Planer om kæmpe grusgrav lagt i graven: "Vi tør ikke helt tro på det", siger beboer

Region Hovedstadens Råstofplan 2020 har mødt så meget kritik, at planerne om grusgrave i i to planlagte områder nu bliver sløjfet.

I flere år har flere borgere i Veksø i Egedal Kommune levet med uvisheden om, at de måske ville få grusgrav som baghave.

Men nu kan de ånde lettet op - grusgraven har fået dødsstødet.

- Vi er rigtig glade. Men vi tør ikke helt tro på det, inden det er blevet godkendt i regionsrådet, siger Birte Nygaard til TV 2 Lorry.

Birte Nygaard og hendes familie købte nyt hus i Veksø for tre år siden uden at vide, at der potentielt ville komme en grusgrav hele vejen rundt om ejendommen.

- Vi flyttede herud både min datter, svigersøn og deres børn. Vi ville ud og have noget frisk luft og noget ro. Vi finder det her dejlige sted, men ser så de her planer, hvor vores hus og grusvej ligger som en lille ø, siger Birte Nygaard.

Tilbage i 2016 udså Region Hovedstaden sig ni nye områder til at levere sten og grus til fremtidige vejprojekter og byggerier i deres Råstofplan 2020.

I spil til potentielle grusgrave var Søsum og Vindekilde i Egedal Kommune.

Det blev et stridspunkt og fik naboerne på barrikaderne, fordi de frygtede for områdets dyre- og naturliv og for de trafikale gener etableringen af en grusgrave ville medføre.

quote Vi finder det her dejlige sted, men ser så de her planer, hvor vores hus og grusvej ligger som en lille ø.

Birte Nygaard, nabo til mulig grusgrav

Mere end 300 borgere satte deres underskrift imod at etablere grusgrave i de to områder og kommunen har også kæmpet imod.

I første omgang blev Vindekilde taget ud af råstofplanen, efter den kom i høring, men området kom så igen i spil i 2019.

Alligevel er har Region Hovedstaden nu taget både Vindekilde og Søsum ud af råstofplanen 2020.

"Baggrunden for at Vindekilde forkastes er, at der ikke ses at være tilstrækkelig mulighed for at afværge væsentlig påvirkning af landskabsmæssige og kulturhistoriske værdier, hvis der foretages råstofindvinding", skriver Region Hovedstaden i en skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Om Søsum lyder regionens forklaring:

"Tilsvarende har regionen vurderet, at det ikke vil være muligt at planlægge for råstofindvinding i Søsum interesseområde uden væsentlige trafikale udfordringer."

Egedal Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Søsum og forslag til udvidelse af eksisterende graveområde L2 Ledøje Vest
Egedal Kommune. Forslag til nyt graveområde ved Søsum og forslag til udvidelse af eksisterende graveområde L2 Ledøje Vest

Nabo undrer sig over proces

Og det er ikke bare Birte Nygaard, der er godt tilfreds med, at de planlagte grusgrave ikke længere bliver ført ud i livet.

Også Egedals borgmester, Karsten Søndergaard (V), glæder sig.

- Jeg er rigtig glad. Vi har som kommune kæmpet imod det her, og vi er selvfølgelig glade for, at regionen nu har set, at det ikke går, siger han til TV 2 Lorry.

Ifølge borgmesteren slipper borgerne i området nu for en masse lastbilkørsel samt for støj og støv, som har været noget af det, Egedal Kommune har pointeret over for Region Hovedstaden, da kommunen mener, at områderne ikke er gearet til at lave grusgrave.

For Birte Nygaard og hendes familie betyder den nye beslutning, at de kan blive ved med at bo i det, de betegner som et lille paradis.

- Men samtidig kan jeg ikke undgå at have en fornemmelse af, at processen har været mærkelig. Man lægger sådan en plan ud, inden man rent faktisk har undersøgt, om der er grus, og om det kan lade sig gøre med vejforhold, siger Birte Nygaard.

Familiens hus set fra oven, som skulle have være omkranset af grusgrav.
Familiens hus set fra oven, som skulle have være omkranset af grusgrav.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Hun mener, at det er de lokale grupper i området, der har arbejdet hårdt for at få informationer ud til Region Hovedstaden.

Samtidig håber hun, at man kan tage snakken om grusgrave og råstoffer op på et lidt højere plan end i regionerne.

- Vi kan diskutere, om hver region skal være selvforsynende. Vi laver rigtig meget her i Region Hovedstaden, som er til gavn for hele landet, og det virker lidt omsonst, at man i Jylland sender grus til udlandet, og så laver man de her planer hos os, siger Birte Nygaard.

Region Hovedstaden har torsdag oplyst til TV 2 Lorry, at selvom der ikke kommer grusgrave i  Vindekilde og Søsum, så er der heller ikke planer om flere nye grusgrave i regionens råstofplan 2020.