Midlertidig løsning sikrer rent drikkevand - i et år

Vandet er blevet rent og drikkeklart i Ledøje, men kun takket være en midlertidig løsning. Nu spørger bylauget, hvad der skal skeom et år, når løsningen udløber.

290 husstande I Ledøje har siden 26. april måtte hente vand til deres husholdning fra en tank på den lokale plads. Nu er der godt nyt: Vandet er rent igen. Foto: Amalie Vixø Drøscher - TV 2 Lorry

Dybt frusterende - et helvede rent udsagt, sådan beskriver en boligejer i Ledøje den situation som landsbyen har måtte leve i siden slutningen af april.

Her blev vandet i hanerne nemlig erklæret uegnet som drikkevand, og derfor har hver hustand måtte hente rent vand fra en tank på pladsen i byen.

Nu er der godt nyt fra kommunen: Vandet kan drikkes!

Læs også En måned uden vand i Ledøje: Midlertidig løsning giver nyt håb

Overvåger stadig pesticid-niveau

Egedal kommune gav i sidste uge tilladelse til, at Ledøje vandværk kunne forsøge at rense vandet med et midlertidig kulfilter. To analyser senere er det altså blevet bekræftet, at drikkevandet lever op til kvalitetskravet om et maksimum pesticidniveau på 0,01 µg/l

Der er stadig bekymring for, hvad der sker efter det her år

Bjørn Weitermeyer, Oldermand, Ledøje Bylaug

- Det har været en svær tid for borgerne i Ledøje By, så jeg er utrolig glad for, at de nu kan drikke vandet direkte fra hanen igen. Sådan en hændelse sætter tanker i gang hos os alle: Vi kan ikke undvære vores drikkevand så vi skal passe godt på grundvandet, siger Egedals borgmester Karsten Søndergaard, Venstre.

Selvom drikkevandet nu er blevet erklæret rent vil vandværk og kommune overvåge kvaliteten af vandet tæt fremover. 

Bittersød nyhed

For Oldermand Bjørn Weitermeyer i Ledøje Bylaug er det en bittersød nyhed. Tilladelsen til at rense vandet med et kulfilter er midlertidig, og nu bliver det en opgave for vandværket at finde en langsigtet løsning.

Som borgmesteren tidligere har sagt til TV 2 Lorry: Nu har ledelsen på vandværket et år til at finde en løsning.

Er det virkelig et lille vandværks job, at finde en løsning på et problem, som kan vise sig at være meget stort

Bjørn Weitermeyer, Oldermand, Ledøje Bylaug

- Det er helt klart dejligt at slippe for at hente vand på Fredspladsen, men selvom vi ikke har et akut problem lige her og nu, så står vi stadig med et fremtidigt problem, siger Bjørn Weitermeyer.

- Der er stadig bekymring for, hvad der sker efter det her år, og et år går jo hurtigt. 

Læs også Drikkevand undersøges for pesticid: Sådan går det i din kommune

Bjørn Weitermeyer mener ikke, at det er rimeligt, hvis vandværket alene skal finde på en løsning. Han henviser blandt andet til, at man lige nu undersøger vandet i flere kommuner, og stadig ikke ved, hvad man finder. 

- Man lægger for meget over på vandværkets ledelse. Er det virkelig et lille vandværks job, at finde en løsning på et problem, som kan vise sig at være meget stort? Det er lokale byfolk, som kører det her [vandværket red.] i deres fritid, og derfor er det for stor en opgave. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra vandværkets ledelse i dag.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik