Brian åbner mikromejeri: "Vi får en kæmpe miniproduktion"

Brian Nørtoft og hans kone åbner om to uger for produktionen i deres nye mikromejeri. For skal han forsyne sin ostebutik, må han lave ostene selv.

Mejerist Brian Nørtoft i kølelageret på hans nye mikromejeri. Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

Det er svært at komme uden om de mange mikrobryggerier, som skyder op rundt om i vores område og udvider udvalget af øl. Men nu skal du også vænne dig til mikromejerier, som producerer lokale og speciale mejeriprodukter.

Hvis jeg skal sælge ost om ti år, så er jeg nødt til selv at lave dem.

Brian Nørtoft, mejerist ved Humlebæk Mikro Mejeri

Antallet af mejerier, som har specialoste på hylderne er nemlig steget på Sjælland gennem de seneste ti år. Et af dem har netop slået dørene op i Humlebæk, hvor ægteparret Mette og Brian Nørtoft for egne midler har startet Humlebæk Mikro Mejeri.

- Jeg er mejerist, og jeg plejer at sige, at jeg har lavet ost hele mit liv. Jeg har en ostebutik på Strandvejen, og hvis jeg skal sælge ost om ti år, så er jeg nødt til selv at lave dem, siger Brian Nørtoft til TV 2 Lorry.

Læs også Mikromejerier er på vej frem

Mikromejeriet i Humlebæk begynder først rigtigt mejeriproduktionen om 14 dage. Derfor åbner de skærtorsdag og langfredag dørene for alle, der vil se, hvordan man laver specialoste. Eller måske bare smage på ostene eller den hjemmelavede flødeis. 

00:54 Luk video

Og det åbne hus er en succes. Ifølge Brian Nørtoft har hundrevis af folk torsdag besøgt mejeriet, der selvfølgelig er designet til at ligne en cirkelrund skæreost med huller i.

Det er et tegn på, at vi har fat i noget af det rigtige. Det er et tegn på, at folk de synes det er et godt tiltag.

Brian Nørtoft, mejerist ved Humlebæk Mikro Mejeri

- Det er et tegn på, at vi har fat i noget af det rigtige. Det er et tegn på, at folk synes, det er et godt tiltag. Og at trangen er til det, siger Brian Nørtoft til TV 2 Lorry.

Læs også Det vrimler med nye øl i hovedstadsområdet

Visionen for ægteparret Nørtoft er at producere og forhandle klassiske danske oste, som Havarti, Esrom og Tybo, som for godt 50 år siden var fast inventar i danske ostebutikker. Men for Brian Nørtoft gælder det ikke om at gøre produktionen så stor som overhovedet mulig. Han skal bare kunne forsyne sig selv.

- Vi får det, jeg kalder en kæmpe miniproduktion. Det er kun til eget forbrug. Det er det, jeg kan sælge i min egen butik og ikke mere, siger han.

Læs også Michelin-kok laver påskefrokost af overskudsmad til hjemløse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik