Borgmester tjekker byrødders mails i jagt på sladrehank

I Fredensborg Kommune har en kilde lækket interne informationer til pressen. Kommunen gennemgår nu byrødders mails for at finde synderen.

Selvom Fredensborgs politikere var til et lukket møde, endte informationerne fra mødet i morgendagens avis. 

Det kalder Fredensborgs borgmester for et læk, og i en mail til alle byrådsmedlemmerne har han opfordret den skyldige til at melde sig. 

quote Jeg bryder mig ikke om den form for overvågning, de er ved at sætte igang. Hvad bliver det næste? Er det vores telefoner, der også skal tjekkes.

Henriette Brandt Pedersen, medlem af byrådet i Fredensborg for Enhedslisten

Derudover gennemgår kommunen, hvem byrødderne har sendt mails til for at undersøge, om der er noget "mistænkeligt". Og det er der delte meninger om i byrådet.

- Jeg bryder mig ikke om den form for overvågning, de er ved at sætte igang. Hvad bliver det næste? Er det vores telefoner, der også skal tjekkes, siger Henriette Brandt Pedersen, medlem af byrådet i Fredensborg for Enhedslisten.

Hun føler sig mistænkeliggjort af borgmesteren, selvom hun intet har gjort. 

- Læk er utilstedeligt

Det var Lars Egelund fra Venstre, der opfordrede borgmestren til at lave undersøgelsen.

- Jeg synes jo det er utilstedeligt, at vi i Fredensborg byråd ikke kan holde fortrolighed om vores lukkede sager, siger Lars Egedal, medlem af Fredensborg Byråd, Venstre.

Historien, der blev lækket til Frederiksborg Amts Avis, drejede sig om byggeriet af et plejecenter ved Humlebæk. Projektets budget var overskredet med 18 millioner kroner. 

quote Jeg synes jo det er utilstedeligt, at vi i Fredensborg byråd ikke kan holde fortrolighed om vores lukkede sager.

Lars Egedal, medlem af Fredensborg Byråd, Venstre

Lækket af økonomiske forhold i en byggesag kan give kommunen problemer, hvis de vil skifte leverandører og dermed forhandle priser med en ny samarbejdspartner, mener den radikale Kristian Hegaard.

- Tilbudsgiverne kan jo også læse aviser, så derfor skal den slags være lukket. Det er helt klart i kommunens interesse siger han.

Fredensborg Kommune har nu bedt Datatilsynet om at vurdere, om kommunens undersøgelse er lovlig. Hvis den er ulovlig, bliver den droppet.

- Det er i alle interesse at vi får kigget på det her. Ingen har nogen interesse i, at vi gør noget ulovligt,  siger Kristian Hegaard, medlem af Fredensborg Byråd, Rad.V.

- Hvis vi er gået ned af en blindgyde, så må vi jo ændre retning. Så må vi vurdere om jeg eller andre skal lave en politianmeldelse, siger Lars Egedal, medlem af Fredensborg Byråd, V. 

Jurister: Politiet bør efterforske, ikke kommunen

Men ifølge flere jurister kan kommunen ikke selv undersøge den slags lovbrud.

quote Vi er uden tvivl ude i en gråzone. Jeg vil jo allerhelst have at vi løser sagen her i mindelighed.

Thomas Lykke Pedersen, borgmester, Fredensborg, Soc.dem.

- Det er jo med henblik på en straffesag. Så er det politiet, der skal efterforske, og så kan en offentlig myndighed ikke selv undersøge sagen, siger Sten Bønsing, der er lektor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet.

Den vurdering er juraprofessor Peter Blume fra Københavns Universitet enig i.

- Hvis man har mistanke om, at byrådsmedlemmer lækker oplysninger fra lukkede møder, så skal kommunen politianmelde, og så kan politiet foretage en undersøgelse, siger han. 

Borgmester: Jeg mener, at det er i orden

Alligevel tolker Fredensborg Kommune loven anderledes.

- Jeg mener, vi har lov til at gennemgå den her log. det mener vi, at vi er på fast grund omkring, siger Thomas Lykke Pedersen, borgmester, Fredensborg (Soc.dem.)

Borgmesteren så hellere, at kommunen selv kunne løse sagen - uden politiets indblanding.

- Vi er uden tvivl ude i en gråzone. Jeg vil jo allerhelst have at vi løser sagen her i mindelighed, siger Thomas Lykke Pedersen og fortsætter:

- Hvis der er en der har begået en fejl eller gjort noget ved et uheld, så tager vi en snak om det.

Men ifølge juraeksperten er den fremgangsmåde i strid med loven.

- Den beføjelse har en borgmester ikke. En borgmester kan ikke give en advarsel, en reprimande eller en kammeratlig samtale. Derfor har borgmesteren kun en mulighed: At politianmelde eller lade være med at politianmelde, siger Sten Bønsing.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik