Lokallisterne fik en sand opblomstring - indtager flere byråd

Mange vælgere er ikke særlig loyale overfor de etablerede partier ved kommunalvalg, lyder det fra politisk kommentator.

Ved det netop overståede kommunalvalg for to dage siden oplevede lokalisterne i mange kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde en sand opblomstring.

I 13 ud af 34 byråd er mandater nemlig blevet besat af kandidater fra lokallister, hvilket er flere end det har været tilfældet ved de forgangne kommunalvalg.

- Det har være et flot valg for lokallisterne her i området, og det siger noget om, at selvfølgelig fylder de store partier meget, men der er mange vælgere, som ikke er loyale overfor deres partier, siger Noa Redington, politisk kommentator, til TV 2 Lorry.

Ifølge ham kræver det et enormt stor lokalkendskab for kandidaterne, som skal vide, hvad der rør sig i kommunerne.

- Kommunerne har fået nogle størrelser, hvor der kan være borgere, som tænker, at det ikke er i orden, hvad der foregår, og som mener, at man er nødt til at have en lokalliste, hvis for eksempel den lokale skole skal bevares. Det kan også være nogle byråd som helt dysfunktionelle, siger Noa Redington, politisk kommentator, til TV 2 Lorry.

- Vælgerne vil det mere borgernære

Et af de steder hvor en lokalliste fik et imponerende godt valg er i Egedal Kommune.

Her var Lokallisten Ny Egedal, som først så lyset sidste sommer, valgaftenens helt store overraskelse.

De fik fire ud af 21 mandater, og de bliver dermed det tredje største parti i byrådet.

Spidskandidat Ulrik John Nielsen tror at den fremgang, som lokallisterne har fået i hovedstadsområdet denne her gang, skyldes, at vælgerne vil noget nyt.

- De vil gerne det mere borgernære, og at der bliver lyttet til borgerne, siger han til TV 2 Lorry.


Til trods for at Ny Egedal gik til valg på at være en benhård opposition til borgmester Karsten Søndergaard, så lykkes det altså Karsten Søndergaard at liste af med Socialdemokratiet, Konservative og Radikale Venstre og sikre sig fire år mere på posten til Venstre.

Det til trods for, at mange vælgere – afslører valget – søger en ny kurs.

- Vi synes da selvfølgelig, at det er ærgerligt, når vi nu har fået så flot et valg, at flertallet ikke var interesserede i, at der skulle ske noget nyt.

- Vælgerne har meget tydeligt peget på, at Carsten Søndergaard og den linje, der har ligget de sidste fire år, ikke var godt nok. Og at de ikke ønskede, at den her konsensuspolitik skulle fortsætte i Egedal Kommune, siger Ulrik John Nielsen til TV 2 Lorry.

De øvrige kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, hvor der er lykkedes lokallister at komme ind byrådet, kan du se i faktaboksen herunder.

Byråd med lokallister repræsenteret