej, for det har jeg ikke været involveret i. Det må være Jesper Holm Sørensen fra Loto Byg, som står på mål for det, svarer Bo Kristensen til TV 2 Lorry.

Sover på parkeringsplads i nat

Det er heller ikke lykkedes at få svar på, hvor de østeuropæiske håndværkere nu skulle bo og sove.

-  De sover på en parkeringsplads i nat, men jeg ved ikke hvor, siger Bannebjerg Nanboe fra 3F Nordsjælland.

3F kører i øjeblikket en sag mod hovedentreprenøren Loto Byg om arbejdsforholdene på byggepladsen.