Kommune topper på genanvendelse - nu skal borgerne betale prisen

Priserne på affaldshåndtering skal 'normaliseres', lyder det fra Egedal Kommune, som hæver prisen for borgerne.

Affaldssortering - her i Ballerup Kommune Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Det koster at være bedst.

Det kan synes at være den helt store huskekage for både politikere og borgere i Egedal Kommune.

Her har der de seneste år været stort fokus på affaldsortering og genanvendelse i grader, som har gjort kommunen nordvest for København til hovedstadsregionens duks på den front. 

Læs også Egedal er bedst til genanvendelse af affald

Men alting har en pris - og prisen for at være bedst er højere, end man som borger kunne tro. Som borger i Egedal har det nemlig ikke været muligt at mærke de mange grønne mærkesager på pengepungen - lige indtil nu.

I en pressemeddelelse forklarer Egedal Kommune nemlig, at priserne for affaldshåndtering stiger.

Det sker som følge af en mere grøn og miljøvenlig håndtering af affaldet i kommunen.

- Vi kan være stolte af, at vi er en af de bedste kommuner i hele landet til at sortere affald samtidig med, at vi trods stigningen i pris ligger på gennemsnittet af hvad det koster at håndtere affald i de andre 19 ejerkommuner i Vestforbrænding, siger Bo Vesth, der er formand for Egedals Teknik- og Miljøudvalg, i en pressemeddelelse.

Økonomisk overskud brugt op

Egedal har tidligere haft genereret et økonomisk overskud på skraldefronten på hele 36 millioner kroner, hvilket har betydet, at borgerne har betalt mindre for afhentning og behandling af affald, end den reelle pris.

Men nu skal udgifter og indtægter igen i balance, og derfor kan prisstigningen for borgerne anses for at være en normalisering af prislejet.

- Indtægter og udgifter på affaldshåndtering skal balancere, og det lyder jo nemt. Men det er det ikke. Kommunernes indtægter for genanvendelige materialer svinger med markedsprisen, så derfor kan man ikke altid justere sit budget, så man går i nul, siger udvalgsformand for Telknik- og Miljøudvalget i kommunen, Bo Vesth, og tilføjer:

- Vi har længe vidst, at vi nu ville kommer i en situation, hvor vi var nødt til at hæve priserne, så det er ikke en hovsa-løsning, men en længe planlagt prisstigning. 

Læs også Affaldsblokade: Op mod 920.000 borgere får ikke hentet skrald ved storkonflikt

Flittige borgere sorterer mere - men det koster

I 2017 fik hustande med egen indgang i Egedal nye affaldsspande, hvor man kan sortere både glas, metal, papir og plast.

Det har betydet en stor gevinst for miljøet, at borgerne nu sorterer mere, men samtidig betyder sorteringen også, at skraldemanden skal afhente og behandle flere forskellige slags affald - og det koster.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at prisen stiger, men når jeg ser, hvad vi får for pengene, ser det ganske rimeligt ud, siger Bo Vesth, der er medlem af partiet Venstre.

Desuden påpeger kommunen i pressemeddelelsen, at priserne på genanvendelige materialer er faldet. Det betyder, at Egedal få færre indtægter på den front samtidig med, at en række driftsomkostninger er kommet til. 

Læs også DTU overrasker: Plastikposer er bedre for miljøet

I løbet af 2019 vil Egedal Kommune derfor analyse økonomien på affaldsområdet for at se på, hvor der kan effektiviseres eller justeres på serviceniveauet, så omkostningerne de kommende år minimeres.

- Vi skal hele tiden se på, om vi kan gøre det smartere og billigere. Samtidig skal vi være ambitiøse på miljøet og klimaets vegne, og kommunerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling på affaldsområdet. Derfor bliver vi også ved med at investere i nye løsninger, så vi kan blive ved med at sortere endnu bedre og genanvende stadig mere affald, siger Bo Vesth.

TAKSTSTIGNINGER PÅ AFFALD I EGEDAL KOMMUNE

 
Boligtype Takst 2018 Takst 2019 Takstændring 2018-2019
Bolig med spande med rest- og madaffald 2.510 kroner 3.093 kroner 584 kroner
Bolig med nedgravede systemer 2.175 kroner 2.818 kroner 643 kroner
Bolig med miljø ø'er 2.123 kroner 2.729 kroner 606 kroner

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik