Voldsom skypumpe kastede flere trampoliner rundt i villakvarter

Havetrampolin endte på børnefamilies tag, da en skypumpe drev hen over en villavej i Ølstykke.

Fredag ved middagstid rettede mange borgere i Ølstykke blikket op mod himlen.

Her kunne de se noget så usædvanligt som en skypumpe åbenbare sig i de mørkegrå skyer.

Skypumpen skulle vise sig at være ikke helt ufarlig, da den kastede flere havetrampoliner rundt omkring, beretter flere borgere i Ølstykke over for TV 2 Lorry.

quote Jeg når lige at tænke ’hvad fanden er det, der sker’, og så kommer det her kæmpe vindsus pludselig gennem vores indkørsel og smadrer alting

Kristina Vendela Nielsen, beboer på Agervænget i Ølstykke

En af dem er Kristina Vendela Nielsen, der bor sammen med sin mand og to små børn på villavejen Agervænget.

Hun har taget billeder af familiens havetrampolin, som er endt på taget af familiens hus.

- Jeg er helt oppe at køre efter at have overværet skypumpen, siger hun, da TV 2 Lorry fanger hende over telefonen.

- Jeg elsker at se på tordenvejr og befandt mig derhjemme med min femårige datter, da det skete.

- Da jeg kigger op, ser jeg en sky, der pludselig begynder at dreje rundt. Jeg når lige at tænke ’hvad fanden er det, der sker’, og så kommer det her kæmpe vindsus pludselig gennem vores indkørsel og smadrer alting, fortæller Kristina Vendela Nielsen.

Artiklen fortsætter under billederne.

Familiens trampolin endte oppe på taget af deres hus.
Familiens trampolin endte oppe på taget af deres hus.
Kristina Vendela Nielsen var hjemme med sin femårige datter, da uvejret satte ind.
Kristina Vendela Nielsen var hjemme med sin femårige datter, da uvejret satte ind.
Foto: Priavtfoto - Kristina Vendela Nielsen

Nabos udestue ødelagt

Blandt andet blev brædder og et halvtag fra naboens udestue revet op i luften og hvirvlet rundt, fortæller hun.

- Deres udestue er fuldstændig totalskadet, og der ligger brædder fra deres udestue inde i vores have, siger Kristina Vendela Nielsen og tilføjer, at hun har hørt, at naboens halvtag er havnet helt nede ved en børnehave, der ligger cirka 30 husnumre længere ned ad vejen.

Kristina Vendela Nielsen fortæller yderligere, at hendes nabo også fik en anden nabos trampolin smidt ind i haven, hvor den nu ligger krøllet sammen.

Det fascinerende naturfænomen var dog også en anelse skræmmende.

- Da jeg står og kigger ud af døren, ser jeg alle de her brædder fra naboen blive hvirvlet op. Jeg skynder mig så at smække døren i. Også fordi min datter på fem år blev bange og gemte sig under sofaen, siger Kristina Vendela Nielsen.

Her kan du se videooptagelser af skypumpen i Ølstykke.

Efter skypumpen drev over har flere borgere i Ølstykke delt videoer og billeder af den i en lokal Facebookgruppe.

På en video, som er optaget af en beboer, der bor cirka 400 meter fra Kristina Vendela Nielsens hus, kan man ane, at der flyver ting rundt højt oppe i luften.

- Han har stået og filmet brædder, der flyver rundt oppe i luften, og man kan på et tidspunkt ane en trampolin 20-30 meter oppe i luften, som sikkert er vores, siger Kristina Vendela Nielsen, der har talt med manden.

Vejrvært: En kraftig skypumpe

Andreas Nyholm, der er meteorolog og vejrvært på TV 2 Vejret, bekræfter over for TV 2 Lorry, at det var en skypumpe, som ramte Ølstykke.

Det er en kraftig skypumpe, som har haft vindstød af sandsynligvis stormstyrke. Så der har været nogle meget kraftige vindstød, siger han.

Andreas Nyholm kan dog ikke bekræfte, at skypumpen skulle have været så voldsom, at den kunne suge trampoliner 20 til 30 meter op i luften.

- Jeg har ikke før set i Danmark, at trampoliner bliver suget så højt op og kastet rundt, ligesom man ser det i USA med tornadoer. Typisk er det vindstød fra skypumpen, der kaster ting rundt. Men det kan godt lade sig gøre, så jeg kan ikke udelukke det, siger han.

Relativt normalt i sommerhalvåret

Også TV 2 Vejret har modtaget adskillige billeder og videoer af det voldsomme vejrfænomen i Ølstykke. Ifølge Andreas Nyholm er det dog relativt normalt med skypumper i sommerhalvåret.

- Vi ser det ofte i forbindelse med byger. Og det må man sige, der har været i dag. Der har været kraftige byger hen over Nordsjælland – heriblandt enkelte med torden. Det er opstigende luft, hvor der så kommer denne rotation, siger Andreas Nyholm.

- Vi har endnu ikke set billeder, hvor skypumpen er nede og røre overfladen, og det gør de heller ikke altid. Skypumper kan godt blive lidt kraftige. Men det er sjældent, de gør det i Danmark. Men hvis havetrampoliner er endt på hustage, så er det enten en såkaldt F0 eller F1 på tornadoskalaen, forklarer Andreas Nyholm. 

Han oplyser yderligere, at skypumper kan ramme meget lokalt, så det eksempelvis kun er fire haver, der bliver ramt, før en skypumpe er væk igen.

- Det kan ofte være ganske kortvarigt, at snablen kommer ned og rører overfladen.

Andreas Nyholm nævner blandt andet en lignende hændelse fra Albertslund sidste år, hvor en skypumpe havde berøring med jordoverfladen over en strækning på to kilometer. Dette gav adskillige ødelæggelser på flere huse i den københavnske vestegnskommune.

- De kan forårsage lange spor af ødelæggelser. Det tyder det dog ikke på her (i Ølstykke, red.). Men det er også mest almindeligt, at det er få steder, hvor havetrampolinerne flyver op i måske 30 sekunder, siger han.