Pep friluftsturen op: Miks en cocktail i shelteret

Eventyrer Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på mikroeventyr i Lorryland. Her kommer han med gode råd til, hvordan man skaber lidt ekstra hygge og gode oplevelser på turen.

Hvordan oplever vi så meget som muligt, samtidig med at vi har det så sjovt som muligt?

Det var et par af de spørgsmål, vi stillede os selv, da vi gik i gang med at planlægge ’Ekspedition Lorryland – Vinterturen’.

quote De små ekstra ting har nemlig givet os så mange sjove, fine, anderledes oplevelser på vores mikroeventyr rundt i det lorrylandske.

Tore Grønne, eventyrer og turcyklist

Vi ville selvfølgelig finde nogle af Lorrylands fineste skove, kyster og øer at vandre på og igennem. Vi ville sætte ud på små missioner og sætte nogle benspænd op for os selv, så vi kom endnu tættere på naturen.

Og vi ville forsøge at gøre nye ting og lægge små ekstraoplevelser ind – noget, man måske ikke altid får gjort, hvis man ikke lige skal lave et tv-program, men som vi har fundet ud af, man altid burde gøre.

De små ekstra ting har nemlig givet os så mange sjove, fine, anderledes oplevelser på vores mikroeventyr rundt i det lorrylandske.

Her er 5 tips til at peppe næsten enhver tur op og bringe den fra god til glimrende.  

Ekspedition Lorryland - Vinterturen

Eventyreren Tore Grønne har rejst til fods og på cykel i hele verden. I serien her drager han på seks små eventyr i Hovedstadsområdet sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj.


Se hele Ekspeditionen Lorryland – Vinterturen her.


I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine tips til at komme på mikroeventyr og få en god oplevelse – selv når vinterkulden kradser, og mørket ligger over landet.


Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry.


Pssst... Makkerparret var også på ekspedition i Lorryland i sommer - den serie kan du se her. 

Østers fundet i Isefjorden serveret med en lille overraskelse i form af lokale bobler.
Østers fundet i Isefjorden serveret med en lille overraskelse i form af lokale bobler.
Foto: Tore Grønne

1. Spis naturen

På trods af at jeg havde en del besvær med at få min gigantiske østers ned, efter vi havde fundet den i Isefjorden, var det en virkelig skæg oplevelse. Hvor tit er det lige, man gør noget, man aldrig har prøvet før?

Og man kan jo altså meget andet end at finde østers.

Vi gik på jagt efter urter at proppe i en flaske Brøndum, så vi kunne ’brygge’ vores egen særlige vandresnaps (som vi glæder os til at prøve til sommer!).

Den danske natur er fuld af spiselige urter og planter, og uanset hvornår på året, du sætter ud, kan du finde noget at proppe i munden. Noget, du kan bruge i aftensmaden. Små snacks og sjove smagsoplevelser.

Men hvor starter man?

Man kan passende starte med en app, og her kan man for eksempel bruge den, der hedder ’Vild mad’. Her kan du se, hvad der er i sæson, læse om spiselige ting, du kan finde i den danske natur, og søge på forskellige typer landskaber, og hvad du finder der.

2. Husk overraskelsen

Vi burde som mennesker gå rundt og give hinanden gode overraskelser hele tiden. Kan vi ikke det, kan vi hvert fald gøre det på mikroeventyr, for det pepper om noget turen op.

Allerede i sommer overraskede Bertel med at have købt ind til hjemmelavet lagkage på en dag, hvor regnen stod ned i stænger, og vi overnattede i et shelter tæt på Tisvilde. Det var et kæmpe hit.

Her på vinterturen har det været de lidt mere våde overraskelser, som passer godt til vinteren; en Hemmingway Mouth Spray (som dybest set er rom på en lille sprayflaske); en (form for) mojito på vores magelige sheltertur; lokale bobler på flaske for at få de hjemmefangede østers til at glide lidt nemmere ned.

Hver gang den ene af os har hevet en overraskelse frem, har det været et kæmpe hit. Og der skal ikke så meget til.

Det, der er ret banalt derhjemme, bliver nemt ren forkælelse på tur. 

Det blev lynhurtigt en favorit at brygge kaffe over åben ild på vores lille ’bush stove’.
Det blev lynhurtigt en favorit at brygge kaffe over åben ild på vores lille ’bush stove’.
Foto: Tore Grønne

3. Bryg kaffe over ild

For første gang havde jeg på turen her pakket et ’bush stove’. Det er dybest set en lille, let beholder, som man tænder et lille bål i og kan stille en lille gryde oven på.

Og den var simpelthen så hyggelig.

Det er så nemt at komme ind i en rutine på tur, hvor man hele tiden er på vej videre. Hvor man ikke dvæler helt nok ved de små øjeblikke. Tager sig tid til bare at sidde i den stille skov og lytte. I hvert fald når man er en smule rastløs anlagt, som jeg er blevet beskyldt for at være.

Men turene her handler jo ikke om at komme frem. De handler om at være derude.

Når vi i stedet for lynhurtigt at koge vand på en brænder skulle tænde et lille bål, blev tempoet sat ned. Og så er det jo bare altid enormt hyggeligt med levende ild.

Vi brugte lang tid ved bålet i vintermørket, og her var snittekniven perfekt.
Vi brugte lang tid ved bålet i vintermørket, og her var snittekniven perfekt.
Foto: Tore Grønne

4. Snit en træmand

Jeg har længe gerne villet have en god snittekniv, og nu fik jeg endelig taget mig sammen til at købe en. Og det blev jeg glad for.

I vintermørket er der lang tid ved bålet, og når jeg havde ladet tankerne flyve frit med blikket indstillet på uendeligt ind mod flammerne i en rum tid, var det så hyggeligt at finde snittekniven frem.

Så snittede jeg en håbløs træmand. Eller snittede bare barken af en gren. Jeg havde store drømme om at snitte en legendarisk vandrestav, men det må blive næste gang.

Uanset hvad jeg snittede, så havde det en form for meditativ effekt.

Der var intet andet, jeg skulle, end at snitte. Og det var aldeles dejligt. Snittekniven skal altid med på tur fra nu af.

En helt igen fredelig stund i hængekøjen dybt inde i Bidstrup Skovene.
En helt igen fredelig stund i hængekøjen dybt inde i Bidstrup Skovene.
Foto: Tore Grønne

5. Gyng i hængekøjen

Det lyder måske sært, at en hængekøje passer til vinterture, men hvorfor egentligt ikke? Hængekøjer til friluftsbrug vejer og fylder stort set ingenting, og de er lynhurtigt at hænge op.

I hængekøjen kommer man væk fra den iskolde jord – hvad enten man spænder den op i pausen eller bruger den til overnatning – og det er altså bare fredfyldt og hyggeligt at ligge der og dingle lidt frem og tilbage med udsigt mod trækronerne.

Tager du en tarp med, kan du ovenikøbet spænde den op over hængekøjen og sørge for tørvejr, hvis du overnatter i den.

Der er dog værd at være opmærksom på, at det stadig kan være en god ide at bruge et liggeunderlag, selvom man overnatter i hængekøje. Uanset om man bruger en sovepose med fiber- eller dunfyld, presser ens krop nemlig isoleringen i soveposen flad ned mod jorden eller hængekøjen.

Det betyder, at soveposen ikke varmer særligt meget nede fra, og suser der kold vinterluft ind fra neden, bliver det hurtigt en kold oplevelse. Underlaget sørger for ekstra varme, og der findes endda liggeunderlag, der er særligt velegnede til hængekøjer.  

Her kan du tage med på ekspeditionens sjette og sidste mikroeventyr: Lad terningens råde (6:6) 

Guiden fortsætter under videoen. 

Eventyrer Tore Grønne og hans ven Bertel Henning slutter vinterekspeditionen af med en tur til Vestskoven. Men turen inde i skoven har de ikke planlagt, for der lader de en terning råde.

Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

1. Kopier alle Tore og Bertels mikroeventyrer

Her får du alt at vide om de seks mikroeventyr, som Tore og Bertel har været på, så du selv kan drage på eventyr. Du får også fifs og links til gode steder at sove, parkeringspladser og vandreruter. Se guiden her.


2. 5 gode råd: Mikroeventyr alle kan tage på

Den erfarne eventyrer Tore Grønne guider dig til, hvordan du nemt kan sige farvel til hverdagslivet og komme på mikroeventyr. Se guiden her.


3. Få ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Åh, hvad skal jeg mon tage med på vintertur for at klare mig gennem en iskold nat midt i en skov? Fortvivl ej, her får du ekspertens detaljerede pakkeliste. Se guiden her.


4. Eventyrernes råd: Kom nemt og billigt på mikroeventyr

Du behøver ikke at købe dig fattig i fancy ustyr for at komme på eventyr om vinteren. Eventyrer Tore Grønne har selv vandret til Everest Base Camp i et par gamle løbebukser til 100 kroner. Se guiden her.


5. Eventyrerens råd: Sådan holder du regn og kulde ude på vinterturen

Bare tanken om at være gennemvåd og kold i et shelter en vinternat kan få selv den mest eventyrlystne til at blive hjemme. Her får du den erfarne eventyrers bedste råd til at holde regn og kulde ude. Se guiden her. 


6. Pep friluftsturen op: Miks en cocktail i shelteret

Et eventyr behøver ikke at være fyldt med strabadser og slid for at være et eventyr. Det er ikke forbudt at ringe efter pizza eller at have krystalglas med til en cocktail under stjernehimlen. Se ovenfor. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik