Kommunalvalgs-gyser på vej i Lejre - bølgerne går allerede højt i byrådssalen

Valgkampen frem mod valget 16. november næste år er allerede i fuld gang i Lejre. Venstre positionerer sig som alternativet til Socialdemokratiet, mens jokeren SF ikke kan afskrives i kampen om at sikre sig borgmesterkæderne. 

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Lejre Kommune.

I en kommune der i tidligere valg har været overvældende venstreorienteret, blev kommunalvalget i 2017 forholdsvist tæt i Lejre Kommune, dog uden at blive decideret dramatisk.

Her fik Carsten Rasmussen (S) samlet et flertal på 15 af byrådets 25 mandater, som bakkede op om, at han kunne fortsætte som borgmester.

I den konstituering var Konservative dog med til at bakke op om socialdemokraten Rasmussen med deres to mandater. Trækker man de to mandater fra Carsten Rasmussens (S) koalition, lyder mandatfordelingen mellem rød og blå blok på 13-12 i rød bloks favør.

Venstre, der er byrådets største parti målt på antal medlemmer, skal dog håbe på, at der i løbet af 2021 opstår splid i Socialdemokratiets samarbejde med Konservative. For siden 2018 har Rasmussen siddet for bordenden af brede budgetforlig, hvor selv Venstre har været med i både 2018 og 2019.

quote På grund af det meget snævre flertal bag Socialdemokratiet i Lejre Kommune, er der lagt op til lidt af en valggyser

Redaktør på Lejre Lokalavis, Holger Vincents

Ved det seneste budget fra efteråret 2020 var Venstre det eneste parti, der stod uden for aftalen. Det skete blandt andet på baggrund af en løbsk økonomi, hvor Lejre i 2019 havde overskredet budgetrammen med 30 millioner kroner. Derfor så forligskredsen sig nødsaget til at hæve skatten i kommunen med 0,11 procent – en beslutning, Venstre altså ikke ville være med til.

Ved at tage afstand til budgetforliget er Venstre således allerede i færd med at køre sig selv i stilling som et alternativ til den socialdemokratiske borgmester.

 

Lyn-analyse fra redaktør på Lejre Lokalavis, Holger Vincents:

- På grund af det meget snævre flertal bag Socialdemokratiet i Lejre Kommune, er der lagt op til lidt af en valggyser. Det bliver særligt interessant at se, om Venstre med en ny spidskandidat, kan sikre sig borgmesterkontoret, hvor de ikke har været i mange år.

quote Der foregår en kamp om at placere ansvaret for, at det ikke går godt med økonomien

Redaktør på Lejre Lokalavis, Holger Vincents

- Der er lavet nogle brede forlig i denne valgperiode, men det brød Venstre med i år, hvor de står uden for budgetaftalen. Lejre Kommune skal betale 11 millioner kroner mere i udligning, og det er borgmester Carsten Rasmussens store argument for at hæve skatterne, som i forvejen ligger over landsgennemsnittet. Det ville Venstre ikke være med til, og de prøvede forgæves at overbevise DF og Konservative. Sidstnævnte gik med, fordi de med egne ord ville standse blødningen og undgå større stigningerne. Venstre mener omvendt, at borgmesteren ikke har været dygtigt nok til at holde snor i økonomien - der har blandt andet har været store udgifter til handicap-området.

- Der foregår en kamp om at placere ansvaret for, at det ikke går godt med økonomien, og valgkampen kommer til at handle om, om man skal spare eller hæve skatterne. Det har længe været svært at få øje på de politiske forskelle i Lejre Kommune, men her bliver fronterne trukket helt tydeligt op mellem rød og blå.

- Og så er der derudover også jokeren SF. De har tidligere haft borgmesterposten med den populære Mette Touborg. De har lige nu fem mandater, og det er slet ikke utænkeligt, at SF kan bejle til borgmesterposten. Ved seneste valg fik deres spidskandidat, Mikael Ralf Larsen, tredjeflest stemmer, og man har i det seneste budgetforlig aftalt minimumsnormeringer som burde tale til de stadigt flere børnefamilier i Lejre. 

- Den seneste budgetaftale har altså virkelig skudt valgkampen i gang. Vi kan allerede opleve det i vores annonceafdeling, ligesom vi på redaktionen får tilsendt mange debatindlæg. 

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her.