Sådan lukker EM-slutrunden de københavnske veje - beboere er bekymrede for gener

Sommerens store fodboldslutrunde står for døren, og med den kommer der flere logistiske udfordringer, der skal løses.

11. juni sparkes EM officielt i gang i Rom, hvor Italien møder Tyrkiet, men det er ikke kun i det sydeuropæiske, at slutrunden skal afvikles.

København er nemlig også en af 12 værtsbyer rundt om i Europa, der skal afvikle EM-kampe, og selvom corona-pandemien har begrænset antallet af tilskuere til de fire kampe, der skal afvikles i Parken på Østerbro, så kan bydelens beboere forvente uvante trafik- og parkeringsforhold.

Det oplyser Dansk Boldspils-Union (DBU) i en flyer, der er delt ud til de berørte borgere, der bor i området omkring Parken.

Selvom slutrunden på dansk grund først starter 12. juni med kampen mellem Danmark og Finland klokken 18, så har trafikken i området allerede været påvirket fra og med 18. maj. 

Du kan se og læse, hvordan fremkommeligheden bliver påvirket længere nede i artiklen.

Bekymrede beboere

På Østerbro er de lokale beboere bekymrede for, om fodboldafspærringerne kommer til at påvirke deres dagligdag negativt. 

Det siger formand for Østerbro Lokaludvalg, Allan Marouf, til TV 2 Lorry. 

- Jeg er klar over, at EM er en vigtig begivenhed for Danmark og Østerbro, men jeg håber, det bliver afviklet med så få fodboldrestriktioner for borgerne som muligt, siger Allan Marouf. 

- De (DBU og Københavns Kommune, red.) har lovet, at de vil begrænse generne, så meget de kan. Men der er problematiske forhold, siger lokalformanden. 

Han peger på flere forhold. For det første døjer beboere på Østerbro i forvejen med alt for få parkeringspladser til alt for mange biler. Derfor er udsigten til, at flere parkeringspladser bliver inddraget i løbet af slutrunden nedslående. 

På et møde mellem Østerbro Lokaludvalg og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, talte parterne ifølge Allan Marouf om at finde en løsning.

- Vi prøver at samarbejde med DBU og forvaltningen om at finde erstatningspladser, siger Allan Marouf. 

For det andet er beboerne på Østerbro også bekymrede for, om madordningen til og plejen af de ældre beboere bliver forstyrrede af trafikomlægningerne. 

- Men der har kommunen lovet os, at de gør alt, hvad de kan, for at sikre, at det ikke skal ske, siger Allan Marouf. 

Endelig mener lokalformanden, at det lige nu er sværere at komme frem til idrætsaktiviteter i Fælledparken og Boldklubben Skjold på grund af afspærringer. 

På Københavns Rådhus erkender Mikkel Halbye Mindegaard, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, at fodboldslutrunden vil komme til at fylde emget i hovedstaden.

- Et arrangement af den størrelse vil uundgåeligt fylde i byen og også betyde færre parkeringspladser i en periode, men forvaltningen er meget optaget af at mindske generne for områdets beboere og er derfor i tæt dialog med arrangører og lokale, siger han til TV 2 Lorry.

Omvendt understreger han, at kommunen stiller samme krav til EURO 2020 som til ethvert andet stort arrangement - og derfor gælder samme krav om adgang til kritiske funktioner.

- Hvis der bliver søgt om at afspærre et eller flere områder ved større arrangementer, vil der altid være et krav om, at der stadig kan sikres adgang til området for kritiske funktioner, herunder politi, redning, hjemmepleje og madudbringning til ældre. Det er også en betingelse ved EURO 2020, siger Mikkel Halbye Mindegaard til TV 2 Lorry.

Her er der spærret for trafik fra 18. maj til 7. juli:

Her er der spærret for trafik fra 18. maj til 7. juli
Her er der spærret for trafik fra 18. maj til 7. juli
Foto: DBU/EURO 2020

Her er der spærret for trafik dagen før kampdagene (11. 16. 20. og 27. juni):

Her er der spærret for trafik dagen før kampdagene (11. 16. 20. og 27. juni)
Her er der spærret for trafik dagen før kampdagene (11. 16. 20. og 27. juni)
Foto: DBU/EURO 2020
Her er der spærret for trafik aftenen og natten før kampdagene
Her er der spærret for trafik aftenen og natten før kampdagene
Foto: DBU/EURO 2020

Her er der spærret for trafik på selve kampdagene (12. 17. 21. og 28. juni)

Her er der spærret for trafik på selve kampdagene (12. 17. 21. og 28. juni)
Her er der spærret for trafik på selve kampdagene (12. 17. 21. og 28. juni)
Foto: DBU/EURO 2020