På én strand bliver stinkende tang lavet til biogas, men på nabostranden rådner det op

Stinkende bunker tang har overtaget strandkanten nær Greve og Solrød. Hvorfor er det kun i én kommune, at det kan laves til biogas, spørger en seer.

Store bunker af svovlstinkende tang lægger sig som tunge dyner langs strandkanten på Sydkysten.

Tangbunkerne, der også kaldes fedtemøg, generer hundeluftere og andre der går tur ved vandet.

- Når det får lov at ligge og rådne og ikke bliver fjernet, så er det ulideligt at være her, siger Rigge Nørmark, formand Greve Strandlaug.

quote Det ikke det, vi drømmer om at komme i vores biogasanlæg

Erik Lundsgaard, driftschef i Solrød Biogas

Det har fået en seer til at undre sig. For når gasprisen er så høj som nu, bør man så ikke samle fedtemøget op og lave biogas af det?

For hvor fedtemøget i Greve bare får lov at ligge, så bliver det fjernet på nabostranden i Solrød Kommune og brugt til at lave biogas af.

Fedtemøg er ikke populært i biogas-anlægget

Det er på anlægget hos Solrød Biogas i Lille Skensved, at fedtemøget fra kommunens strand bliver brugt som ressource til at lave biogas.

Men fedtemøget er ikke en drøm at arbejde med. Det er faktisk ret besværligt at behandle på anlægget:

- Det er ikke særlig homogent. Der er meget sand og andre urenheder i som drivtømmer eller sten. Så på den måde er det ikke det, vi drømmer om at komme i vores biogasanlæg, siger Erik Lundsgaard, der er driftschef i Solrød Biogas.

Udover tang fra stranden bliver organiske restprodukter fra fødevareindustrien og gylle fra landbruget brugt til at lave biogas.

Erik Lundsgaard fra Solrød Biogas ser dog ikke meget mulighed i at aftage fedtemøget fra Greve Strand. Blandt andet fordi han ikke har nok opbevaringsplads:

- Det ville kræve, at jeg skulle udbygge lidt. Og at de (Greve Kommune, red.) var villige til en vis pris for at afsætte det hos mig, siger han.

Kommune: det vil blive for dyrt

I Greve Kommune ville man ønske, at fedtemøget fra strandkanten kunne komme op i nabokommunens anlæg. Men det er ikke muligt, lyder det fra Hans-Jørgen Kirstein (D), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Greve Kommune.

- Det ville være en drøm for alle, hvis det var muligt. Politiske visioner møder nogle gange virkeligheden, og det er, at biogas anlægget i Solrød simpelthen ikke kan modtage så meget fedtemøg, siger han.

Og ligesom det koster penge at fjerne det fra stranden, så koster det også penge at sende til Solrød Biogasanlæg.

- Som med alt muligt andet, så er det økonomien, der sætter begrænsninger, lyder det fra Hans-Jørgen Kirstein.

Men ville det ekstra fedtemøg fra nabokommunen betyde, at prisen på gas kunne holdes nede, som seeren spurgte TV 2 Lorry om?

Det korte svar er nej. For ud af de 220.000 tons ressourcer, der anvendes i anlægget, er kun 1500 tons af det fedtemøg. Det svarer til 0,68 procent af det samlede input, og det betyder, at der skal meget mere fedtemøg til, hvis prisen på gas skal holdes nede.

Men fra Greve Strandlaug er det vigtigste også bare, at det stinkende tang bliver fjernet:

- Det må gerne være en naturstrand med tang, det skal bare ikke ligge og rådne, siger Rigge Nørmark.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik