Her kan magten skifte ved kommunalvalget: Kan ny lokalliste afgøre valget i Egedal?

Kommunalvalget i Egedal Kommune den 16. november 2021 kan byde på et magtskifte. Det nye parti Ny Egedal protesterer over Venstres og Socialdemokratiets samarbejde. Men spørgsmålet er, om lokallisten overhovedet kan pege på en borgmesterkandidat fra en af de to partier?

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Egedal Kommune:

Det lignede fire års sejlads på blikstille hav for borgmester Karsten Søndergaard (V), da han på valgnatten tilbage i 2017 samlede opbakning fra samtlige partier om at pege på ham som borgmester.

Sådan kom det ikke helt til at gå.

Først forlod Jacob Peter Loessel Radikale Venstre og blev løsgænger, og siden brød tre andre byrådsmedlemmer med borgmesterens konstituering og stiftede et nyt parti, Lokallisten Ny Egedal, hvis mål er at sætte en ny kurs for Egedals borgere. I spidsen står stifter og tidligere Venstre-mand, Ulrik John Nielsen.

quote Der er ingen tvivl om, at det kan spidse til for Venstre

Henrik Gregersen, lokalredaktør for Lokalavisen Frederikssund med ansvar for Frederikssund og Egedal

Dermed går Venstre til valget i Egedal på gyngende grund. For opnår de tre medlemmer i den nye lokalliste genvalg til november, har de også deres at sige, når der skal peges på Egedals næste borgmester.

Ved det seneste kommunalvalg fik Socialdemokratiet næsten lige så mange stemmer som Venstre og lige mange medlemmer valgt ind i byrådet. Med et lignende valgresultat og opbakning fra SF, Radikale og – måske – lokallisten Ny Egedal kan Socialdemokratiet måske øjne muligheden for at skifte viceborgmesterposten ud med Karsten Søndergaards borgmesterkæder.

 

Lyn-analyse fra Henrik Gregersen, lokalredaktør for Lokalavisen Frederikssund med ansvar for Frederikssund og Egedal:

- Der er ingen tvivl om, at det kan spidse til for Venstre. Nyt Egedal er en protest imod, hvad nogen i befolkningen kalder magtarrogance hos Venstre og Socialdemokratiet, der på mange områder har arbejdet meget tæt sammen.

quote Det kan sagtens blive Nyt Egedal, der afgør det

Henrik Gregersen, lokalredaktør for Lokalavisen Frederikssund med ansvar for Frederikssund og Egedal

- Det kan sagtens blive Nyt Egedal, der afgør det, men jeg har både svært ved at se en afhopper fra Venstre (Ulrik John Nielsen, red.) forære borgmesterposten til Karsten Søndergaard, og jeg har også svært ved at se, at to tidligere borgerlige og en radikal peger på en rød borgmester.

- Sagen om opførelsen af et nyt arresthus i kommunen har kun gjort de nærmeste naboer utilfredse, og vil ikke få megen betydning. I det hele taget er kommunen stadig meget splittet med udgangspunkt i de tre tidligere kommuner (Ledøje-Smørum, Ølstykke, Stenløse), der i dag udgør Egedal Kommune.

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her.