Jens spørger om folketingsvalget: Kan hash blive legaliseret i København?

Hash har været en politisk varm kartoffel i årevis. Men hvornår sker der noget? Det svarer tre politikere på nu.

Der har været snak om fri hash i København i årevis. Men hash er fortsat ulovligt. 

Det undrer Jens Hansen, der i forbindelse med folketingsvalget har brugt TV 2 Lorrys Spørg Os-funktion til at spørge, hvordan det kan være, at landets politikere ikke legaliserer hash under ordnede forhold, så det ikke er bandegrupperinger, der tjener penge på danskernes forbrug. 

Spørgsmålet er da også med jævne mellemrum oppe at vende i Folketinget. 

Senest i marts 2022, hvor Rosa Lund (EL), Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Stinus Lindgreen (R), Alex Vanopslagh (LA) og Torsten Gejl (ALT) foreslog at legalisere hash i en femårig prøveperiode. 

Men det blev ikke til noget, fortæller Rosa Lund. 

- Det forslag blev ikke vedtaget, fordi de partier, som går ind for en prøveperiode, ikke har 90 mandater til sammen. Så det håber vi, at vi har på den anden side af valget, siger hun til TV 2 Lorry. 

Rosa Lund og resten af Enhedslisten kæmper for et kontrolleret hashsalg i København. 

- Staten skal tage markedet tilbage. Den helt åbenlyse fordel er jo, at det ikke længere vil være kriminelt, og at vi derfor vil få ret store skatteindtægter ved at gøre det. En anden er, at det vil tage bunden ud af bandernes økonomi, siger Rosa Lund: 

- København er jo desværre til tider præget af bandekrig, og nu hørte jeg Mette Frederiksen sige, at det her valg skal handle om tryghed. Og jeg tror da, at det vil skabe mere tryghed, hvis banderne ikke har nogen penge. 

Følg med på Spørg Os-siden

Et københavnerproblem

Lars Aslan Rasmussen (S) er også tilhænger af fri hash - som det eneste folketingsmedlem fra Socialdemokratiet, mener han. 

- Jeg er født og opvokset i København, jeg er fra Nørrebro, så jeg ved, hvad det har af konsekvenser for bandekriminaliteten, siger han: 

- Jeg synes, det er enormt meget hykleri i, at man må ryge cigaretter og drikke sig stjernestiv, men man må ikke ryge hash. Jeg synes, man må prøve noget andet end det her forbud, man har kørt i 50 år, uden det har haft en positiv virkning. 

Lars Aslan Rasmussen vil derfor - igen - gå til valg på legalisering af hash. 

- Jeg har ikke opbakning til det synspunkt. Jeg tilhører et meget lille mindretal i folketingsgruppen. Jeg tror det handler om, hvor man bor. Konsekvensen af hashsalget er primært i København, siger han. 

Mærkværdigt at legalisere 

En, der ikke går til valg på at legalisere hash, er Mette Abildgaard (K). Tværtimod. 

- Jeg synes, at det er helt vildt, at vi har Pusher Street, hvor der bliver solgt uendeligt meget hash. Det er en kæmpe falliterklæring, at det ikke er lykkedes os at slå hårdere ned på det, siger hun. 

Hun og De Konservative er ikke tilhængere af fri hash, fordi det ifølge hende og partiet sender et forkert signal. 

- Man skal slet ikke undervurdere, hvor farligt hash kan være for den enkelte. Man kan ryge hash en enkelt gang og få en hashpsykose, som kan komme til at påvirke én resten af livet, siger Mette Abildgaard: 

- Jeg synes, det er noget mærkværdigt noget at gå ind og legalisere noget, der har så skadelige virkninger. Det, synes vi i Konservative, er at gå et skridt baglæns i forhold til den viden, vi har. 

Argumentet om at man ved en legalisering af hash kan fjerne det kriminelle marked og bandegrupperingernes indtægt, holder ikke, mener hun. 

Hvis hash blev lovligt, skulle det i så fald sælges i statsligt kontrollerede butikker for at have styr på kvaliteten af produktet, og det ville derfor blive noget dyrere at købe. 

- Derfor vil der fortsat være et ganske stort illegalt marked for det her, også fordi dem, der sælger det, har det som deres levebrød. Hvis ikke de solgte hash, ville de nok sælge hårdere stoffer, siger Mette Abildgaard:

- Jeg tror ikke, at de går ud og uddanner sig til socialpædagoger alle sammen. 


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik