Borgmester med kraftig opfordring: "Åben fodboldbaner og museer"

Hvis det står til kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Franciska Rosenkilde, bør idrætten og kulturinstitutioner genåbne.

Der bliver talt meget om genåbning i disse dage. For om kort tid forventes det, at regeringen fremlægger deres genåbningsplan. Og det åbner op for både små og store drømme.  

Nogle drømmer og at få bugt med coronafrisuren og håber derfor på, at frisørerne får lov til at åbne deres saloner. Mens andre længes efter en god middag på en af byens restauranter.

Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.
Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.
Foto: TV 2 Lorry

Og så er der Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), der lige nu sender sine tanker til landets børn og unge. Det gør hun med en kraftig opfordring til regeringen:

- Børn og unge har brug for komme tilbage på fodboldbanerne – de savner fællesskabet med kammeraterne og at få pulsen op, det siger Franciska Rosenkilde i en pressemeddelelse. 

Frygter konsekvenser

Det er dog ikke kun for børnenes fysiske sundheds skyld, at borgmesteren ønsker dem tilbage på græsbanerne. Hun frygter nemlig for deres mentale sundhed:

- Nogle kæmper med ensomhed, og de har et udpræget behov for at være en del af fællesskaber i en afgørende periode af deres liv, hvor identiteten udvikles, siger hun.

I pressemeddelelsen opfordrer hun også regeringen til at genåbne museer og biblioteker. En genåbning hun kalder "lige til", hvis bare der er sprit, afstand, ensretning og et loft på antallet af gæster.

- Regeringen er nødt til at tænke kreativt og se løsninger frem for begrænsninger, for mange af os danskere hungrer efter det, som binder os sammen – nemlig kulturen, siger hun.

Ekspertgruppe åbner mulighed

Den ekspertgruppe, der har regnet på, hvordan smitten vil udvikle sig, hvis restriktionerne lempes, mener, at udendørs kulturinstitutioner kan åbnes over hele landet. Dog med krav om negativ coronatest. 

Desuden mener eksperterne, at forsamlingsforbuddet kan hæves fra 5 til 20 personer for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter.

Derudover mener de også, at udvalgsvarebutikker på op til 5000 m2 kan genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder dog ikke storcentre.

Regeringen har meldt ud, at de onsdag vil afholde et pressemøde, hvor den præcise genåbning, bliver præsenteret.