Erik B. tager sin datter med i vildmarken: "Det er guld værd"

Eventyreren Erik B. Jørgensen har gjort det til en fast tradition at tage sin datter med på tur og ønsker at inspirere andre til at tage ud i naturen.

Denne artikel blev første gang udgivet i 2019. 

Der var ikke rigtig nogle, der troede, at han mente det, da han sagde, at han ville tage sin dengang 3-årige datter med på tur i vildmarken i 45 dage. 

Men eventyreren Erik B. Jørgensen, der også er jægersoldat og siriusmand, mente det ganske alvorligt. 

Så da datteren Karen var tre et halvt år tog de sammen 45 dage på tur i kano og oplevede naturen i det Nordlige Finland og Norge. 

- På den første tur, der vidste jeg jo godt, at der var mange, der ville spørge, om hun kunne undvære sin mor, så når jeg kom med en kikkert, så sagde jeg til hende: Karen, kom her, og så kiggede vi i kikkerten, og så sagde jeg: Karen, den her kikkert skal vi op og se elge med, fortæller Erik B. Jørgensen.

Så når hun blev spurgt, om hun kunne undvære sin mor, så løb hun ind på værelset og fandt kikkerten frem og sagde: 

- Ja, for jeg skal op og se elge med den her kikkert. 

Karen på tur med hunden Dino og bamser i tasken.
Karen på tur med hunden Dino og bamser i tasken.
Foto: Erik B. Jørgensen

Tre lange ture

Siden da er det blevet en tradition for far og datter og tage på en lang ekspedition på 45 dage hver tredje år. 

- Så får vi vores ting sammen, og det gør jo, at vi har fået et tæt, tæt forhold og en passion sammen, og det har været guld værd for forholdet, vil jeg sige. Også, når jeg er meget væk, så kan jeg give noget igen på andre fronter, siger Erik B. Jørgensen. 

På tur i havkajakken.
På tur i havkajakken.
Foto: Erik B. Jørgensen

De tager også på kortere ture sammen, og det fællesskab og de samtaler de oplever i naturen er et fundament i deres forhold. 

- Så sidder vi timer stille sammen, og så er det, man pludselig får vendt nogle emner, som ikke ellers kommer op. Hun spørger til ting i mit liv, og jeg fortæller om min barndom. Og det gør jo bare, at vi fortæller historier til hinanden og stille og roligt kommer tættere på hinanden. 

- Det kunne man også gøre, hvis man kørte lastbil og sad sammen i lastbilen. Det er jo tiden sammen, der gør, at nærværet bliver det ekstra, siger Erik B. Jørgensen.

Far og datter på tur

På eventyr på Nordkyststien

Jeg skrev til Erik B. Jørgensen, fordi jeg i slutningen af juni måned skulle gå Nordkyststien fra Hundested til Helsingør. 

Idéen var, at jeg skulle vandre i tre dage og undervejs opleve naturen på ruten, samt blive ven med vandrelivet med hjælp fra en række eksperter og naturelskere. Vandreturen er blevet til en hel serie, som du kan se her

quote Jeg har et motto, der hedder: Eventyret starter i din baghave

Erik B. Jørgensen, eventyrer

Jeg skrev til ham, selvom jeg tænkte, at en lille vandretur i Danmark, nok var for kedelig en tur til, at det var interessant for ham.

Men her tog jeg fejl. 

For han svarede ja og skrev, at han netop gik meget op i de små eventyr.

Det forklarede han mig om, da vi mødtes på turen på Nordkyststien.

- Jeg har et motto, der hedder: Eventyret starter i din baghave. Og man tror, at man kender sin baghave, men nogle gange, når man tager på en lille tur i et område, som man har været i masser af gange og så lige går en anden vej, så bliver man altid overrasket, siger Erik B. Jørgensen og fortsætter:

- Så møder man de danske dyr, eller ser noget smuk natur, eller nogle spændende mennesker.

Vi overnattede ved et shelter i Tisvilde Hegn.

Se hele vores serie om vandring lige her. 

Eventyret i det nære

For eventyret findes derude og er let at komme til, mener Erik B. Jørgensen. Han tager selv på mange ture og skriver om sine oplevelser på sin blog, Instagram osv., og så fortæller han om turene i foredrag.

Han vil meget gerne vil inspirere andre til at tage ud i naturen med deres børn. 

- Man behøver ikke at tage 45 dage afsted, men man kunne jo tage en lille etape, hvor man nu er, siger han. 

quote Man behøver ikke at tage 45 dage afsted, men man kunne jo tage en lille etape, hvor man nu er.

Erik B. Jørgensen, eventyrer

Han anbefaler, at man starter i det små efter princippet en ny ting af gangen. Så hvis man ikke har erfaring med at være ude i naturen, så kan man starte med at bare køre ud i naturen til en af de mange shelterpladser, hvor der er både bålsted, toilet og vand.

- Så kan man køre derud og spise aftensmaden og køre hjem igen, siger han.

Næste gang er man måske klar til at sove der, og så kan man langsomt bygge på, når man føler sig tryg ved det. 

- Man skal ikke tænke eventyr for stort altid. Det er bare om at komme ud. Og så er der en anden ting, og det er, at de små eventyr kan man jo let gøre, siger Eirk B. Jørgensen.

Du kan følge Erik B. Jørgensen på de sociale medier og her på komud.dk

Erik B. Jørgensen