Overblik: Her er 10 valg-dramaer, du skal holde øje med i hovedstadsområdet

Markante personligheder risikerer at ryge ud af Folketinget ved det kommende valg, spår valgforsker Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Lunds Universitet.

Flere profilerede politikere i hovedstadsområdet kigger med ekstra stor spænding frem mod det kommende folketingsvalg.

For som meningsmålingerne står lige nu, risikerer flere folketingsmedlemmer og andre kendte ansigter at blive de store tabere i spillet om folketingstaburetterne.

Det viser en gennemgang af professor Kasper Møller Hansens seneste mandatprognose for Altinget, som TV 2 Lorry og valgforsker Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Lunds Universitet, har foretaget.

- Man må sige, at der er mange markante persondramaer i hovedstadsområdet. Der er et par prominente personer, der har deres jobansøgning ude hos vælgerne, siger Robert Klemmensen til TV 2 Lorry.

Med et forventeligt tæt opgør om magten i Danmark, forventer Robert Klemmensen også, at valgkampen bliver beskidt - også internt i partierne.

- For en radikal politiker er energien eksempelvis bedre brugt ved stjæle 200 stemmer fra en anden radikal, end det er at vinde de samme stemmer fra en, der stemmer Moderaterne eller SF, hvor det mentale skridt væk er større. Det bliver spændende at se, hvordan kandidaterne forholder sig til hinandens kampagner internt, siger Robert Klemmensen.

quote Der er et par prominente personer, der har deres jobansøgning ude hos vælgerne

Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet

Herunder kan du se en oversigt over de 10 største persondramaer i hovedstadsområdet i forbindelse med folketingsvalget. 

Robert Klemmensen og TV 2 Lorrys analyse tager udgangspunkt i Kasper Møller Hansens geografiske mandatprognose for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion fra 13. september 2022

10 dramaer, du skal holde øje med

1

Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Foto: Jeppe Kofod (Philip Davali/Ritzau Scanpix)


Minister udfordret


Hele fire ministre er på valg i Sjællands Storkreds, og som det ser ud nu, vil mange øjne på valgnatten være rettet mod udenrigsminister Jeppe Kofod, der kan få det svært. Han er ikke medlem af Folketinget aktuelt, men var valgt på Bornholm mellem 1998 og 2014. Han var oprindeligt opstillet i København, men skiftede i foråret til Sjælland, hvor der traditionelt er gode chancer for at opnå valg for Socialdemokratiet. 


Det ser dog aktuelt ud til, at regeringspartiet kun får seks mandater valgt i Sjællands Storkreds. Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek samt stemmeslugerne fra 2019 - sundhedsminister Magnus Heunicke og social- og ældreminister Astrid Krag - kunne meget vel tage de tre første mandater. De er i hvert fald alle tre mere populære blandt vælgerne


Jeppe Kofod skal dermed som helt ny kandidat på Sjælland kæmpe om de øvrige tre pladser med flere profiler, der allerede længe har gjort sit navn gældende over for de sjællandske vælgere. Det er først og fremmest de fire nuværende folketingsmedlemmer Rasmus Horn Langhoff, Kasper Roug, Mette Gjerskov og Tanja Larsson (sidder dog i Folketinget som suppleant). 


Derudover er den tidligere formand for DSU Frederik Vad også på stemmesedlen. 


- Det vil være helt katastrofalt, hvis ikke Jeppe Kofod kommer ind. Mon ikke, der er nogen under valgkampen, der - selvom vi alle ved det - kunne bringes til at minde vælgere om Kofods fortid, siger Robert Klemmensen. 


Robert Klemmensen henviser til en sag fra 2008, hvor Jeppe Kofod som 34-årig havde sex med en dengang 15-årig pige, som han mødte til et arrangement i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). Jeppe Kofod har flere gange undskyldt for sin handling i 2008 - blandt andet da sagen igen fik bevågenhed i 2020. 


OPDATERING 14. oktober: I en ny mandatprognose fra Altinget står Socialdemokratiet nu til syv mandater i Sjællands Storkreds. Det gør Jeppe Kofods chancer for genvalg større. 

2

Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds

Foto: Ida Marie Odgaard og Emilie Lærke/Ritzau Scanpix

Foto: René Christensen og Pia Kjærsgaard (Ida Marie Odgaard og Emilie Lærke/Ritzau Scanpix)


Profil i opgør med Pia Kjærsgaard


Dansk Folkeparti står kun til at få ét mandat i Sjællands Storkreds, og det kan ende med at gå ud over Pia Kjærsgaard. Det vil være et voldsomt slag for Dansk Folkeparti, hvis partistifteren ikke bliver valgt ind. Pia Kjærsgaard er skiftet fra Københavns Omegns Storkreds, hvor hun i 2019 fik 9953 personlige stemmer, og kommer dermed på udebane. 


René Christensen er udfordreren med den solide hjemmebanefordel. Han har været kandidat på Sjælland siden 2008, og er i dag 1. viceborgmester i Guldborgsund Kommune- Han er desuden mangeårig finansordfører i Dansk Folkeparti og en stor kapacitet på de indre linjer. Han fik ved sidste valg 5930 personlige stemmer. 


Dengang trak også Liselott Blixt og især Søren Espersen mange stemmer for Dansk Folkeparti på Sjælland. De har dog begge meldt sig ud af partiet. 


- Det bliver interessant at se, om Pia Kjærsgaard ryger ud til fordel for René Christensen. Jeg tror ikke, jeg generer nogen ved at sige, at Pia Kjærsgaard ikke længere er en vårhare. Måske det kan blive en fordel for partiet, hvis René Christensen kommer ind med sin erfaring fra det daglige arbejde i partiet, siger Robert Klemmensen. 


Blandt de øvrige kandidater skal også Merete Dea Larsen nævnes. Hun er byrådsmedlem i Roskilde Kommune og var en af formandskandidaterne, da Dansk Folkeparti skulle vælge ny formand tidligere på året. 

3

Socialdemokratiet i Københavns Storkreds

Foto: Philip Davali og Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Foto: Mette Reissmann, Lars Aslan Rasmussen og Yildiz Akdogan (Philip Davali og Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)


Tre profiler ser ud til at kæmpe om én plads


Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og stemmeslugeren Ida Auken bør være sikre på valg i Københavns Storkreds, hvor Socialdemokratiet står til at få fire mandater. 


Dermed ser det ud til, at det nuværende medlem af Folketinget Lars Aslan Rasmussen skal op imod de to tidligere medlemmer af Folketinget Yildiz Akdogan og Mette Reissmann i kampen om den sidste plads. 


- Hverken Lars Aslan eller Mette Reissmann er særligt kompromissøgende. Yildiz Akdogan virker ret overbevisende, men med de to banditter, hun er oppe imod, så taber man, siger Robert Klemmensen. 

4

Venstre i Københavns Storkreds

Foto: Mathias Svold, Ritzau Scanpix

Foto: Martin Geertsen, Linea Søgaard-Lidell og Jan E. Jørgensen (Mathias Svold, Mads Claus Rasmussen og Philip Davali/Ritzau Scanpix)


EU-politiker udfordrer to medlemmer af Folketinget


Venstre kan blive en meget stor taber ved valget. Lige nu viser prognosen, at partiet går syv mandater tilbage i storkredsene på Sjælland, men blodbadet ser her ud til at skåne de helt store profiler. 


I Københavns Storkreds står partiet dog til at få to mandater, og det kan komme til at betyde et farvel til ét af de to nuværende medlemmer af Folketinget: 52-årige Martin Geertsen og 57-årige Jan E. Jørgensen. Den hyperpopulære Tommy Ahlers har efter sit exit fra politik overladt Østerbro-kredsen til deres udfordrer - den 35-årige europaparlamentariker Linea Søgaard-Lidell, der fik 24.153 personlige stemmer ved seneste EP-valg.


Hun er ifølge Altinget en af de unge profiler, som Venstre håber på i fremtiden. Derudover har hun markeret sig på emner som klima, barsel og ligestilling, og det kan måske lokke unge hovedstadskvinder til.


- Der er nuanceforskelle mellem Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen. Jan E. er lidt mindre liberal. Han lagde borgerlige stemmer til skattestigninger på Frederiksberg i forbindelse med budgetaftalen for 2023. Her får han signaleret, at der er en forskel mellem ham og Konservative - at han ikke nødvendigvis er tilhænger af meget høje skatter, men at han gerne vil have, at folkeskolerne kører. Det bliver nemmere for Jan E., fordi han har været med til det forlig, siger Robert Klemmensen.

5

Radikale Venstre i Københavns Storkreds

Foto: Mathias Svold, Mads Claus Rasmussen og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Foto: Carolina Magdalene Maier, Klaus Bondam og Thomas Rohden (Mathias Svold, Mads Claus Rasmussen og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)


Flere kendte ansigter i kamp om pladserne


Stemmeslugerne fra valget i 2019 - Ida Auken (21.723 stemmer) og Jens Rohde (6.175) er væk, men Radikale Venstre står alligevel til at lande tre mandater i hovedstaden. Samira Nawa fik tredjeflest stemmer ved sidste valg og må formodes at lande en plads i Folketinget. 


Kampen om de resterende pladser ser ud til at stå mellem den tidligere direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg, Ruben Kidde, regionsrådsmedlem og formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab, Thomas Rohden, Carolina Magdalene Maier, der tidligere har været folketingsmedlem for Alternativet og endelig Emilie Normann, der har arbejdet tre år i EU- Kommissionen i Bruxelles.


- Her bliver det interessant. Hvor meget musik er der tilbage i Bondam? Og så er Carolina Magdalene Maier partiskifter - det er der nok nogle af de andre kandidater, der skal minde vælgerne om, at hun er. Og så er der Ruben Kidde - der er ikke noget, han hellere vil end at leve af at være i politik.


- Jeg er spændt på at se det politiske talent, Thomas Rohden. Han har vist sig at være ret dygtigt til at finde ting, som medierne vil løbe med. Eksempelvis demonstrationer foran Kinas ambassade. Men spørgsmålet er, om han vil kunne lave sådan noget, når folketingsvalget kører, siger Robert Klemmensen. 


OPDATERING 14. oktober: I en ny mandatprognose fra Altinget står De Radikale nu kun til ét mandat i København. Det gør kun kampen om pladserne mere tæt. 

6

Moderaterne i København

Foto: Linda Kastrup og Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Foto: Nanna W. Gotfredsen og Jon Stephensen (Linda Kastrup og Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)


To kendte ansigter i duel om ét mandat


Det ser ud til, at Moderaterne lander ét mandat i Københavns Storkreds. Spidskandidaten er den tidligere direktør for Aveny-T, Jon Stephensen, men også medstifter af retshjælpen Gadejuristen Nanna W. Gotfredsen er kandidat. 


Jon Stephensen blev i maj 2022 fyret som direktør for Aveny-T. Bestyrelsen begrundede afskedigelsen med, at den havde mistet tilliden til Jon Stephensen. Selv mente direktøren, at han blev fyret som følge af sit politiske engagement i Moderaterne, hvilket bestyrelsen afviste. 


Blandt de øvrige kandidater er Lars Philipsen Prahm, der er tidligere direktør for Danmarks Meteorologiske Institut, og Ellen Emilie, der er ansat i partiet og leder af Unge Moderater. 


- Det bliver spændende, om Jon Stephensen kan komme ind. Det er lidt uforudsigeligt, hvad kan komme på, siger Robert Klemmensen. 

7

SF i Københavns Storkreds

Foto: Mads Claus Rasmussen, Philip Davali og Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Foto: Carl Valentin, Lisbeth Bech-Nielsen og Halime Oguz (Mads Claus Rasmussen, Philip Davali og Henning Bagger/Ritzau Scanpix)


Folketingsmedlemmer risikerer at ryge ud


SF ser ud til at fastholde sine tre mandater i Københavns Storkreds, og mens partiformand Pia Olsen Dyhr bør være sikker på genvalg, kan det blive mere tæt om de resterende pladser. 


I 2019 var det Carl Valentin og Halime Oguz, der sikrede sig de to øvrige pladser. De genopstiller begge, men bliver nu udfordret af Lisbet Bech-Nielsen, der har siddet i Folketinget siden 2011 og kommer til fra Nordjyllands Storkreds. 


Blandt de øvrige kandidater er også tidligere rådmand på Frederiksberg Balder Mørk Andersen, der i 2019 var 174 stemmer fra at blive valgt i stedet for Oguz. Feltet tæller også Klaus Mygind, der sidder i Borgerrepræsentationen i København og Sadek Al-Amood, der sidste år blev valgt til regionsrådet i Region Hovedstaden med 3680 personlige stemmer.  z


OPDATERING 14. oktober: I en ny mandatprognose fra Altinget står SF nu kun til at få to mandater i København. Det gør kun kampen om mandaterne mere tæt.  

8

Moderaterne i Nordsjællands Storkreds

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Foto:  Jakob Engel-Schmidt (Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)


Profileret sekretariatschef kan få svært ved at komme ind på Christiansborg


Moderaterne balancerer i flere målinger på spærregrænsen, og i Nordsjællands Storkreds ligner det, at partiet slet ikke får nogen kandidater valgt. 


Det kan gå ud over spidskandidat Jakob Engel-Schmidt, der er sekretariatschef i Moderaterne og tidligere folketingsmedlem for Venstre. Det vil være en streg i regningen for partiet. 


OPDATERING 14. oktober: I en ny mandatprognose fra Altinget står Moderaterne nu til at få ét mandat i Nordsjælland. Det gør Jakob Engel-Schmidts chancer for valg større. 

9

Socialdemokratiet i Københavns Omegns Storkreds

Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Foto: Kasper Sand Kjær (Mathias Eis/Ritzau Scanpix)


Tre ministre kan skubbe profil ud


Socialdemokratiet fik i Københavns Omegns Storkreds fire mandater ved sidste valg - men lige nu lyder prognosen kun på tre. 


Tre nuværende ministre genopstiller i kredsen -  justitsminister Mattias Tesfaye, forsvarsminister Morten Bødskov og skatteminister Jeppe Bruus. 


Derfor kan det blive svært for udlændingeordfører, Kasper Sand Kjær, at genvinde det mandat, han kun knebent fik tilkæmpet sig i 2019.


- Kasper Sand Kjær er på vej frem i partiet, og det vil være en stor ting, hvis ikke han kommer ind, siger Robert Klemmensen. 


Maria Duurhus, der tabte det fjerde mandat til Kasper Sand Kjær for tre år siden med 158 stemmer, stiller op igen. Rådmand på Frederiksberg Gunvor Wibroe er også blandt kandidaterne. 


OPDATERING 14. oktober: I en ny mandatprognose fra Altinget står Socialdemokratiet nu til fire mandater i Københavns Omegn. Det gør Kasper Sand Kjærs chancer for genvalg større. 

10

Radikale Venstre i Københavns Omegns Storkreds

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Foto: Stinus Lindgreen (Philip Davali/Ritzau Scanpix)


Sundhedsordfører kan ryge ud

Partileder, Sofie Carsten Nielsen, og Stinus Lindgreen - som mange måske lærte at kende som sundhedsordfører under coronakrisen - blev valgt her i 2019 og genopstiller begge.


Det ser dog ud til, at der kun er plads til den ene, og derfor ligner det et farvel til Stinus Lindgreen, der også sidder i Regionsrådet i Region Hovedstaden.


Flere kendte ansigter bejler også til en plads i Folketinget. Blandt andre Esat Sentürk, der er 1. viceborgmester i Høje-Taastrup og Kashif Ahmad, der har en fortid i Alternativet, Ny Alliance, Nationalpartiet og den lokale Hvidovrelisten. 74-årige Abbas Razvi blev 1. suppleant i 2019 med 1504 personlige stemmer. 

... samtidig kæmper Løkke og Messerschmidt med at holde spærregrænsen under sig

1

Foto: Bo Amstrup og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Foto: Morten Messerschmidt og Lars Løkke Rasmussen (Bo Amstrup og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)


Tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) står ifølge Kasper Møller Hansens og Altingets prognose til at tage et mandat i Sjællands Storkreds, og Morten Messerschmidt ser også ud til at blive valgt i Københavns Omegns Storkreds.


Med til historien hører dog, at både Moderaterne og Dansk Folkeparti i adskillige målinger den seneste tid balancerer mellem to og tre procent af stemmerne hver især. 


Enkelte målinger har sågar sendt partierne under spærregrænsen på to procent.


Hvis Moderaterne kommer ind, kunne noget tyde på, at de lander i en rolle som kongemagere, hvor hverken rød eller blå blok har flertal uden Løkkes mandater.


OPDATERING 14. oktober: I de seneste meningsmålinger har Moderaterne bevæget sig en del længere væk spærregrænsen. Omvendt er Dansk Folkeparti stadig tæt på. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik