Borgere på barrikaderne: Politisk bommert har fjernet dele af folkegave til dronningen

En belysningsplan i Fredensborg Kommune har ført til, at dele af en folkegave til dronningen er blevet fjernet.

Intet mindre end regentparrets sølvbryllupsgave fra 1992.

Det er, hvad der i øjeblikket skaber røre i Fredensborg Kommune, og som onsdag er på den politiske dagsorden.

Folkegaven, der blev foræret i forbindelse med Dronning Magrethe og Prins Henriks sølvbryllup i 1992, bestod blandt andet af en rundkørsel med tilhørende støbejernslamper og stynede lindetræer, hvilket går igen hele vejen op til slottet i Fredensborg.

Men nu er gaven blevet delt i to. For mens rundkørslen stadig står, så er flere af de karakteristiske støbejernslamper blevet pillet ned.

quote Det fik selvfølgelig mig op i det røde felt, fordi det her er en gave, som hele Danmark har givet til regentparret.

Gorm Tortzen, formand for Bevaringsforeningen i Fredensborg

Og det har sat sindene i kog hos Bevaringsforeningen i Fredensborg, hvor flere medlemmer blev overraskede, da de opdagede, at lamperne var fjernet. Det fortæller formand Gorm Tortzen til TV 2 Lorry.

- Det fik mig selvfølgelig op i det røde felt, fordi det her er en gave, som hele Danmark har givet til regentparret, og den kan en kommunal forvaltning ikke begynde at skalte og valte med, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Majestæten og prins Henrik har blandt andet sagt, at de var glade for det, fordi det ikke bare var en fondsgave, men at det også var en folkegave. Det er også derfor, at det virker stødende, at man bare piller den ned uden at spørge de mennesker, som har brugt år på det, om hvad vi mener om sagen, siger Gorm Tortzen. 

Han peger på, at man blandt andet ødelægger helheden, når man fjerner støbejernslamperne.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Fire facts om folkegaven

  • Gaven består af et anlæg, som rundkørslen er en del af. Støbejernslamper og stynede lindetræer går igen i rundkørslen og hele vejen op ad Slotsgade til Fredensborg Slot

  • Folkegaven blev i 1992 foræret til dronning Margrethe og prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup

  • Gaven er økonomisk finansieret af private donationer, mens NESA, KTAS og Vejdirektoratet arbejdede gratis

  • Rundkørslen er lavet ud fra en plan fra 1764, som ikke blev gennemført på grund af en række politiske årsager 

Kilde: Bevaringsforeningen i Fredensborg, TV 2 Lorry, vejhistorien.dk

For at forstå, hvorfor støbejernslamperne er blevet pillet ned, skal vi tilbage til et møde i Udvalget for Infrastruktur og Teknik den 29. september 2020.

Her godkendte udvalget nemlig en ny belysningsplan for Fredensborg Kommune. En godkendelse, der har betydet, at fire af støbejernslamperne nu er blevet fjernet i rundkørslen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Det er støbejernslamperne her, der i øjeblikket skaber røre i Fredensborg Kommune.
Det er støbejernslamperne her, der i øjeblikket skaber røre i Fredensborg Kommune.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Lorry


Forklaringerne har været, at man ikke vil have to lysanlæg ovenpå hinanden, at man mangler reservedele til støbejernslamperne, og at de udgør en sikkerhedsmæssig risiko.

De tre præmisser køber Gorm Tortzen dog ikke.

- Jeg synes, at det er et klumpedumpet svar, der er kommet. Jeg synes, det er pinligt for forvaltningen, at man er kommet med argumenter, der er så lette at modbevise. 

Han forklarer hertil, at de to lysanlæg, der er ovenpå hinanden, er et resultat af Vejdirektoratets krav fra 1992. Desuden stiller han spørgsmålstegn ved, om støbejernslamperne overhovedet mindsker trafiksikkerheden.

- Indtil det er dokumenteret, at der er en voldsom trafikal risiko, så vil jeg vove at påstå, at det er en dårlig undskyldning.

-  Og det med reservedelene er helt åbenlyst forkert, fordi producenten har dem liggende på lager, siger han og henviser til, at han har kontaktet producenten af "Fredensborglampen", der holder til i Vejen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Rundkørslen her var en folkegave til dronning Margrethe og Prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992.
Rundkørslen her var en folkegave til dronning Margrethe og Prins Henrik i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Lorry

"En bommert"

Radikale Venstres Lars Simonsen er formand for Plan-, Trafik- og Klimaudvalget i Fredensborg. Han siger, at han er ked af, at dele af folkegaven til dronning Margrethe og prins Henrik er blevet fjernet.

Til TV 2 Lorry forklarer han, at årsagen er, at man fra politisk side har været uopmærksom på, at belysningsplanen ville ramme folkegaven.

Politikerne var nemlig ikke blevet orienteret om, at det stod i belysningsplanen, at støbejernslamperne ville blive fjernet.

Alligevel vil han ikke afskrive det politiske ansvar. 

- Det har vi jo altid, og vi tager det på os. Men jeg mener, at vi i den her konkrete sag skulle være blevet orienteret om, at det involverede folkegaven. Havde vi vidst det, så havde vi ikke godkendt det, siger han til TV 2 Lorry.

Så der er bare tale om en bommert?

- Jeg vil ikke sige, at der bare er tale om en bommert. Men det er en bommert. En gang imellem sker der fejl, og så må man rette op på dem, siger Lars Simonsen.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det så ud i 1992, da folkegaven blev gjort klar til regentparret i anledning af deres sølvbryllup. (Artiklen fortsætter efter videoen).

Udviklingen har fået Lars Simonsen til at bede forvaltningen om en redegørelse, som vil blive givet på et møde i Plan- Miljø- og Klimaudvalget onsdag den 5. januar 2021.

Og her er hans forventninger klare.

- Jeg håber meget, at vi kan reetablere folkegaven. Det vil være mit hovedformål med mødet i morgen (onsdag, red.), siger han og tilføjer, at han forventer, der vil være politisk opbakning.

Gorm Tortzen forventer da også, at udvalget kommer på andre tanker. 

- Jeg er ret overbevist om, at man på onsdag, hvor udvalgsmødet er, bliver enige om, at denne her sag skal gå om og lamperne skal stilles op igen.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik