En ting overskyggede alt andet til Folketingets åbning

Valg, valg, valg. Folketingetsvalget var på alles læber til Folketingets åbning tirsdag.

Der var proppet med mennesker på Christiansborg tirsdag. Politikere var mødt op for at fejre Folketingets åbning, og journalister og kamerafolk var mødt op for at dokumentere det.

Men selvom der er nok af politiske emner at tage fat på lige for tiden, var det hverken energikrise, krig eller demokratiets festdag, der var på de flestes læber. Nej, det var det kommende folketingsvalg, der stadig ikke er blevet udskrevet.

- Vi sidder bare og venter på, at der bliver udskrevet valg. Det fylder det hele i øjeblikket, og det er meget svært at have ordentlige politiske diskussioner, fordi valget kommer lige om lidt, fortæller Rasmus Jarlov, der er folketingsmedlem for de Konservative.

Og fra samtlige af de politikere på tværs af partier, vi talte med i dag, lød meldingen også: Vi er klar til valg.

- Vi har alle vores kampagner klar, og vi er klar til at trykke på knappen, så snart Mette Frederiksen (S) trykker på sin knap, siger Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh.

- Jeg er fuldstændig klar. Den her gang har vi jo længe vidst, at valget ville komme, så jeg tror, at alle næsten er mere forberedte, end de plejer at være, siger Pelle Dragsted, der er tidligere folketingsmedlem, og nu igen er folketingskandidat for Enhedslisten.

- Så nu må hun (red. Mette Frederiksen) gerne se at få trykket på den valgknap. Det hele er gået i stå, og det er som om, at alle ligger to centimeter over madrassen hver nat, fordi de tænker over, hvornår valget bliver udskrevet, lyder det fra Inger Støjberg, der melder sig klar med sit nye parti Danmarksdemokraterne.

Inde på Christiansborg venter de utålmodigt på at valget bliver udskrevet. Kampgejsten er i top.


"Det bliver en grim valgkamp"

Ifølge flere af de politikere, TV 2 Lorry talte med på Christiansborg tirsdag, kommer valgkampen blandt andet til at handle om energikrisen, økonomi og klima. 

Men flere regner også med, at der vil komme mange personangreb:

- Jeg tror, at det bliver en rimelig barsk valgkamp, hvor der vil være en del personangreb henover midten, siger blandt andre Inger Støjberg.

- Jeg håber, at vi alle sammen anstrenger os for at holde fokus på bolden og ikke på manden. Det har jeg i hvert fald selv tænkt mig at gøre. Så vi kan jo kun opfordre hinanden til at lade være, lyder det fra Pia Olsen Dyhr, der er SF's partiformand.

- Der er rigeligt af politik, vi er uenige om, så det bør være det, der kommer til at fylde det meste, siger også Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen.

Men vil det sige, at du også selv vil lade være med at lave personangreb under valgkampen?

- Ja, det vil jeg forsøge. Men jeg vil også lægge vægt på, at der er forskel på Mette Frederiksen og mig selv, og vi leder på forskellige måder. Jeg mener, at hun har et ønske om at styre, og jeg har et ønske om at lede.

Langt de fleste af de politikere, TV 2 Lorry talte med på Christiansborg tirsdag, vurderer, at folketingsvalget bliver udskrevet onsdag.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

1_1_Sekvens.00_02_04_19.Still002

play"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag

20200118-155319-L-1920x1077we

Kommune vil se på, om folkeskoleelever skal møde senere


København


Forsiden lige nu

Se flere