Alternativet om gratis offentlig transport: Det vil vi undersøge

I forbindelse med Folketingets åbning en række debatter med folkevalgte politikere fra hele sendeområdet. Her får brugerne mulighed for at stille spørgsmål til politikerne.

Skal det være gratis at køre med den offentlige transport?

Det spørgsmål stiller TV 2 Lorry på vegne af en bruger på Facebook til de folkevalgte politikere i Folketinget fra Københavns Omegns storkreds. Det sker i forbindelse med åbningen af Folketinget tirsdag.

- Det kunne være fedt. Men jeg må nok være ærlig at sige, at det har vi ikke lige i Socialdemokratiet penge til at finansiere, siger Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet. 

Han foreslår i stedet, at de penge som tjenes ind på S-togsnettet, geninvesteres i at gøre S-togsnettet tidsvarende. 

- Der er hundredetusindvis af borgere, der bruger S-togsnettet hver morgen. Det er faktisk den eneste del af DSB, som giver overskud. Men pengene bliver brugt alle mulige andre steder i DSB-systemet.

quote Jeg vil gerne begynde at undersøge, hvor vi kan finde pengene, og jeg synes, det er en rigtig god idé

Ulla Sandbæk, Alternativet, MF

- Jeg tror, at der er behov for i en årrække at sige, at det overskud, som genereres på S-togsnettet, det geninvesterer vi i S-togsnettet for at sørge for, at materialet bliver tidsvarende, så der ikke bliver aflyst tog hver morgen, siger han.

Kan I finde pengene til det i Alternativet, Ulla Sandbæk?

- Måske ikke lige i øjeblikket, men jeg tror, at det ville tjene sig ind, hvis nogle ting blev gratis. Jeg ser foreksempel nu, hvor jeg har fået et togkort her fra Folketinget, så tager jeg ikke min bil mere. Det vil man spare mange penge på i form af forurening, i form af sygdom, i form af stress og alt muligt andet, siger Ulla Sandbæk og tilføjer: 

- Så jeg vil gerne begynde at undersøge, hvor vi kan finde pengene, og jeg synes, det er en rigtig god idé. 

quote Nej, der bliver ikke gratis transport med vores stemmer

Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeparti, MF

Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti mener til gengæld ikke, at offentlig transport er en løsning, der har gang på jord.

- Nej, der bliver ikke gratis transport med vores stemmer. Jeg synes, det er en fin idé, at pensionister eksempelvis tilgodeses med at de skal have billigere offentlig transport. Men generelt gratis offentlig transport, det tror jeg ikke kommer til at ske.