Demente Jørgen og Oliver er stadig venner: "Han kan huske mig i hjertet"

I 14 dage rykkede 44 skoleelever ind på et plejehjem for demente. Nu er eksperimentet slut, men Oliver besøger stadig sin nye, gamle ven.

02:50

85-årige Jørgen og 11-årige Oliver blev venner under et 14 dage langt skoleeksperiment. Og da det sluttede forsatte Oliver med at besøge sin nye, gamle ven. Video: TV 2 Lorry

- Jeg er ret gode venner med ham. Jeg tror bare ikke, at han kan huske mig lige nu, fordi han har demens. Men når vi så kommer i gang, så har vi det rigtig sjovt. Og han synes også, det er rigtig sjovt at være sammen med mig. 

11-årige Oliver Finch Møller kigger på sin nye, gode og gamle ven, Jørgen. Og der er vist ingen tvivl om, at Jørgen befinder sig mægtig godt i unge Olivers selskab. 

85-årige Jørgen er dement og bor på Benediktehjemmet i Fredensborg. Det spirende venskab går tilbage til november måned, hvor Oliver og 43 andre børn fra hans skole rykkede ind på plejehjemmet, som en del af et eksperiment. Og der gik ikke mange dage, før Oliver overraskede sin mor: 

Læs også 5. klasser rykker ind hos demente: "Det bedste jeg har oplevet i min skoletid"

- Da han havde været der i en uge, sagde han til mig: 'Mor, jeg kunne egentlig godt tænke mig at besøge Jørgen, når vi er færdige med det her', fortæller Olivers mor, Nina Finch, til TV 2 Lorry. 

- Og der havde jeg det sådan lidt, hvem er Jørgen? Der havde jeg ikke helt forstået, at han havde dannet et bånd med en af beboerne. 

Jeg bliver superglad på Olivers vegne. At han får lov til at vise, hvem han er.

Nina Finch, Olivers mor

- Jeg bliver superglad på Olivers vegne. At han får lov til at vise, hvem han er. Det, synes jeg, har været rigtig hyggeligt, siger Nina Finch. 

Puslespil i julegave 

Da de 14 dage var gået, fortsatte Oliver med at cykle forbi plejehjemmet for at besøge Jørgen. 

- Sådan helt inderst inde kan han godt huske, at der er nogen. Jeg tror bare ikke, at han kan huske, hvad jeg hedder. Men hans hjerte kan godt huske mig, og hans hjerte er glad. 

De to venner har en særlig forkærlighed for at lægge puslespil sammen, og derfor gav Oliver Jørgen et eksemplar i julegave. 

- Det var dig, der lærte mig at lægge puslespil, Jørgen. 

Læs også 5. klasse viser vejen: Sådan taler du med demensramte

- Var det mig, der lærte dig det? Og så har du glemt det allerede? Nårh nej, det er mig, der har glemt det, smiler Jørgen til sin unge makker. 

- Ej, Jørgen, du har da heller ikke glemt det, griner Oliver og lægger endnu en brik i spillet. 

Alle børn kan gøre det

For Jørgen og Oliver har venskabet tilføjet en ekstra dimension i deres liv, og Oliver håber, at andre børn vil gøre som ham: 

Men de får lidt mere energi, når der kommer nogle børn og er sammen med dem. 

Oliver Finch Møller

- Der er jo også andre plejehjem. Og så kan læreren jo bare spørge, om de må komme og synge til at starte med. 

- Hvorfor gør det en forskel?

- Fordi beboerne bliver glade. Der sker jo nærmest det samme hver dag her på plejehjemmet. Men de får lidt mere energi, når der kommer nogle børn og er sammen med dem. 

11-årige Olivers opfordring er hermed givet videre. 

Se eller gense Oliver og Jørgens første møde i videoen her: 

15:08

To 5. klasser fra Endrupskolen i Fredensborg rykkede i to uger undervisningen til et plejehjem. For eleverne blev det en lære for livet om, hvad det vil sige at blive gammel, være dement og ikke længere være i stand til at kunne klare sig selv.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik