"Udsættelser af operationer er noget forbandet noget"

Det er hårdt, når man er gift med en hjertepatient, som gang på gang får udsat sin operation, fortæller Jane Berth.

Egentlig var det meningen, at vi både skulle tale med Knud og Jane Bernth om hvordan det føles, når man som henholdsvis hjertepatient og hustru til en hjertepatient gentagne gange oplever, at den operation, man har gået og forberedt sig på, bliver aflyst.

Men undervejs i interviewet hos ægteparret fra Stenløse blev det for meget for Knud Bernth. Han måtte forlade stuen og lade konen fortælle.

- Vi er slet ikke kommet os over alt det her endnu, fortæller Jane Bernth til TV 2 Lorry. 

Møder op og bliver sendt hjem

Det seneste halve år har været en mørk tid for parret. Mareridtet begyndte da Knud Bernth i december sidste år får konstateret en alvorlig hjertelidelse.

Fire steder er hans kranspulsåre forsnævret med 80-100 procent. Derfor bliver han booket ind til en bypassoperation den 30. januar på Rigshospitalet.

Familien forbereder sig på operationen, men da de møder frem på indlæggelsesdagen, får de en nedslående besked fra en sygeplejerske: Operationen er udskudt.

- De havde opereret akut i weekenden. Så de kunne ikke operere Knud den dag, husker Jane Bernth.

Må indlægges akut

Knud Bernth får en ny tid 20. februar. Men fire dage før operationen får parret igen et nedslående telefonopkald.

- Desværre. Vi må udskyde operationen en gang til, lyder beskeden fra Rigshospitalet.

Knud Bernth får endnu engang en ny tid, men dagen efter får han det så dårligt, at Jane Bernth må ringe 112. 

- Der går faktisk kun en halv time til tre kvarter fra jeg ringede, så lå Knud på operationsbordet, fortæller Jane Bernth.

quote Vi følte os som kastebolde

Jane Bernth, hustru til hjertepatient, Stenløse

Flyttes til andre hospitaler

Men her stopper Knuds pinsler ikke. For der er ikke plads på intensivafdelingen og Knud Bernth bliver flyttet til først Hvidovre og derefter til Herlev Hospital.

- Vi følte os som kastebolde, siger Jane Bernth.

De seneste to år har Rigshospitalet måttet aflyse over 250 hjerteoperationer hvert år. Ifølge Berlingske skyldes aflysningerne hovedsageligt akutte operationer af andre patienter, sygdom hos personalet og manglende sengekapacitet. 

Få flere senge

Jane Bernth har et forslag til, hvordan man kan undgå alle de aflysninger.

- En løsning kunne være, at man fik åbnet nogle flere sengepladser, så man ikke behøvede at aflyse så tit, siger hun, der også selv kender følelsen.

Kort efter sin mands operation fik hun nemlig selv en hjertelidelse og måtte indstilles til en ballonudvidelse. En operation som i første omgang blev aflyst og udsat.

- Jeg synes, at de der udsættelser, er noget forbandet noget. Rent ud sagt, siger hun.

quote Det er ikke et patientforløb, vi kan være særligt stolte af. Det er ikke det faglige niveau, vi gerne vil være kendt for på Rigshospitalet

Niels Würgler Hansen, direktør for hjertecentret, Rigshospitalet

Regionen: Vi strammer op

Og der er rum til forbedring, erkender Niels Würgler Hansen, der er direktør for hjertecentret på Rigshospitalet.

- Det er ikke et patientforløb, vi kan være særligt stolte af. Det er ikke det faglige niveau, vi gerne vil være kendt for på Rigshospitalet. Sengepladser kan være en del af løsningen. Vi kigger lige nu på et længere katalog af løsninger. Vi kan og skal gøre det bedre siger han.

Rigshospitalet vil nu udvide det såkaldte fast track-spor, der er særligt dedikeret til planlagte patienter. Det skal sikre, at de planlagte patienter ikke forstyrres af andre patienters behov for akutte operationer.

Se hele interviewet med Niels Würgler-Hansen i klippet øverst i artiklen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik