I kampen for tryghed: S vil give lokale penge for at være politiets øjne og ører

Socialdemokratiet vil indføre lokale tryghedsambassadører, der skal arbejde tæt sammen med politiet. Liberal Alliance og Frie Grønne er skeptiske.

Socialdemokratiet går til valg på at sikre trygheden. Blandt andet i de famøse vaskekældre og S-toge i København, som statsminister Mette Frederiksen flere gange har udpeget som utrygge. 

Trygheden skal blandt andet sikres gennem et nyt udspil, hvor lokale borgere skal udpeges til såkaldte tryghedsambassadører i deres nabolag for at arbejde sammen med politiet om at løse tryghedsskabende opgaver. 

- Vi vil gerne have flere øjne og ører i udsatte boligområder, siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) til TV 2 Lorry:

- Derfor skal det være muligt for politiet at udpege en lokal tryghedsambassadør, som kan få lidt penge hvert år for at være bindeleddet mellem lokalsamfundet og lokalpolitiet. 

Ikke en lokal rambo

Tryghedsambassadøren kan ifølge justitsministeren være en pensioneret skolelærer, pædagog eller politibetjent, som vigtigst af alt har stort kendskab til lokalmiljøet. 

- De vil ikke gå rundt bevæbnede og anholde folk. Det er mere et spørgsmål om, at når der er ballade, kan politiet tage fat i dem og spørge, hvad de har hørt på vandrørene, og hvem de anbefaler, politiet tager fat i, forklarer Mattias Tesfaye. 

Tryghedsambassadørerne kan også agere vidner i retten og være en person, som man kan tage fat i, hvis man vil tale om en utryg oplevelse. 

Risikerer I ikke, at tryghedsambassadørerne bliver en form for spioner i deres eget lokalmiljø?

- I virkeligheden tror jeg, at der findes tusinder af de her slags mennesker ude omkring i Danmark i forvejen, de bliver bare ikke belønnet for det. I fremtiden så vi også, at de fik lidt uddannelse, og at de mere formelt blev knyttet til politiet, siger Mattias Tesfaye. 

Men hvordan sikrer I, at de ikke kommer til at fungere som små, private vagtværn? 

- For det første er det vigtigt, at de får noget uddannelse, så det ikke er en lokal rambo, der tror, han er politimand. De skal være bindeleddet mellem lokalsamfund og lokalpolitiet, det er det, vi taler om, siger justitsministeren:

- Hvis der eksempelvis lå en anmeldelse hos politiet om, at der blev solgt hash oppe på det lokale gadehjørne, så ville politiet helt naturligt række ud til ambassadøren og spørge, hvad de har hørt, og hvem de skal tage fat i. 

Hvad får jer til at tro, at man ville turde sige det?

- Jeg tror, at man mange steder allerede har lokale kontakter. I fremtiden vil vi bare gerne have, at det blev mere formaliseret. 

Hvad med de unge?

Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener, at tryghedsambassadører er en fin, kortsigtet løsning, men på den lange bane mener han ikke, at fokus skal være at gøre de utrygge boligområder mere trygge. 

Vi skal bare have færre af dem. 

- Den langsigtede løsning er at erkende, at der er store problemer i store, almene boligområder, og derfor skal man lade være med at lave en masse nye almene boligområder, siger han: 

- Socialdemokratiet vil have 8.000 almene boliger på Lynetteholmen, det er næsten tre gange så mange, som der er i Vollsmose. 

Til spørgsmålet om tryghedsambassadørerne fortæller formand for Frie Grønne, Sikandar Siddique, at han ser et helt andet problem. 

- Jeg havde håbet, at man lancerede tiltag, som har fokus på de unge. Al videnskab fortæller, at de rigtig gerne vil, men mange af dem har gennemført et grundforløb og kan ikke finde en praktikplads, siger han:

- Og så siger vi også i Frie Grønne, at vi opretter væresteder for unge over 18 år, hvor jobcentre og andre myndigheder kan møde dem og sørge for at få dem aktiveret. 

Sikandar Siddique synes, at tryghedsambassadører er "fint nok", men at de ikke hjælper de unge ud af "det vakuum, hvor de ønsker at fylde noget ud i deres tilværelse". 

- Vi skal tale de unge op og sørge for, at de kan komme videre i livet, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik