Datter til dement om rørende tv-øjeblik: "Der begyndte jeg at græde"

Parter hilser flere børnebesøg på plejehjem velkomne.

44 børn fra 5. klasse på Endrupskolen i Fredensborg har hver dag i to uger lagt vejen forbi plejehjemmet Benediktehjemmet og dets 56 beboere, hvor langt de fleste lider af demens.

Det har været et enormt givende besøg, som har sat tydelige spor blandt klassens elever, siger klasselærer Kirsten Schwarz efter at have set TV 2 Lorrys søndagsmagasing "5. klasse rykker på plejehjem," der følger skoleklassens 14 dage på plejehjemmet. 

- Børnene har i dag (mandag, red.) efter udsendelsen fortalt, hvor megastolte deres forældre er af dem. Det er jeg også. De har været i stand til at være i situationer, hvor de har løst at aflæse andre mennesker. De har været så gode, roser den stolte klasselærer.

Webavis skal bearbejde børns oplevelser

Siden besøget hos beboerne på plejecentret har børnene tampet løs på tasterne og skrevet artikler til en webavis, som omhandler besøget på Benediktehjemmet.

Inden besøget fik børnene vigtig information om, hvad det vil sige at lide af demens, så de kunne forstå nogle af reaktionerne hos beboerne. Men ikke for meget, da der ifølge Kirsten Schwarz ellers ville kunne blive skabt mindre panik over at skulle besøge et plejehjem.

Kirsten Schwarz fik ideen til projektet, fordi hun havde set noget tilsvarende. Hun synes, at det er vigtigt at børn lærer at udvikle deres måde at være sociale på. Og at afmystificere det at bo på plejehjem eller lide af demens og i det hele taget at være ældre.

Verdens bedste idé

Hun husker tydeligt, da hun præsenterede idéen over for plejehjemmets leder.

- Det er verdens bedste idé. Jeg kører lige ind til siden, var lederens ord.

Og spørger man Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, er begejstringen heller ikke til at tage fejl af.

- Det er meget, meget flot, at børnene ved noget om demens. Vi har brug for, at der er nogle, som åbner vinduer og døre på de vandtætte skodder og er med til at bryde tabuer om demens, siger Nis Peter Nissen.

Nis Peter Nissen mener, at flere skoler skulle gribe muligheden for at mødes på tværs af generationer og især demens. Ifølge en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Alzheimerforeningen, havde 2.993 børn og unge mellem 0-30 år i 2016 mindst én forælder med en demens-diagnose.

Og netop derfor er det vigtigt at bryde tabuer om demens, så børn og pårørende ikke går og føler sig alene med sygdommen. Men også de demensramte har brug for ikke at være isolerede.

- Oplevelser som dem, vi ser i udsendelsen, er med til at skabe gyldne stunder for beboerne, og dem samler man på, når man er ramt af demens, siger Nis Peter Nissen.

Græd da dreng tog min mor i hånden

Karina Frimand Søborg, 41 år, er datter til en af de beboere, som børnene fra 5. klasse besøgte, da TV 2 Lorry var med. Hendes mor er 68 år og har boet på Benediktehjemmet i to år og lider af demens.

Karina Frimand Søborg har ikke haft mulighed for at tale med sin mor om børnebesøget. Men hun så det hjemme i stuen og fik en rørende oplevelse.

- Jeg blev så berørt af at se det. Der hvor én af drengene tager min mor i hånden og journalisten spørger, om det var pinligt, og han så svarer: ” Nej, vi er jo alle sammen mennesker”. Der begyndte jeg at græde. Det var så stort, fortæller Karina Frimand Søborg til TV 2 Lorry.

Karina Frimand Søborg er enig med Nis Peter Nissen i, at besøget og udsendelsen fra plejehjemmet Benediktehjemmet kan være med til at bryde nogle vigtige tabuer om mennesker, som lider af demens.

Hun påpeger også vigtigheden i, at beboerne får et afbræk i deres hverdag, som bringer minder frem, men også at flere mennesker får indsigt i, hvad det vil sige at være sygdomsramt med demens.

- For min mor er det jo en nødvendighed, at hun er på plejehjem, men hun suser jo rundt og er meget rørig, så hun får også nogle udfordringer, hun normalt ikke er vant til. Jeg håber, at det er med til at skabe synlighed og mindre berøringsangst om det at være demensramt og bo på plejehjem, siger hun.

Du kan se de to udsendelser fra plejehjemmet herunder:

(Artiklen fortsætter under videoerne - del ét øverst og del to nederst)

To 5. klasser fra Endrupskolen i Fredensborg rykkede i to uger undervisningen til et plejehjem. For eleverne blev det en lære for livet om, hvad det vil sige at blive gammel, være dement og ikke længere være i stand til at kunne klare sig selv.
 

Mere livskvalitet

Jette Abildsskov, projektkonsulent for demens og plejehjem i Ældresagen, støtter op om at flere børn og unge involveres i livet på et plejehjem.

Ifølge hende er kløften mellem unge og ældre alt for stor, og følelsen af at føle sig nyttig går begge veje og er uhyre vigtig.

- Jeg så gerne flere af disse tiltag, hvor en skole eksempelvis adopterer et plejehjem. Det vil vi i Ældresagen gerne se meget mere af, siger hun.

Hun påpeger, at der i forvejen er en ubalance i forhold til at give og modtage, når man bor på plejehjem, men når man føler sig nyttig og er sammen med andre om noget, så stiger lykkehormonet.

- Identiteten bliver simpelthen styrket og støttet, og beboerne opnår meget mere livskvalitet, og den rummelighed, de unge lærer ved at være på besøg, er enormt vigtigt, siger Jette Abildsskov.

For 5. klasserne på Endrupskole er besøget for længst afsluttet, men flere af børnene har ifølge Kirsten Schwarz selv været ude at besøge beboerne på plejehjemmet, som de kalder deres venner. Og der venter da også flere besøg og gode oplevelser for både børn og beboere.

- Vi har nogle besøg i kalenderen og skal ud og øve vores julestykke for beboerne, så det er ikke slut endnu, siger Kirsten Schwarz.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik