Var i fare for sammenstyrtning: Nu genåbner stenaldergrav

Jættestuen i gravhøjen Møllehøj var ved at styrte sammen sidste år. Nu er den blevet restaureret og torsdag blev den genindviet, så alle kan se den.

Den er ikke sådan lige at finde. En trampesti går op til Gravhøjen på Møllehøjvej i Ølstykke. Og så skal man ned på hug og krabbe sig ind i det mørke rum. Men med en lommelygte er der masser at se. Enorme sten der danner højen imponerer alle der ser konstruktionen:

- Egentlig er det ret utroligt, hvad folk i stenalderen var i stand til. Det har krævet mange ressourcer og stor teknisk indsigt at bygge en jættestue som Møllehøj. Der er ikke bare tale om en bunke sten, men tværtimod en kompliceret konstruktion med mange tekniske finesser, og man har bygget gravkammeret, så de døde har kunnet ligge tørt og sikkert inde i gravhøjens indre. Det er ret imponerende, særligt når man tænker på, at de har flyttet rundt på de mange tonstunge sten uden brug nutidens kraner og entreprenørmaskiner, siger Restaureringsarkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen.

I 2017 opdagede Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med en tilstandsvurdering, at jættestuen i Møllehøj var i fare for sammenstyrtning, og derfor blev den over 5.000 år gamle gravhøj spærret af for besøgende. 

Alle er inviteret til genåbning

Nu har styrelsens restaureringsspecialister sikret og restaureret den gamle gravhøj, så det igen er sikkert at kravle ind i jættestuen, man finder i gravhøjens indre.

- Vi glæder os meget til at vise jættestuen frem og byde indenfor i gravkammeret igen. Under restaureringen af jættestuen har vi oplevet en helt utrolig interesse fra borgerne i Egedal Kommune og omegn, som ofte kom forbi for at følge med i arbejdet, så de skal selvfølgelig inviteres med til genåbningen af gravhøjen. Det er altid dejligt at få lov til at kunne fortælle om vores arbejde, og give folk et indblik i vores fælles historie, siger Lars Bjarke Christensen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Jættestuen ved Møllehøj blev oprindeligt opført som begravelsessted for stenalderbønder, og stendysser og jættestuer findes i mange egne af landet. De færreste er dog så velbevarede som Møllehøj. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20170721-141559-3-1920x1281we.jpg

Populær musik-festival tror på strandfest og præsenterer nye navne

Ishøj Teater

Nedslidt børneteater får kæmpe milliondonation

170147861_279410660351033_3464693766962714159_n

To magnetfiskere gør opsigtsvækkende fund fra 1943

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

Egedal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere