Danmarks smukkeste fugl afskyr børn og motionister

Nye planer for 'fremtidens Fredensborg' kan få den yderst sjældne isfugl til at forlade landet.

Naturen er allestedsnærværende i Nivå, og byder både på strandenge, stisystemer langs Lergravssøerne og frodig beplantning. 

quote Hvis de bliver fortrængt, så dør de. Så det vil være katastrofalt

Knud Flensted, biolog

Nogenlunde sådan beskrives området i Visit Nordsjællands rapport om Nivå - "børnefamiliernes badeby", hvor det også anbefales, at man brander byen som et sted, hvor man kan tage en tiltrængt pause fra hverdagens travlhed i naturlige omgivelser.

Og det er netop, hvad Fredensborg Kommune er gået igang med. 

Byrådet har afsat midler, som skal bruges til at bevarelse af forskellige naturtyper, men også nye stisystemer og aktivitetszoner i området, hvor der kan dyrkes motion, leges på legeplads og afholdes aktivitetsdage i området.

Det er tilgengæld ikke planer, som den yderst sjældne isfugl vil bryde sig om, påpeger man i Dansk Ornitologisk Forening, som har rådgivet Fredensborg Kommune. 

Det skriver Frederiksborg Amts Avis. 

Fulgen er tidligere kåret til Danmarks flotteste fugl, og der findes kun cirka 20 par på Sjælland, hvoraf man altså i Nivå er så heldig i en årrække at have haft et par. 

 
 
Foto: Steffen Ortmann - Scanpix

Dansk Ornitologisk Forening har oplyst borgmesterkontoret i Fredensborg Kommune, at der bør være en grænse på minimum 50 meter fra menneske til isfugl, hvis den ikke skal skræmmes væk.

Indenfor denne zone må der ikke være nogen som helst aktivitet, men faktisk må der heller ikke engang være særlige forstyrrelser inden for 200 meter - hvilket vil sige fiskeri, sejllads eller motionsløb.

Hvis de grænser bliver overskredet, så siger erfaringen nemlig, at fuglene nægter at yngle.

- Hvis de bliver fortrængt, så dør de. Så det vil være katastrofalt for isfuglen, men også synd for de mange mennesker, der får glæde ud af at observere den, siger Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening, til Fredensborg Amts Avis. 

Han anbefaler, at man i den sydlige del af det såkaldte lergravsområde ikke dyrker aktiviteter, men at man holder dem til den nordlige del af området. Desuden påpeger han, at det er dumt, at man har planer om at fælde træer i den vestlige del af området. 

Fremtidens Nivå - en naturby

På et forholdsvis lille område i Nivå finder man både strand, mose, søer og skov.
På et forholdsvis lille område i Nivå finder man både strand, mose, søer og skov.
Foto: Googel Maps

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere