Badning ved populært udflugtsmål frarådes efter forekomst af alger

Esrum Sø, der er populær blandt svømmere, døjer med algeforekomster, som det varme sommervejr har medbragt. Derfor frarådes badning.

Har man brug for at nedkøle sig her i sommerheden ved at hoppe en tur i vandet, skal man gøre det et andet sted end i Esrum Sø.

Store mængder alger langs søbredden i Danmarks næststørste sø får nu Fredensborg Kommune til at fraråde badning.

På sin hjemmeside skriver kommunen, at dage med varmt og stille vejrforhold har ”sat gang i algerne”.

- Der er en stor mængde alger i Esrum Sø langs søbredden og kommunen fraråder derfor badning i søen i Fredensborg Kommune, lyder beskeden.

Det tilføjes dog, at forhold som vindretning og strøm i søen hurtigt kan ændre på mængden af alger i vandet, så badning igen kan blive muligt.

Derfor er det op til badegæsten selv at vurdere, hvornår – og hvorvidt – det er sikkert at hoppe en tur i Danmarks vandrigeste sø igen.

- Hold selv øje og bad ikke, hvis ikke du kan se dine fødder, når du står i vand til knæene, skriver Fredensborg Kommune.

Høje temperaturer giver gunstige algeforhold

Alger kræver normalt høje vandtemperaturer, hvorfor de mest almindeligvis forekommer hen mod slutningen af badesæsonen. Det lune sommervejr er dog ankommet tidligt i år og har altså bragt alger med sig.

Langt de fleste alger er ufarlige, men der findes giftige arter som for eksempel blågrønne alger.

Blågrønne alger er giftige for dyrelivet i vandet. Blandt andet kan muslinger forgiftes ved selv mindre koncentrationer. For mennesker er algerne for det meste harmløse, fordi deres gift bliver fortyndet i vandet.

Kun når der opstår meget store opblomstringer af blågrønne alger, kan de udskille så meget gift, at det bliver et sundhedsproblem for mennesker og dyr.

Reglen er, at jo flere blågrønne alger, der er, jo større risiko for forgiftning.

I forhold til mange andre danske søer, er Esrum Sø ellers meget ren og vandet er normalt godt at bade i.

Badning og dykning er flittigt brugt blandt gæster ved søen, især på denne tid af året, hvor svømmere blandt andet kan gøre brug af en 1000 meter Open Water svømmebane i søen.

Gode algeråd