Naturskøn å lægges i rør – men klimasikring deler vandene

Skal byens å lægges i rør og graves ned under jorden for ikke at oversvømme Stenløse by ved skybrud? Borgerne er delt i spørgsmålet om nyt klimasikringsprojekt.

I 45 år har Alfred Snoghøj Rasmussen boet med Stenløse Å som nabo. Men det naboskab kan snart være slut. Byrådet i Egedal Kommune har iværksat et klimasikringsprojekt for at undgå oversvømmelser i Stenløse.

Og som planerne ser ud nu, skal tilførslen af vand bremses til den gennemstrømmende å, der i stedet lægges i rør.

- Det ville jeg da være ked af. Jeg har jo købt huset, netop fordi jeg gerne vil bo ved en å. Så herlighedsværdien forsvinder jo.

quote Jeg vil meget hellere bo ved en å end et kloakrør, det kan enhver næsten forstå.​​​

Alfred Snoghøj Rasmussen

- Jeg vil meget hellere bo ved en å end et kloakrør, det kan enhver næsten forstå, siger Alfred Snoghøj Rasmussen.

Projektet er hurtigt blevet mødt af stor folkelig modstand, og en facebook-gruppe har på få uger samlet 600 af byens 5.800 indbyggere. Men Stenløse Å deler også vandene.

 

Et par svømmetag op ad strømmen bor Gert Trier Larsen. Han er en af de borgere, der med jævne mellemrum får sin have og afgrøder fra drivhuset ødelagt af oversvømmelser.

- Når vi nærmer os skybrud, så er den stensikker, og så sover vi ikke så roligt. For så ved vi aldrig, hvor slemt det bliver.

- Alt hvad vi har i drivhuset af tomater og agurker knækker, og melonerne rådner. Det lugter også af kloak. Det er en utryg følelse, når vandet begynder at stige, lyder det fra Gert Trier Larsen.

Ved kraftig regn kan vandstanden i åen stige med op mod en meter på bare en time. Derfor bakker Gert Trier Larsen op om, at Stenløse Å omlægges. Også selvom det så er slut med lyden af klukkende vand.

- Det er så en pris, vi må tage med. Jeg vil tro, der stadig vil være vand i åen, hvis den bliver bevaret som en rande. For der vil stadigvæk komme overfladevand til fra begge sider af åen, siger han.

Borgere vil beskytte naturlivet

I stedet for at lede overskydende regnvand gennem Stenløse som i dag, så ønsker Egedal Kommune sammen med det lokale spildevandsselskab Novafoss at etablere et regnvandsbassin nord for Stenløse - og lede vandet uden om byen gennem to i dag fredede arealer - under Frederikssundsvej og ud i Værebro Å.

Det er nødvendigt med en omlægning af åen for at gøre plads til regnvand fra Egedals kommende bydel med plads til 10.000 borgere, lyder det fra formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

quote Stenløse Å har simpelthen ikke kapaciteten til, at vi bare kan fortsætte med at lede den vej ned igennem.

Bo Vesth, fmd., Teknik- og Miljøudvalget, Egedal Kommune

- Egedal by bliver jo med befæstede arealer som veje, fortove osv. Det vand skal jo ledes et eller andet sted hen, og som det ser ud nu, har Stenløse Å simpelthen ikke kapaciteten til, at vi bare kan fortsætte med at lede den vej ned igennem, siger Bo Vesth fra Venstre.

Men der må kunne findes alternativer, så man bevarer dyrelivet i Stenløse Å, lyder det fra modstanderne. Blandt andet har Danmarks Sportsfiskerforbund fundet en stor bestand af gydende havørreder i åen.

Derfor foreslår borgergruppen imod projektet, at man i stedet laver en sluse i det regnvandsbassin, kommunen alligevel vil etablere. Så man kan regulere vandet i Stenløse Å under store regnskyl.

- Det ville sikre, at vi kan bibeholde åen, som den er med det liv med ørreder, insekter og isfugle, der er. Bliver det hele rørlagt, er der jo intet af den natur tilbage, siger Alfred Snoghøj Rasmussen, mens forslaget modtages positivt på rådhuset af Bo Vesth:

- Jeg skal ikke kunne sige, om den løsning allerede har været belyst. For det her er jo et stykke arbejde, der har været i gang rigtig længe. Men ellers synes jeg, det lyder interessant, og borgerne skal da komme frem med deres idéer nu, hvor de har muligheden for det, lyder det fra formanden for Teknik- og Miljøudvalget.

Byrådet skal tidligst vedtage det endelige projekt i slutningen af året, og det er muligt for borgerne at komme med inputs ind til marts.

Det har Alfred Snoghøj Rasmussen også tænkt sig at gøre.

- Jeg synes jo godt, man kunne have nogle visioner med åen. Nu er visionen, at man lukker det hele til, men i stort set alle andre byer og hele verden, gør man det modsatte og åbner åer op og laver flotte miljøer rundt omkring. Det kunne man også sagtens gøre her, siger han.

Klimatilpasningsprojektet ventes at løbe op i 80 millioner kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik