Her er antallet af brevstemmer steget markant - ekspert peger på flere årsager

Fredag var det sidste chance for at brevstemme. Og det er virkelig en mulighed især københavnerne har taget til sig, viser det sig nu.

For de fleste danskere hænger lange køer, tætpakkede gymnastiksale, lange, lange stemmesedler og venlige valgtilforordnede uløseligt sammen med folkeafstemninger.

Når man har gjort sin demokratiske borgerpligt ved at sætte sit kryds, skal man hjem og afvente valgresultatet i sofaen.

Men flere og flere vælger at gøre deres borgerpligt på forhånd.

I hvert fald i hovedstaden.

Det oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune til TV 2 Lorry.

Faktisk har hele 11,6 procent af de stemmeberettigede i Københavns Kommune valgt at brevstemme på forhånd i forbindelse med det aktuelle valg. Det er en stigning på 1,79 procentpoint i forhold til seneste valg.  

Københavns Kommune har fået 22,33 procent flere brevstemmer fra stemmeberettigede københavnere i forhold til det seneste folketingsvalg i 2019. 47.978 denne gang sammenlignet med 39.218 for tre år siden. 

Fristen for at brevstemme udløb fredag.

Koster flere penge at brevstemme

Og selvom det reelt koster Københavns Kommune flere penge at lade folk brevstemme, er Mia Nygaard (R), der er kultur- og fritidsborgmester og forperson for valgstyret i Københavns Kommune, rigtig godt tilfreds med det stigende antal.

- Virkelig mange københavnere har allerede sat deres kryds. Det fortæller mig, at københavnerne er engagerede i demokratiet og ønsker at bruge deres stemme. Det er jeg glad for. For det er afgørende, man bruger den stemme, man har. Jeg ved godt at det er lidt dyrere, at folk brevstemmer. Men det gør ikke noget, for et demokrati koster, og alternativet er færre. 

- Jeg håber, at tendensen fortsætter, og at mange vil stemme på valgdagen, så vi kan få en høj valgdeltagelse, siger Mia Nyegaard i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Hvorfor så mange brevstemmer?

Man kan undre sig over, at så mange københavnere vælger at sætte krydset på forhånd, men det er der ifølge Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab og forsker i blandt andet vælgeradfærd, to indlysende grunde til.

- Ved kommunalvalget sidste år under covid-19-pandemien, hvor rigtig mange brevstemte, lærte vi, at det var en mere fleksibel måde at stemme på. Og at det var nemt. Så det er den ene årsag, lyder det fra Karina Kosiara-Pedersen.

- Derudover er kommunerne begyndt at reklamere mere for, at det at brevstemme faktisk er en mulighed for alle. Og derfor vælger langt flere at benytte sig af det.

Men om de mange brevstemmer gavner et eller flere specifikke partier, kan Karina Kosiara-Pedersen ikke sige noget om, men hun mener, at De Konservative sikkert er glade for de brevstemmer, de måtte have fået, før valgkampen for alvor gik i gang og sendte partiet langt ned i meningsmålingerne.

quote Der er nok nogle af brevstemmere, der fortryder deres kryds nu.

Karina Kosiara-Pedersen, lektor

- Og det er sikkert det samme med dem, der har brevstemt på Moderaterne, før Lars Løkke begyndte at tale om folkepensionen. Der er nok nogle af brevstemmere, der fortryder deres kryds nu. Men sådan er det jo også, hvis du sætter dit kryds på valgdagen og senere ser, hvordan partiet forvalter din stemme. Måske indgår de i en regering, du ikke ønskede, forklarer Karina Kosiara-Pedersen.

Sidste chance for at brevstemme var fredag. Og hvis man skulle være i tvivl, er valgdagen på tirsdag, den 1. november, hvor valgstederne åbner klokken 08.00 og lukker klokken 20.00.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik