Talknusende fædre klager til Ankestyrelsen efter skolelukning

Egedal Kommune har lukket en skole og vil renovere en anden. Men to fædre angriber kommunens beregninger. Nu klager de til Ankestyrelsen over sagsforløbet.

De har ikke tænkt sig at give op, de to fædre fra Egedal, der fører talkrig mod kommunens beslutning om at lukke en skole og renovere en anden. Og nu har de indgivet en klage over deres kommune.

Fædrene mener, at Egedal Kommunes beregninger bag beslutningen er forkerte, og i midten af februar kunne vi fortælle, at Johan Hahn og Nicolai Sørensen havde gjort deres forarbejde så grundigt, at kommunen indledte en undersøgelse af sine egne beregninger. 

Men den undersøgelse er de to Egedal-fædre mildest talt utilfredse med. Faktisk er de så utilfredse, at de har indsendt hele det omfattende materiale til Ankestyrelsen i et forsøg på at få den til at tvinge Egedal-politikerne til en ny beslutning. 

Politikerne i Egedal Kommune stod for at skulle indføre en ny skolestruktur. I den forbindelse ønskede de at lukke en skole og renovere en anden. Valget faldt på, at Toftehøjskolen i Ølstykke Stationsby skulle lukkes, mens Søhøjskolen i Gammel Ølstykke blev udset til modernisering.

Så langt og så godt. Problemet er bare - ifølge Johan Hahn og Nicolai Sørensen - at de tal, kommunen har brugt til at tage beslutningen - ikke holder. 

Dyr renovering

Det bliver så dyrt at renovere Søhøjskolen, at økonomien ikke holder. De to mænd analyserede tallene, og det gjorde de åbenbart effektivt. I hvert fald sagde borgmester Karsten Søndergaard derefter til os:

- Jeg er ret sikker på, at de desværre har ret.

Sagen skulle derfor sendes til et uvildigt revisionsfirma, og her er det, at kæden ifølge Johan Hahn og Nicolai Sørensen hopper helt af. 

Kommunen valgte nemlig at bede sig eget revisionsfirma, PWC (Pricewaterhouseoopers, red.) , om at tygge tallene igennem. De to borgere har påpeget, at kommunens beregninger er mindst 60 millioner forkerte  - men det er ikke den konklusion, revisionsvirksomheden er nået frem til. Her hedder det, at der er regnet cirka 10 millioner kroner forkert - men fejlen er ikke stor nok til, at det kan have indflydelse på den samlede beslutning, hedder det.

- De har ikke sat spørgsmålstegn ved beregningsgrundlaget for det vedligeholdelsesefterslæb, der er udgangspunktet for beregningerne. Og kommunens modeller passer bare ikke med, at det er en 40 år gammel skole, vi taler om, siger Johan Hahn til TV2 Lorry.

Langt dyrere

Han og Nicolai Sørensen mener nemlig, at det bliver langt dyrere at renovere Søhøjskolen end det, kommunen har egnet sig fem til,. Og når revisionsfirmaet er enige med kommunen- og ikke med de to fædre, så har det ifølge Johan Han en enkelt forklaring.

- PWC arbejder for kommunen i forvejen. Og de siger til os, at de har tavshedspligt i forhold til kommunen. Men vi er altså rystet over, at de tager kommunen som kunde i den her sag, fordi de er revisorer for Egedal Kommune  kommune i forvejen.  Det er Egedal Kommune, der har leveret alt materiale til dem,  og når firmaet så blåstempler tallene,  synes vi, at der kan sættes spørgsmålstegn ved deres uvildighed, lyder det fra Johan Hahn.

TV 2 Lorry har kontaktet PWC og fået følgende citat tilsendt på skrift fra Pernille Stokholm Bøg, kommunikationschef i PWC:

- PwC kommenterer ikke på konkrete sager grundet vores tavshedspligt. I PwC tager vi de nødvendige forholdsregler, der sikrer vores uafhængighed, hvad enten vi løser en revisions- eller en rådgivningsopgave, skriver hun.

Efter at have modtaget rapporten fra revisionsfirmaet konstaterede Egedal Kommune på baggrund af den, at der var regnet cirka ti millioner forkert.

Fejlen er opstået, fordi arealet, på den skole, der er blevet lukket, er mindre, end det man hidtil har regnet med. Dermed ville det være billigere at renovere den. Men altså ikke så meget, at det har pillet ved politikernes beslutning, hvor børn og ansatte er flyttet til den overlevende Søhøjskolen.

Borgmester har tillid til konklusionerne

TV 2 Lorry ville gerne have talt med Egedals borgmester, Karsten Søndergaard (V)  om sagen, men han har valgt at besvare TV2 Lorrys spørgsmål skriftligt.

- Vi har modtaget en rapport fra PWC som de har fremlagt for byrådet. De konklusioner har jeg tillid til.  Hvad angår PWC og spøgsmålet om uvildighed, så har PWC redegjort for dette i det tilbud de har givet os. Derfor må jeg henvise til PWC og deres forretningsgange, hvis der skulle være nogle der sår tvivl om dette, skriver borgmesteren.

Og det at de to borgere nu har sendt hele sagen til Ankestyrelsen er tilsyneladende ikke noget, der får ham til at ryste på hånden. I hvert fald skriver han:

- Jeg har intet hørt fra Ankestyrelsen,  men det er enhver borgers ret i Danmark, at få afgørelser afprøvet der.

Kan tage lang tid

Det kan dog være en langsommelig proces at få sin sag behandlet af Ankestyrelsen. De skriver nemlig til Johan Hahn, at de har modtaget henvendelsen, og at han kan forvente en reaktion fra dem i løbet af otte måneder.

- Vi har dog anmodet om, at det behandles som en hastesag, siger Johan Hahn og mener, at hvis han og Nicolai Sørensen skulle ende med at få medhold i, at de tab, Egedal Kommune ifølge deres beregninger får ved at lukke den ene skole frem for den anden bliver større end oplyst, så kan kommunalbestyrelses medlemmer gøres personligt erstatningsansvarlige.

Tror du selv på, at et kan komme dertil?

- Jeg håber da, at de besinder sig, inden det kommer så langt.

 Egedals byråd holder virtuelt møde i aften, og her skal politikerne godkende den udviklingsplan, der ligger for Toftehøjskolens område. Det skal udstykkes til boligområde. I samme forbindelse skal arbejdet med lokalplan for området indledes.

Hampelandskolen - eller Søhøjskolen, som den hedder i dag, er en del af stridens kerne. De to borgere mener nemlig, at det bliver langt dyrere at bevare skolen og renovere den, end det, kommunen har fået regnet sig frem til. Sagen er derefter blevet regnet igennem af kommunens  revisionsfirma PWC, men de er ikke nået frem til så afgørende fejl, at det ændrer på beslutningen.
Hampelandskolen - eller Søhøjskolen, som den hedder i dag, er en del af stridens kerne. De to borgere mener nemlig, at det bliver langt dyrere at bevare skolen og renovere den, end det, kommunen har fået regnet sig frem til. Sagen er derefter blevet regnet igennem af kommunens revisionsfirma PWC, men de er ikke nået frem til så afgørende fejl, at det ændrer på beslutningen.
Foto: Egedal Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik