Årets Naturfotograf kåret: Se de flotte billeder

Per Finn Nielsen fra Fredensborg er netop blevet kåret som Årets Naturfotograf 2016. Den 61-årige fotograf har taget billeder siden han var ti.

Per Finn Nielsen ventede i timer på at kunne tage billedet af egernet midt i et spring ved Esrum Sø. Foto: Per Finn Nielsen

Det kræver tålmodighed at tage billeder af naturen.

I hvert fald hvis man vil tage billeder ligesom dem, Per Finn Nielsen netop har vundet titlen Årets Naturfotograf med.

I weekenden blev han kåret af Foreningen af Naturfotografer i Danmark. 

Per Finn Nielsens sendte 19 billeder ind til konkurrencen. Hans billeder blev solidt placeret i mange af de 12 kategorier, som lå til grund for kåringen.

Fotografiet er fra kategorien Insekter, og viser en duehale, der suger nektar. Foto: Per Finn Nielsen

Det blev til topplaceringer i kategorierne Fugle, Landskab, Insekter, og kategorien Natur og Menneske, og det var de billeder, der gjorde ham til vinder. 

Man kan nå at tænke på mange ting, når man sidder der og venter, men hvis vejret er godt, kan man nå en nærmest meditativ tilstand

Per Finn Nielsen

Den 61-årige fotograf, der bor i Fredensborg, har fotograferet siden han var 10 år gammel. Hans første kamera var et lille sort-hvid kamera. Siden er udstyret blev skiftet ud med noget mere moderne.

 - Udstyret i dag er jo mere kompliceret, det kræver, at man er særdeles fingerfærdig, og jeg bliver helt betaget af, hvad udstyret kan i dag, fortæller han til TV 2 Lorry.

 

Spurven, der drikker vand, er fra kategorien Natur og Mennesker. Billedet er taget i Frankrig. Foto: Per Finn Nielsen Foto: Per Finn Nielsen

Han er stolt af udnævnelsen og den anerkendelse, som følger med.

 -  Når jeg står med vandrepokalen i hånden og ser mit navn blandt Danmarks dygtigste naturfotografer, bliver jeg både stolt og ydmyg. Nu ved jeg ved hvilket kæmpe arbejde, der ligger bag disse fotografers billeder.

Du kan se de 19 billeder, som han sendte ind til konkurrencen på Per Finn Nielsens hjemmeside her.

Hvinanden, der letter, er taget ved Esrum Sø og er fra kategorien Fugle. Foto: Per Finn Nielsen Foto: Per Finn Nielsen

Når man tager billeder af naturen, kan det være forbundet med lang ventetid, det ved Per Finn Nielsen alt om. Den dag han sad og ventede på et perfekt billede af et egern i spring ved Esrum Sø, tog det timer.

 - Man kan nå at tænke på mange ting, når man sidder der og venter, men hvis vejret er godt, kan man nå en nærmest meditativ tilstand, hvor man har det rigtig godt, forklarer han.

Per Finn Nielsens billeder er karakteriseret ved en høj teknisk sværhedsgrad. Blandt andet benyttede han laser til egern-fotografiet.

 - Det går jo rigtig stærkt, når de kommer løbende, laserstrålerne hjælper, og der bliver taget 12 billeder i sekundet, på den måde, fortæller han.   

Tordenskyen over Esrum Sø er fra kategorien Natur. Foto: Per Finn Nielsen

Naturfotografen fra Fredensborg er kendt langt ud over landets grænser, han har blandt andet i 2012 høstet priser og anerkendelse fra National Geographic og BBC.

Per Finn Nielsen har også lavet kunst-fotobogen Fredensborg Vertikalt, der beskriver dansk kultur og natur.

Du kan se flere billeder og læse mere om Per Finn Nielsen på hans hjemmeside her.

 

Læs også Se billederne fra Roskildes veterantræf

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik