Taxachauffør mistænkt for menneskesmugling

En dansk taxachauffør er søndag blevet pågrebet af svensk politi ved Øresundsbroen mistænkt for menneskesmugling. Hans passager vil søge asyl i Sverige.

Taxaen blev stoppet ved Lernacken, der ligger tæt ved broen. Det er det andet tilfælde på kort tid i Malmø ifølge svensk politi.

Chauffører må være forsigtige med passagerer til Sverige, siger Dansk Taxi Råd efter sag om menneskesmugling. Rådet udtaler til Ritzau, at deres chauffører har fået at vide at de skal bede om ID hver gang de skal en tur over Øresundsbroen.

- Og har passageren ikke den slags papirer, eller er chaufføren i tvivl om papirernes stand, så er man nødt til at takke nej til turen. Ellers risikerer man faktisk at blive sigtet for menneskesmugling, siger hun til Ritzau.

Tidligere i weekenden blev en svensk taxachauffør stoppet samme sted mistænkt for menneskesmugling.

I det tilfælde var der tre syriske statsborgere i taxaen. De sagde, at de ville søge asyl i Sverige, fortæller Maya Forstenius, en pressemedarbejder ved politiet. Hun er ikke klar over, om chaufføren fortsat er tilbageholdt.

Svensk politi mistænker, at flere flygtninge forsøger at krydse Øresundsbroen med taxa, da Sverige har øget kontrollen.

Både før jul og i den forgangne uge har Dansk Taxi Råd udsendt information til sine medlemmer om, hvordan de skal forholde sig til situationen omkring passagerer uden gyldigt indrejse-id og risikoen for menneskesmugling.

- Det er klart, at situationen er skærpet i forhold til at køre kunder til Sverige, siger Trine Wollenberg.

Sverige indførte grænsekontrol i november 2015. Og den 4. januar skærpede Sverige kontrollen fra Danmark. Der er nu transportøransvar, så tog- og færgeselskaber skal kontrollere, at alle passagerer, der rejser mod Sverige, kan vise gyldigt billed-id.

Taxaer er ikke omfattet af transportøransvaret.