Rockerborg gør beboere utrygge: Nu overvejer borgmester at tage ny lov i brug

Flere kommuner har anvendt samlingsstedsforbuddet mod rockerborge. Nu overvejer Egedals borgmester at bruge loven mod omstridt Satudarah-klubhus.

Beboere omkring en rockerborg i Ganløse har længe kæmpet en indtil videre forgæves kamp om at få lukket for et klubhus tilhørende banden Satudarah.

Men nu er der muligvis håb forude de beboere i området, der helst ser, at rockerborgen lukkes.

Efter TV 2 Nyhederne søndag aften kunne fortælle, at otte kommuner indtil videre har haft held med at anvende en ny lovgivning, der midlertidigt kan forbyde bander at samles i klubhuse - det såkaldte samlingsstedsforbud - er borgmesteren i Egedal nu klar til at genundersøge, om et sådant forbud kan tages i brug.

Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre, til TV 2 Nyhederne søndag:

- Det står klart i lovens bemærkninger, at hvis der skabes væsentlig utryghed for de omkringboende ved rockernes tilstedeværelse, så kan et forbud nedlægges. Det kan være larm, chikanøs adfærd eller meget trafik omkring et klubhus.

 

Men Egedal og Hillerød har ikke haft held til et få indført et forbud?

 

- Det er kommunens opgave at nedlægge forbuddet, og så skal politiet bistå med oplysninger. Bare det at have en gruppering, er ikke utryghed nok, men der skal ikke ret meget utryghed til. Jeg mener, kommunen har de værktøjer, der skal til.

Tidligere har borgmester Karsten Søndergaard fra Venstre ellers udtalt, han ikke mente, samlingsstedsforbuddet kunne tages i brug over for Satudarah-klubhuset på Ringbakken 10.

- Preben Bang Henriksens udtalelser kommer bag på mig. Mine oplysninger fra kommunens jurister er stadig, at forholdene om væsentlig ulempe i forhold til lovens passus ikke er opfyldt her. Men det er klart, jeg vil tage en dialog med Preben Bang Henriksen om, hvad han ser af muligheder, som jeg ikke har set.

Var det ikke et forsøg værd at lave et samlingsstedsforbud, og så må det jo gå rettens gang, hvis Satudarah er uenige?

- Vi er nødt til at gøre det ud fra en given vurdering af lovgivningen. Alene fordi det handler om rockere, kan vi ikke sige, at vi synes noget andet. Det er vigtigt at pointere, at jeg udmærket kan forstå borgernes frustrationer. Men vi er også nødt til at følge lovgivningen.

Artiklen fortsætter efter videoen....

I april besøgte TV 2 Lorry området omkring rockerborgen i Ganløse. Her mente politikerne ikke, at det var muligt med lov at lukke for samlingsstedet.

Giver fornyet håb

Samlingsstedsforbuddet trådte i kraft 1. juli sidste år i forbindelse med regeringens seneste bandepakke. Siden da har otte kommuner - herunder København, Rødovre og Hvidovre - anvendt loven til at lukke klubhuse.

Lovgivningen giver kommunerne mulighed for at udstede et tre måneders forbud mod en gruppes ophold på en bestemt adresse, hvis politiet vurderer, at truslen mod beboerne i området er tilstrækkelig.

Mens Egedal-borgmesteren tidligere har vurderet, at Satudarahs gøren på adressen på Ringbakken 10 ikke har været tilstrækkelig til at tage loven i brug, så lægger Preben Bang Henriksens tolkning af loven op til, at rockernes adfærd er utryghedsskabende nok til, at et forbud kan nedlægges.

Det vækker glæde blandt beboere i området omkring klubhuset i Ganløse.

- Det giver jo fornyet håb. Preben Bang Henriksen siger netop, at der ikke skal lige så meget til – som det tilsyneladende er kommunens tolkning – for at der er tale om væsentlig gene og utryghed, siger en beboer i området.

Kommune passiv fra starten

I november måned blev klubhuset lukket af politiet. I april var rockerne dog tilbage på adressen, og med dem fulgte gener for områdets beboere.

- Vi har biler kørende frem og tilbage døgnet rundt. De går rundt på vejene i flokke med veste på, hvilket virker meget truende og utrygt. Der har været flere episoder, hvor de direkte har truet os, og de er meget aggressive, siger en beboer i området.

Beboeren vurderer, at de har indgivet omkring 100 anmeldelser af rockernes adfærd.

- Vi føler, at kommunen har været passive fra starten og ikke selv tager initiativ til at få dem ud. Modsat for eksempel Hvidovre Kommune. Vores kommune siger bare hele tiden, at vi ikke kan gøre noget. De tolker loven på deres egen måde. Måske fordi de ikke tør tage en sag på det, og derfor er det nemmere at sige, at det ikke kan lade sig gøre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik