Overblik: Sådan udvikler fjernvarmepriserne sig i din kommune

Flere kommuner varsler prisstigninger på fjernvarme. TV 2 Lorry har samlet de nyeste priser på samtlige kommuner i vores sendeområde i denne store fjernvarmeguide.

Fjernvarme er blevet en varm kartoffel. 

Naturgas har længe været i rampelyset på grund af de høje prisstigninger, flere danskere har oplevet. 

Men nu har inflationen for alvor ramt fjernvarmen. Flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde varsler prisstigninger, og det er ikke småbeløb. I nogle kommuner er der tale om fordoblinger eller tredoblinger af regningen.

 Ifølge Tue Patursson, fagekspert ved Videncentret Bolius, er der en helt særlig grund til, at priserne på fjernvarme nu ryger i vejret. 

Udfordringen ligger nemlig i, at nogle fjernvarmeselskaber kun har en enkelt energikilde at skabe varme ud fra. Og det rammer forbrugerne på pengepungen. 

- Der er den lille – for nogle ret store – ulempe, at det ikke er alle fjernvarmeselskaber, der har mange strenge at spille på, siger Tue Patursson til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Derfor har der været historier om, at nogle forbrugere har oplevet voldsomme prisstigninger, fordi deres selskab har været koblet op på eksempelvis naturgas. Når prisen så stiger, så kan de ikke bare bruge solenergi, og derfor bliver de rigtig hårdt ramt økonomisk.

Uafhængig af Putin

Der er dog stadig flere fordele end ulemper ved fjernvarme, understreger Tue Patursson. 

De fleste fjernvarmeanlæg kan nemlig producere varme ud fra flere forskellige varmekilder eksempelvis sol-, vindenergi og naturgas.

Foruden det faktum, at de nævnte varmekilder kan levere både vedvarende og bæredygtig energi, så betragter Tue Patursson det som en stor fordel, at varmeselskaberne ikke er afhængige af en bestemt energikilde.

En fordel, der er særlig stor, som verden ser ud nu.

- Så er man ikke afhængig af, hvordan Putin opfører sig, om man kan fragte kul, eller om gassen bliver svær og dyr at få fat på. Man vil kunne trække på nogle andre kilder, hvis der opstår et problem og man kan styre ud fra, hvad man har størst overskud af, siger Tue Patursson.

Forbrugerne vinder

En anden ting, der gør fjernvarme til en fordelagtig energikilde, er den måde, fjernvarmesystemet er bygget op på, forklarer Tue Patursson.

- Fjernvarme er lavet i en opbygning, hvor prisen styrer ud fra, om man har over- eller underskud. Der er ingen ejer, der skummer fløden, fordi det hele går nemlig tilbage til forbrugerne.,

Det er blandt andet det man, hvad man i øjeblikket oplever i Hvide Sande, hvor tre vindmøller giver så billig strøm, at hele årets fjernvarme allerede er betalt.

En tredje og afsluttende fordel, som Tue Patursson vurderer, der er ved fjernvarme er det faktum, at det ikke er forbrugerne men derimod fagfolk, der tager sig af driften.

- Ved varmepumper er man afhængigt af, at folk vedligeholder dem rigtigt. Men ved fjernvarme sidder der professionelle folk og styrer det.

Tue Patursson anslår, at lidt over to tredjedele af de danske boliger i dag har indlagt fjernvarme – et tal der formentlig vi stige i fremtiden.

Han vurderer, at tallet med tiden vil stige til omkring 80 procent.

- Der er begrænsninger for de folk, der bor tilpas isoleret. Her vil det være for dyrt og besværligt at føre rørledninger hen til dem, slår han fast. 

Det koster fjernvarmen i din kommune

1

Albertslund

2

Allerød

3

Ballerup

4

Brøndby

5

Dragør

6

Egedal

7

Fredensborg

8

Frederiksberg

9

Frederikssund

10

Furesø

11

Gentofte

12

Gladsaxe

13

Glostrup

14

Greve

15

Gribskov

16

Halsnæs

17

Helsingør

18

Herlev

19

Hillerød

20

Høje-Taastrup

21

Hørsholm

22

Hvidovre

23

Ishøj

24

København

25

Køge

26

Lejre

27

Lyngby-Taarbæk

28

Roskilde

29

Rudersdal

30

Rødovre

31

Solrød

32

Stevns

33

Tårnby

34

Vallensbæk

Kilder: Forsyningstilsynet, dingeo.dk og samtlige varmeselskabers og kommuners hjemmesider.