Ekspedition Lorryland: Her får du 6 bud på mikroeventyr i vinterlandet

Journalist og eventyrer Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på mikroeventyr i Lorryland. Her kommer han også med opskriften på de seks mikroeventyr, der udgør hele programmet Ekspedition Lorryland – Vinterturen.

Hvis der er én ting, der er blevet helt tydeligt på Ekspedition Lorryland – Vinterturen, er det, at det godt kan godt betale sig at skrue op for kreativiteten, når man planlægger sit mikroeventyr.

Der er selvfølgelig masser af fine, veletablerede og godt markerede stier og ruter, hvor man mere eller mindre ved, hvad der venter én kilometer for kilometer. Fordelen er, at det er nemt og hurtigt at komme på den slags ture.

quote Hellere have tid til at suge det hele til sig frem for at jage gennem naturen

Tore Grønne, eventyrer og turcyklist

Undervejs på ’Ekspedition Lorryland – Vinterturen’ har vi dog igen og igen talt om, at vores bedste eventyr har været dem, hvor vi ikke præcis vidste, hvad der ventede os.

De bedste ture har været dem, hvor vi prøvede noget, vi aldrig havde prøvet før.

Ekspedition Lorryland - Vinterturen

Eventyreren Tore Grønne har rejst til fods og på cykel i hele verden. I serien her drager han på seks små eventyr i Hovedstadsområdet sammen med sin gode ven Bertel Henning fra Gershøj.


Se hele Ekspeditionen Lorryland – Vinterturen her. 


I den her artikelrække deler Tore Grønne ud af sine tips til at komme på mikroeventyr og få en god oplevelse – selv når vinterkulden kradser, og mørket ligger over landet.


Serien er produceret af Svada Film i samarbejde med TV 2 Lorry.


Pssst... Makkerparret var også på ekspedition i Lorryland i sommer - den serie kan du se her. 

Det var de ture, hvor vi opfandt en særlig mission (og det gjorde ikke noget, hvis den var lidt småtåbelig).

Det var de ture, hvor vi lavede et lille benspænd, en regel, som vi skulle følge.

På de ture blev der nemlig altid føjet en ekstra dimension til mikroeventyret. Det var ofte på de ture, at vi kom tættere på naturen og oplevede den stærkere.

Vi skulle dog konstant have i baghovedet, at vinterdagene er korte. Meget korte. Det går virkelig op for én, når man er ude døgnet rundt. Da vejret tilmed kan være både lumsk og snusket om vinteren, planlagde vi mikroeventyr, hvor vi ikke skulle vandre særlig langt.

Hellere have tid til at suge det hele til sig, frem for at jage gennem naturen.

Har du lyst til at kopiere vore mikroeventyr, så finder du dem alle herunder. 

Uforstyrret vandring i vandkanten øst for Gilleleje.
Uforstyrret vandring i vandkanten øst for Gilleleje.
Foto: Tore Grønne

Dag 1: Gilleleje til Nakkehoved

Vores mission er at vende tilbage til den skønneste teltplads, vi overnattede på sidste sommer på Ekspedition Lorryland, men denne gang vil vi vandre i stedet for at cykle.

Vi starter i Gilleleje og vandrer først mod vest, den forkerte vej i forhold til lejrpladsen, på Søren Kirkegaard Ruten, der snart byder på flot og uforstyrret udsigt ud over havet fra skrænten højt over havet.

Da vi kommer ud af Gilleleje, finder vi vej ned i vandkanten og vandrer tilbage til Gilleleje på strandens sten. Vi ser ikke et øje, før vi er tilbage i Gilleleje. Superfint.

Fra Gilleleje følger vi Fyrstien mød øst, og da det tynder ud i de fine huse i sidste parket, kan vi igen spejde ud over havet mod horisonten. Stien kringler sig på kanten af skrænten gennem lidt skov, inden vi kommer frem til den lille teltplads ved Nakkehoved.

Du kan finde den fint beliggende teltplads her.  

Vi finder en smule læ fra Amagers vindblæste vidder inde mellem Pinseskovens træer.
Vi finder en smule læ fra Amagers vindblæste vidder inde mellem Pinseskovens træer.
Foto: Tore Grønne

Dag 2: Naturpark Amager

To minutters gang fra Vestamager Metrostation ligger indgangsporten til Naturpark Amager, og lynhurtigt ligger byen bag os. Forude ligger de åbne vådområder med græsmarker, skov, fred, ro og dyreliv.

Vi vandrer ud over de åbne, vindsuste vidder og finder efter nogle kilometer læ mellem Pinseskovens hvidbarkede birketræer. Her krydser vi frem og tilbage på fine småstier og tager os tid til at gå lidt i cirkler. Og til en kaffepause.

Der er flere shelterpladser og primitive overnatningssteder at vælge mellem helt ude på kanten af Amager. Vi vælger det med mest læ, som passer godt til en vindblæst vinterdag; Viben.

Vi har shelteret for os selv, men her er plads til 25-30 mennesker. Pladsen har et muldtoilet. Du kan booke Shelterplads Viben her.  

Kaffepause dybt inde i Bidstrup Skovene, hvor vi vandrer uden for stierne.
Kaffepause dybt inde i Bidstrup Skovene, hvor vi vandrer uden for stierne.
Foto: Tore Grønne

Dag 3: Bidstrup Skovene

Vi parkerer i udkanten af Bidstrup Skovene på parkeringspladsen her og lægger med det samme stien, hundeluftere og alle andre mennesker bag os.

Vi har nemlig lavet et lille benspænd for os selv og vil finde sådan cirka ind til skovens midte uden at gå på stier eller kigge på kort.

Snart knaser de gyldne blade under vandrestøvlerne, men ellers er der totalt fred og ro. Vi møder et par hjorte og et enkelt egern, men på nær en enkelt gang, hvor vi hopper over en sti og ser et par på dagstur, har vi skoven fuldstændig for os selv.

Vi zigzagger rundt på må og få, men forsøger at holde en kompaskurs mod syd, og finder ud af, at man oplever skoven på en meget nærværende måde, når man ikke benytter sig af stierne.

Da mørket så småt begynder at lægge sig, og vi mener, at vi er nogenlunde midt i skoven, gør vi holdt for dagen og spænder hængekøjerne ud mellem de høje fyrretræer. Temperaturen ligger tæt på frysepunktet, men der er hyggeligt i skoven.

Der er også mulighed for at overnatte i telt i f.eks. Rævemosen. 

Bålet knitrer i baggrunden, og det er tid til en cocktail.
Bålet knitrer i baggrunden, og det er tid til en cocktail.
Foto: Tore Grønne

Dag 4: Nødebo

Hvor nemt kan det være? Meget nemt, hvis du ønsker det.

Dagens ”mission” er at se, hvor nemt, mageligt og behageligt vi kan gøre det og samtidig lade langt det meste af alt friluftsudstyret blive hjemme. Vi vil nemlig gerne vise, at det ikke nødvendigvis kræver masser af erfaring, udstyr eller hårde strabadser at få en fin oplevelse i naturen.

Vi parkerer ved Skovskolen i Nødebo og går et par hundrede meter op til de fine sheltere, som er dagens destination.

Dagen står på hygge, bål og en enkelt cocktail eller to. Nemt, fredeligt og en god pause fra hverdagen.

Du kan booke Skovskolens shelter her

Der er et lille muldtoilet lige ved siden af shelteret. 

Vi har lagt kysten bag os og vandrer gennem skoven mod nattens shelterplads.
Vi har lagt kysten bag os og vandrer gennem skoven mod nattens shelterplads.
Foto: Tore Grønne

Dag 5: Isefjorden & Orø

Vi parkerer ved færgelejet ved Hammer Bakke Havn og vandrer nordpå langs Isefjoden. Vores mission i dag er at se, om vi kan finde østers.

Det lykkedes, og med østers i maverne tager vi færgen over til Orø.

Vi udforsker kyststien på den vestlige side af Orø, hvor stien løber fint lige langs vandet, men har ikke tid til at gå hele øen rundt, da vinterdagen er kort.

Vi overnatter i det ene af to små, fine sheltere på kanten i Hegneskoven med udsigt ud over marker, fjord og fastlandet.

Du kan booke shelterne her og finder et vandrekort over Orø her

Den fjerne lyd fra motorvejen minder os af og til om, at vi er så tæt på byen, man skulle tro, at det var løgn.
Den fjerne lyd fra motorvejen minder os af og til om, at vi er så tæt på byen, man skulle tro, at det var løgn.
Foto: Tore Grønne

Dag 6: Vestskoven

Vi parkerer på Kroppedal Parkeringsplads, hvor stierne fører ind i skoven.

Dagens mission er at lade tilfældighederne råde, ikke at have fokus på at nå frem til noget særligt sted eller at følge nogen speciel rute. Vi vil blot opleve skoven, lige hvor vi er, så vi lader en terning råde: Vi kaster den, hver gang stien deler sig, og den bestemmer, hvilken vej vi vandrer.

Undervejs leder vi efter urter til at brygge en ’vandresnaps’, så der bliver kastet lidt ekstra krydderi ud over turen.

Vi slutter dagen ved shelteret ved Kroppedal, som ligger få hundrede meter fra bilen.

Du kan booke shelteret her

Se ekspeditionens første eventyr herunder: Smukkeste teltplads i Nordsjælland (1:6) 

Guiden fortsætter under videoen. 

I første afsnit vender den erfarne eventyrer Tore Grønne og hans ven familiefaren Bertel Henning tilbage til toppen af Nordsjælland og den teltplads, de forelskede sig i, da de var på tur i sommer. Men det hele ser lidt anderledes ud, nu hvor lyse sommeraftner er skiftet ud med mørke og minusgrader.


Tore Grønnes samling af råd til nye eventyrere:

1. Kopier alle Tore og Bertels mikroeventyrer

Her får du alt at vide om de seks mikroeventyr, som Tore og Bertel har været på, så du selv kan drage på eventyr. Du får også fifs og links til gode steder at sove, parkeringspladser og vandreruter. Se ovenfor. 


2. 5 gode råd: Mikroeventyr alle kan tage på

Den erfarne eventyrer Tore Grønne guider dig til, hvordan du nemt kan sige farvel til hverdagslivet og komme på mikroeventyr. Se guiden her. 


3. Få ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Åh, hvad skal jeg mon tage med på vintertur for at klare mig gennem en iskold nat midt i en skov? Fortvivl ej, her får du ekspertens detaljerede pakkeliste. Se guiden her. 


4. Eventyrernes råd: Kom nemt og billigt på mikroeventyr

Du behøver ikke at købe dig fattig i fancy ustyr for at komme på eventyr om vinteren. Eventyrer Tore Grønne har selv vandret til Everest Base Camp i et par gamle løbebukser til 100 kroner. Se guiden her. 


5. Eventyrerens råd: Sådan holder du regn og kulde ude på vinterturen

Bare tanken om at være gennemvåd og kold i et shelter en vinternat kan få selv den mest eventyrlystne til at blive hjemme. Her får du den erfarne eventyrers bedste råd til at holde regn og kulde ude. Se guiden her. 


6. Pep friluftsturen op: Miks en cocktail i shelteret

Et eventyr behøver ikke at være fyldt med strabadser og slid for at være et eventyr. Det er ikke forbudt at ringe efter pizza eller at have krystalglas med til en cocktail under stjernehimlen. Se guiden her. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik