Demente Jørgen og Oliver er stadig venner: "Han kan huske mig i hjertet"

I 14 dage rykkede 44 skoleelever ind på et plejehjem for demente. Nu er eksperimentet slut, men Oliver besøger stadig sin nye, gamle ven.

- Jeg er ret gode venner med ham. Jeg tror bare ikke, at han kan huske mig lige nu, fordi han har demens. Men når vi så kommer i gang, så har vi det rigtig sjovt. Og han synes også, det er rigtig sjovt at være sammen med mig. 

11-årige Oliver Finch Møller kigger på sin nye, gode og gamle ven, Jørgen. Og der er vist ingen tvivl om, at Jørgen befinder sig mægtig godt i unge Olivers selskab. 

85-årige Jørgen er dement og bor på Benediktehjemmet i Fredensborg. Det spirende venskab går tilbage til november måned, hvor Oliver og 43 andre børn fra hans skole rykkede ind på plejehjemmet, som en del af et eksperiment. Og der gik ikke mange dage, før Oliver overraskede sin mor: 

- Da han havde været der i en uge, sagde han til mig: 'Mor, jeg kunne egentlig godt tænke mig at besøge Jørgen, når vi er færdige med det her', fortæller Olivers mor, Nina Finch, til TV 2 Lorry. 

- Og der havde jeg det sådan lidt, hvem er Jørgen? Der havde jeg ikke helt forstået, at han havde dannet et bånd med en af beboerne. 

quote Jeg bliver superglad på Olivers vegne. At han får lov til at vise, hvem han er.

Nina Finch, Olivers mor

- Jeg bliver superglad på Olivers vegne. At han får lov til at vise, hvem han er. Det, synes jeg, har været rigtig hyggeligt, siger Nina Finch. 

Puslespil i julegave 

Da de 14 dage var gået, fortsatte Oliver med at cykle forbi plejehjemmet for at besøge Jørgen. 

- Sådan helt inderst inde kan han godt huske, at der er nogen. Jeg tror bare ikke, at han kan huske, hvad jeg hedder. Men hans hjerte kan godt huske mig, og hans hjerte er glad. 

De to venner har en særlig forkærlighed for at lægge puslespil sammen, og derfor gav Oliver Jørgen et eksemplar i julegave. 

- Det var dig, der lærte mig at lægge puslespil, Jørgen. 

- Var det mig, der lærte dig det? Og så har du glemt det allerede? Nårh nej, det er mig, der har glemt det, smiler Jørgen til sin unge makker. 

- Ej, Jørgen, du har da heller ikke glemt det, griner Oliver og lægger endnu en brik i spillet. 

Alle børn kan gøre det

For Jørgen og Oliver har venskabet tilføjet en ekstra dimension i deres liv, og Oliver håber, at andre børn vil gøre som ham: 

quote Men de får lidt mere energi, når der kommer nogle børn og er sammen med dem. 

Oliver Finch Møller

- Der er jo også andre plejehjem. Og så kan læreren jo bare spørge, om de må komme og synge til at starte med. 

- Hvorfor gør det en forskel?

- Fordi beboerne bliver glade. Der sker jo nærmest det samme hver dag her på plejehjemmet. Men de får lidt mere energi, når der kommer nogle børn og er sammen med dem. 

11-årige Olivers opfordring er hermed givet videre. 

Se eller gense Oliver og Jørgens første møde i videoen her: 

To 5. klasser fra Endrupskolen i Fredensborg rykkede i to uger undervisningen til et plejehjem. For eleverne blev det en lære for livet om, hvad det vil sige at blive gammel, være dement og ikke længere være i stand til at kunne klare sig selv.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere