Her kan magten skifte ved kommunalvalget: En sand stinker og spektakulær historik spøger i Allerød

Kommunalvalget i Allerød Kommune den 16. november 2021 kan byde på et magtskifte.  Venstre og Konservative kan ikke enes og må finde allierede i den resterende del af byrådet. Det har før kastet drama af sig. 

Ny valganalyse
Denne artikel blev udgivet i november 2020. Du kan læse en helt ny analyse af valget i Allerød Kommune ved at trykke på linket herunder:


Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Allerød Kommune:

Historisk set er én ting sikkert, når det kommer til borgmesterposten i Allerød Kommune: Den tilfalder et borgerligt parti.

Men hvilket borgerligt parti? For Venstre og Det Konservative Folkeparti har stort set lige stor vælgertilslutning i den nordsjællandske kommune. Og så handler det jo som borgmesterkandidat om at være bedst til at finde gode venner hos uvante samarbejdspartier.

Det var den nuværende borgmester – Venstres Karsten Längerich – bedst til efter det seneste valg, hvor han med opbakning fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre samt lokallisterne Blovstrød Listen og Vores Allerød samlede et flertal og overtog borgmesterkæderne fra Konservatives Jørgen Johansen.

quote Uanset hvor godt et valg, Konservative får, vil det kræve, at de har allierede i byrådet

Anne-Mette Rasmussen, dækker Allerød for Frederiksborg Amts Avis

Dramatisk var det også ved valgene i 2013 og 2009, hvor det ligeledes tog først Erik Lund og siden Jørgen Johansen – begge fra Konservative – flere dage om at få konstitueret byrådet.

Men hvem bliver det så ved valget i november i år?

Det ligner endnu en kamp mellem Venstre og Konservative om at samle et flertal gennem andre partiers opbakning. Socialdemokratiet fik 20 procent af stemmerne i 2017 og partiets nuværende viceborgmester, Miki Dam Larsen, hentede næstflest personlige stemmer ved det seneste valg. Det er dog svært at se Socialdemokratiet komme til magten i en fuldtonet borgerlig kommune. 

 

Lyn-analyse fra Anne-Mette Rasmussen, dækker Allerød for Frederiksborg Amts Avis

- Uanset hvor godt et valg, Konservative får, vil det kræve, at de har allierede i byrådet. Lige nu er de ret isolerede, og der er ikke noget, der tyder på, at Socialdemokratiets og Venstres samarbejde vakler. Sidste år lavede Socialdemokratiet og Konservative dog et budgetforlig sammen, men det skal mere ses som en reaktion på et dårligt forhandlingsforløb.

quote Sagen om erhvervsområdet Farremosen og især Pankas nye asfaltfabrik kan også komme til at spille en rolle

Anne-Mette Rasmussen, dækker Allerød for Frederiksborg Amts Avis

- Siden da har Venstre og Socialdemokratiet haft et ret godt samarbejde, og senest har de lavet et to-årigt budgetforlig uden Konservative for at undgå at få et såkaldt valgbudget (i kommunalpolitik kan et forestående valg i nogle tilfælde få indflydelse på, hvordan partier går til budgetforhandlinger, red.) Samtidig er et medlem af Blovstrød Listen hoppet til Venstre, så de nu er det største parti med seks medlemmer. 

- Man skal dog aldrig sige aldrig, og der har været flere spektakulære valg og konstitueringer i Allerød (2013 og 2009 som nævnt herover, red.). 

- Sagen om erhvervsområdet Farremosen og især Pankas nye asfaltfabrik kan også komme til at spille en rolle. Borgerne blev lovet, at det ikke ville lugte, men der er kommet massere af klager over lugtgener. Borgmesteren har sagt, at han vil gøre noget ved det, og der er igangsat undersøgelser. Men hvis ikke han får stillet sig i spidsen for at få det løst inden valget, kan det ramme ham.

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik