Tilladelse til minkfarm skaber nabostrid i Ganløse: "Det vil få store konsekvenser"

Tilladelsen til en minkfarm har fået naboer, der bor blot 100 meter væk, op i det røde felt. Men tilladelsen følger lovgivningen, lyder det fra kommunen.

De pryder de velhavende overalt i både Danmark og udland.

Men lige så meget som minkens skind pryder på jakken, lugter det lavbenede rovdyr, når det opdrættes på minkfarmen.

Derfor foreskriver reglerne, at minkfarme opføres mindst 100 meter fra de nærmeste naboer. Afstanden er ofte langt større - men det bliver den ikke i Ganløse. 

Til stor frustration for naboerne.

- Det, som alle siger, er, at minkfarmene lugter - de decideret stinker - minkgylle er forfærdeligt. Det larmer, og det vil gå ud over både hvordan vi har det, og hvor rart det er, at være her. Det er jo et idyllisk område, siger Thomas Lauridsen, der er nabo til den kommende minkfarm.

Egedal Kommune har nemlig valgt at godkende etableringen af en minkfarm, hvor minimumskravet kun akkurat bliver overholdt. 

quote Minkfarmene lugter - de decideret stinker - minkgylle er forfærdeligt. Det larmer, og det vil gå ud over både hvordan vi har det, og hvor rart det er, at være her. Det er jo et idyllisk område

Thomas Lauridsen, nabo til kommende minkfarm

- Det vil få økonomiske konsekvenser for vores boliger. De vil falde med mellem 20 og 75 procent, har flere ejendomsmæglere fortalt os, siger Thomas Lauridsen.

Ikke alene vrede røster

Det er dog ikke alle, der er negativt stemt overfor idéen. Blandt dem, der har stemt for idéen, er Bendt Tranekjær Rasmussen.

Han har selv en minkfarm i Egedal Kommune, og ifølge ham kunne politikerne ikke have handlet anderledes i sagen.

- De opfylder lovgivningen, de opfylder afstandskravene, og de opfylder miljøkravene. Så ud fra det synes jeg som folkevalgt, at jeg ikke kan være lægsdommer på den og sige nej til sådan en minkfarm, siger Bendt Tranekjær Rasmussen, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune for Liberal Alliance.

quote - De opfylder lovgivningen, de opfylder afstandskravene, og de opfylder miljøkravene. Så ud fra det synes jeg som folkevalgt, at jeg ikke kan være lægsdommer på den og sige nej til sådan en minkfarm

Bendt Tranekjær Rasmussen, Liberal Alliance, medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Egedal Kommune

Den overbevisning deles dog ikke af alle, der har deres gang på Egedal Rådhus. Peter Hansen (SF), der er formand i kommunens Teknik- og Miljøudvalg, anerkender, at alle lovkrav er opfyldt, men han stemte alligevel, som den eneste, i mod godkendelsen.

- Det gjorde jeg, fordi jeg mener, at det er et ganske væsentligt indgreb i området derude, som slet ikke - efter min opfattelse - kan bære en minkfarm, siger han.

Naboer vil anke afgørelse

Den vurdering ønsker naboerne nu, at andre politikere også ville have, før de tog stilling til ansøgningen om minkfarmen. 

- Alle de steder, hvor kommunen har skulle vurdere noget som helst, der har de vurderet til minkfarmerens fordel, siger naboen Thomas Lauridsen og fortsætter:

- Det er landskab, det er lugtgener, det er det hele, der er vurderet til farmens fordel.

Nu vil naboerne anke kommunens afgørelse til Naturklagenævnet.

Ejeren af den kommende minkfarm har ikke ønsket at tale med TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

krydstogtskib

Overborgmester og kulturborgmester uenige om antallet af krydstogtskibe

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Egedal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere