Godt et år efter trusler om politi: Mølle sættes i stand

Højsager Mølle i Fredensborg er efter flere år ved at blive restaureret. Undervejs er byrådet blevet truet med politianmeldelse.

- Det er meget tilfredsstillende, at det er gået i gang, men det er ikke så tilfredsstillende, at man skulle sige så mange ting inden.

Sådan siger No Widding, der er formand for Bevaringsforeningen Fredensborg, om det restaureringsarbejde der lige nu er i gang på Højsager Mølle.

Arbejdet med at restaurere den 143 år gamle mølle har nemlig varet i godt og vel 5 år, og det er ikke fordi, det er arbejdet der tager tid.

For år tilbage igangsatte man nemlig en restaurering af møllen, men da pengene ikke rakte, måtte man sætte projektet på pause. Der manglede i underkanten af tre millioner kroner.

Desværre for møllen og dens tilhængere skete det, mens Højsager Mølle var skilt ad og lå i flere dele på jorden.

- Bygningen går til på den måde, man behandler den på. Du kan ikke stille et træværk på jorden i Danmark. Det rådner op, sagde No Widding sidste år til TV 2 Lorry.

Politianmeldelse kom på tale

Konflikten nåede et nyt højdepunkt, da Bevaringsforeningen Fredensborg sidste sommer overvejede at politianmelde samtlige medlemmer af byrådet for at svigte deres ansvar for at holde en fredet bygning ved lige.

Straffen for alvorlige brud på bygningsfredningsloven er bøder eller op til et års fængsel.

Møllekroppen på plads

Om det var truslen om en politianmeldelse, der fik tandhjulene til at glide, eller om det er andre faktorer der spiller en rolle, vides ikke. 

Men arbejdet med at restaurere møllen er nu gået i gang, og det er noget, der glæder No Widding.

- Det føles godt, at vi får reddet møllen i stedet for, den står og rådner op i tre dele. Den redder jo vores identitet i landzonen. Nu står møllen på en bakke, hvor den har stået længe, og det er dejligt, hvis den bliver der. Møllerne hører til i vores landskab, siger han til TV 2 Lorry.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

20190918-113643-L-1920x1279we

playJubel på Det Kongelige Teater: Nu skal 70.000 tilskuere endelig se Hobbitten

befrielsesdagen webdok

Først befrielsen. Så jubelrusen. Og så hævnen

befrielsen den 5. maj

playStadsarkivet lancerer samling med personlige beretninger fra 2. verdenskrig

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere