Hvis ingen får flertal: Sådan bliver landet regeret onsdag morgen

Hvis det ikke lykkes at finde et klart flertal tirsdag aften, bliver Danmark et land uden regering.

Når vi i Danmark skal vælge partier og politikere ind i Folketinget, er stemmeafgivningen og optællingen et startskud til en masse mulige og umulige scenarier, der kan vare både uger og måneder at få styr på.

Og det er især en mulighed ved dette valg, hvor de mange nye partier og tvivlende vælgere har været med til at kaste alle de politiske brikker op i luften.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen.

- Lige nu tyder det ikke på, at vi får en hurtig afklaring på, hvem der bliver statsminister, da der ikke er et tydeligt flertal for nogen af fløjene eller en regering henover midten, siger han og kalder i samme ombæring det scenariet for starten på en omgang 'politisk poker', der kan trække ud i både uger og måneder og efterlade Danmark uden en egentlig regering i perioden.

Bringer minder om 1988

Og for den garvede politisk kommentator, bringer det minder frem om valget i 1988, hvor han var pressechef for Radikale Venstre.

Her skulle der nemlig hele 28 dage og tre kongelige undersøgere til, før der kunne dannes en ny regering. 

- Først forsøgte den daværende formand for Folketinget, Svend Jakobsen, sig, men han måtte give op efter få dage. Han blev efterfulgt af Niels Helveg Petersen, før det endelig lykkedes Poul Schlüter at danne en regering. 

- Og det er den situation, der minder mest om den i dag, og derfor kan det nemt trække ud, hvis alle partier holder fast i de udmeldinger, de har givet op til valget, siger Peter Lautrup-Larsen. 

Kan ende med et forretningsministerium 

Men langstrakte og komplicerede forhandlinger er ikke ensbetydende med, Danmark ender med at sidde fuldstændig politisk handlingslammet, mens de står på. 

I det tilfælde vil den nuværende regering nemlig ende med at blive siddende, men under nogle lidt andre forudsætninger og med et langt mindre råderum. 

- Hvis det trækker ud, så ender vi med et forretningsministerium, så landet stadig kan regeres. Og det vil bestå af den nuværende regering, men de kan ikke lave egentlig politik, og hvis der skal træffes en vigtig beslutning, vil de skulle indkalde de andre partier, siger Peter Lautrup-Larsen. 

Men selvom det altså tyder på en noget anden politisk virkelighed den næste tid, end vi er vant til, så ligger en ting helt fast: Der skal nok blive fundet en statsminister før eller siden. 

- Der findes ikke dødt løb i politik. Vi skal have en statsminister, men når det kommer til at sætte et navn på  nu, er mit bud ligeså godt som alle andres, siger Peter Lautrup-Larsen.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik