Café bekæmper brug og smid væk-kultur - nu kan de vinde 100.000 kroner

Fællesskabet Repair Cafe Nørrebro er blandt de nominerede til prisen som Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

- Vi er ikke en butik, hvor man kan aflevere sine ting og hente dem repareret. Hos os bliver man og hygger.

Sådan kunne et slogan lyde hos Repair Cafe Nørrebro - hvert fald når man spørger Arlette Bentzen, der er frivillig i foretagendet.

Sammen med fire andre fællesskaber i Hovedstadsområdet blev de i september nomineret til at blive årets mest fantastiske fællesskab, og nu er det tid til at finde vinderen.

Frem til den 14. november kan du nemlig stemme på din favorit, og være med til at bestemme, hvem der skal kåres som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 og modtageren af 100.000 kroner.

Send en SMS med LORRY 5 til 1272 for at stemme på Repair Cafe Nørrebro.

Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 22. november.

Stem på de nominerede til Årets Fantastiske Fællesskab 2019:

Hygge og gratis reparation

Repair Cafe Nørrebro er et sted, der reparerer ting gratis for folk, og som også gerne vil lære folk at reparere. 

De arbejder målrettet for at reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling. Og så kæmper de mod ”Smid-ud-og-køb-nyt”-mentaliteten gennem samvær og besøgende.

En gang om måneden holder de åbent i lånte lokaler - blandt andet Støberiet i Korsgade og ølbaren Kølsters i Rantzausgade. Her kan alle komme forbi og gratis få repareret sine ting. Man skal dog selv medbringe eventuelle reservedele. 

Repair Café Nørrebro samles blandt andet på ølbaren Kølsters i Rantzausgade.
Repair Café Nørrebro samles blandt andet på ølbaren Kølsters i Rantzausgade.
Foto: Facebook / Privatfoto

Men det er ikke et sted, man kun besøger i to minutter af gangen. Man bliver hængende, når flokken af frivillige reparerer stort og småt af forskellig art.

- Vi ser flere og flere, der gerne vil bidrage, imens de venter på at deres eget bliver fikset. ”Hvis I kan lappe den her bukselomme, kan jeg måske lodde noget andet imens?” eller ”Mens I fikser den her køkkenmaskine, kan jeg så hjælpe med at håndsy noget imens?”, lyder det fra Arlette Bentzen.

Det sociale fylder stort i Repair Cafe Nørrebro, men den fælles drøm for de frivillige er at redde en masse produkter, hvad enten det er tøj, sko eller elektronik.

- Vi gør det, fordi vi synes, det er en vigtig sag for miljøet. Der er så mange ting, der bliver smidt ud, og det koster ingenting at få det repareret, siger Stig Bomholt, stifter af Repair Cafe Nørrebro.

Stabilitet nøglen til succes

Der findes i dag 29 caféer i Danmark, hvoraf de 15 af dem ligger i Hovedstadsområdet. Inden Nørrebro fik sin afdeling kom Stig Bomholt selv i Repair Cafe Vesterbro, men tænkte at sådan et sted skulle der være flere af.

En gruppe af de frivillige i Repair Cafe Nørrebro.
En gruppe af de frivillige i Repair Cafe Nørrebro.
Foto: Facebook/Privatfoto

- Jeg er vokset op med en far, der reparerede alt og en mor, der syede et hjerte på knæet på min storebrors bukser, når jeg skulle arve dem. Alt fik en chance for at overleve og leve videre. Sådan er det også i mit voksne liv - jeg reparerer alt. Det er en del af mig. Jeg køber sjældent nyt, når jeg kan få den samme ting brugt til en tredjedel af prisen. Jeg vil hellere købe en flaske god rødvin, siger Stig Bomholt.

Sammen med sin kæreste gik han i gang med at skaffe værktøj til den nye café og et sted at være. Han kontaktede blandt andet en gammel symaskinebutik på Nørrebrogade, hvor tager folks gamle symaskiner fra 1960’erne og 1970’erne ind, når de køber nye, reparerer dem og sender dem til Nepal. Nu går nogle af dem i stedet til Repair Cafe Nørrebro.

Håndbog til nye Fantastiske Fællesskaber

Samtidig tog de fat i deres omgangskreds, lavede opslag og ringede rundt for at skaffe frivillige. Langsomt spredte ordet spredte sig fra mund til mund.

- Vi har været heldige at have standhaftige og stabile frivillige, som kan rigtigt meget. Stabilitet er nøglen til succes som frivilligt fællesskab.

- Frivilligt arbejde er i sagens natur frivilligt, og mange andre oplever at deres frivillige hellere vil på stranden, når solen skinner på en lørdag, eller det er svært at komme, når man har tømmermænd. Mange steder er det Tordensskjolds soldater, der udgør kernen, mens de fleste ikke rigtigt laver noget. Her er vi mange, der møder op hver eneste gang, siger Stig Bomholt.

Næste mål daglig café

Selvom rekruteringen af frivillige er blevet en succes, stopper ambitionerne ikke der.

Det næste er at få Københavns Kommune med på at skabe en permanent Repair Cafe, der har åbent hver dag. Den skal tilbyde workhops og undervise skolebørn - gerne i fællesskab med organisationer, der beskræftiger sig med 'upcycling' og genbrug.

- Vi skal have flyttet en masse tænkning og vaner i det her samfund, og det kræver mere end vores fritid. Vi drømmer også om at udgive en serie af bøger om: ”Sådan reparerer du din …”. Det kunne godt blive et julegavehit i 2020, siger Stig Bomholt.

Om Fantastiske Fællesskaber