Frisindede fællesfaciliteter, lukkede saunaer og koldere gys: Sådan vil din svømmehal spare

Svømmehaller er en af de helt store energislugere. Derfor overvejer mange kommuner nye tiltag for at spare på energien.

Lavere temperaturer i badevandet, kolde saunaer og mulige lukninger af svømmehaller.

Det er nogle af de forslag, som politikerne lige nu kigger på ude i kommunerne. For med stigende energipriser er det blevet dyrt at varme både saunaer, haller og vand op.

Tidligere på ugen valgte Rødovre Kommune at slukke for saunaerne i både dame- og herreomklædningen i Vestbad, da man vurderede, at de stod for omkring 25 procent af svømmehallens strømforbrug. 

Ligeledes har man i Taastrup Svømmehal valgt at sænke temperaturen i alle bassiner med en grad og slukke den ene af to saunaer og i stedet skabe en fælles sauna for mænd og kvinder. Derudover er man i gang med at gennemgå hallens belysningen med henblik på at finde besparelser.

Også i fire andre kommuner - Rudersdal, Roskilde, Furesø og Frederikssund  - har man netop haft nye sparetiltag for svømmehaller oppe til møder i økonomiudvalgene. 

Og for alle kommunerne er der enighed om, at der skal skrues ned for energiforbruget, men der er ikke enighed om hvordan.

Se nederst i artiklen, hvilke forslag din kommune overvejer at indføre i svømmehallerne.  

Rudersdal: Saunaer slukkes

I Rudersdal Kommune har der været lagt op til mulige midlertidige lukninger af kommunens tre svømmeanlæg - Trørød Svømmehal, Rundforbi Idrætsanlæg i Nærum og Birkerød Idrætscenter. 

quote Det handler også om svømmeundervisning, for børn skal lære at svømme

Ann Sofie Orth (K), Rudersdal borgmester

Det blev dog affejet til onsdagens møde i Økonomiudvalget.

Sammen med svømmeklubberne vil kommunen nu se på, hvordan man sikrer adgang til svømmehallerne - samtidig med at der spares på energien.

- Vi har sat os det mål, at vi vil halvere den udgift, og se på, hvor mange kilowatttimer, vi kan spare. Det ene mål handler om økonomien og det andet om forsyningssikkerheden, men det handler også om svømmeundervisning, for børn skal lære at svømme, siger Rudersdal borgmester, Ann Sofie Orth (K), til TV 2 Lorry.

De fremtidige åbningstider for Rudersdal Kommunes svømmehaller er derfor endnu ikke besluttet. Det blev dog besluttet at slukke for alle saunaer i de tre svømmehaller. 

- For de mennesker, der sætter pris på at gå i sauna, er det rigtigt irriterende. Men det er en nødvendighed, siger Ann Sofie Orth (K).

Derudover er der allerede blevet skruet ned for vandtemperaturen til 26 grader.

Rudersdal Kommune forventer en mer-elregning på 20 millioner kroner i år og 35 millioner næste år. 

Roskilde: Folkesundhed eller besparelser

Roskilde Kommune råder over fem svømmehaller. Her holdes temperaturen oppe som vanligt, og der er ikke reduceret i åbningstiderne, oplyser borgmester Tomas Breddam (S).

- På nuværende tidspunkt vurderer vi, at vi godt kan holde svømmehallerne åbent, men at vi virkelig må gå vores energiforbrug igennem og spare mest muligt, hvor vi kan, siger han til TV 2 Lorry.

Det blev onsdag vedtaget, at der skal spares ved at slukke saunaerne i udvalgte perioder og ved først at åbne vandrutsjebaner og lignende aktiviteter om eftermiddagen, hvor besøgstallet er højest.

Derudover vil man i Roskilde se på, om det giver mening at sænke lysniveauet i svømmehallerne.

quote Vi skal også sikre, at vi ikke sætter livet i stå

Tomas Breddam (S), Roskilde borgmester

Roskildes borgmester er glad for, at borgerne og foreningslivet fortsat kan bruge svømmehallen, som de plejer - også selvom de måske møder en slukket sauna i ny og næ.

- Vi skal sende klare signaler om, at vi befinder os i en krise, men vi skal også sikre, at vi ikke sætter livet i stå, for der er nogle folkesundhedsmæssige konsekvenser, hvis vi ikke kommer i svømmehallerne. Så det er de elementer, vi har vægtet på mødet, siger Tomas Breddam (S).

Han understreger, at de nye tiltag er foreløbige, og at der kan skrues endnu mere op, hvis det bliver nødvendigt.

Ikke klar til beslutningen endnu

I Frederikssund Kommune var der lagt op til, at politikerne skulle diskutere lukning af svømmehaller eller reduktion af åbningstider.

Men efter mødet i Økonomiudvalget er det endnu ikke lykkedes at beslutte, hvor sparekniven skal svinges.

- Vi havde en god drøftelse, men har brug for, at administrationen kigger nærmere på, hvor meget de forskellige tiltag nytter. Så vi skal have et ekstraordinært møde om 14 dage. Det er vigtigt for Økonomiudvalget at lave de besparelser, der har størst effekt. Så vi skal have undersøgt, hvilken effekt det har at slukke julelys kontra at have varmt vand i svømmehallens bruser, forklarer borgmester Tina Tving Stauning (S) til TV 2 Lorry.

Derudover havde Furesø Kommune også svømmehaller oppe til møde i Økonomiudvalget onsdag. Af mødereferatet fremgår det, at Økonomiudvalget har godkendt en lukning af soppebassin i Farum Svømmehal.

Derudover han man godkendt en reduktion i brugen af saunaer. Det betyder konkret, "at der maksimalt er én sauna tændt i hvert omklædningsafsnit i de af kommunes svømmehaller, hvor der er offentligt åbent samt på Furesøbad. Alle øvrige saunaer lukkes.".

TV 2 Lorry har spurgt alle kommunerne i vores sendeområde, om de har planer om tiltag for at spare på energien i deres svømmerhaller.

I faktaboksen nedenfor kan du blive klogere på, hvad de kommuner, der er vendt tilbage, har svaret.

Sådan vil din kommune spare i svømmehallerne