Kommentator om Egedal-kup: Der er tale om ondt blod

Lørdag morgen stod socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen med en konstitueringsaftale, der gør hende til borgmester i Egedal Kommune. På valgnatten pegede hun - og et flertal - ellers på Venstre-manden Karsten Søndergaard. Ifølge politisk kommentator er der tale om ondt blod.

Klokken 02:01 natten til onsdag kunne den siddende borgmester i Egedal Kommune, Karsten Søndergaard, fortælle, at han napper fire år mere i borgmesterstolen på Egedal Rådhus.

I løbet af natten indgik Venstre og Socialdemokratiet – sammen med Det Konservative Folkeparti og De Radikale – nemlig en konstitueringsaftale, hvor de gav genvalg til den siddende borgmester.

Men sådan bliver det ikke alligevel - hvert fald ikke for nuværende.

quote Det er stærkt af Vicky (Holst Rasmussen red.), at hun har udnyttet den utilfredshed, der er blandt de borgerlige partier.

Noa Redington, politisk kommentator

"Stærkt udnyttet"

Lørdag morgen kom det nemlig frem, at Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten og lokallisten Ny Egedal i stedet går sammen og peger på Vicky Holst Rasmussen (S), som Egedals nye borgmester.

- Der er sket det, at efter den konstitueringsaftale, vi landede på valgnatten, har vi tænkt os godt om. Med det resultat, der lå, kunne vi se, at borgerne i Egedal ønskede en anden retning, fortalte Vicky Holst Rasmussen (S).

Og i følge TV 2 Lorrys politiske kommentator, Noa Redington, er det et udtryk for, at Socialdemokratiet har udnyttet de uenigheder, der har været i den blå del af Egedals byråd.

- Det er stærkt af Vicky (Holst Rasmussen red.), at hun har udnyttet den utilfredshed, der er blandt de borgerlige partier, siger han.

quote Det vidner om ondt blod.

Noa Redington, politisk kommentator

Nyt Egedal erklærer sig hverken røde eller blå og slår sig op på mere borgerinddragelse og på at bryde med det, der - ifølge lokallisten selv - kan betegnes som magtarrogance.

- Der er modsætningsforhold som ikke bare er politiske, men også personlige. Så det er ikke så underligt, at det har været op ad bakke for Karsten Søndergaard (V), siger Noa Redington og fortsætter:

- At det er lykkedes Socialdemokratiet at snuppe borgmesterposten fra ham med opbakning fra både Ny Egedal og Konservative, det vidner om ondt blod.

Spektakulært

Det skal - ifølge Noa Redington - også ses i lyset af, at Socialdemokratiet ved kommunalvalget tirsdag stemmemæssigt gik tilbage. En situation som han kalder 'ret spektakulært'.

- Socialdemokratiet har formået at slå til på det rigtige tidspunkt.

For selvom et flertal natten til tirsdag pegede på Vicky Holst Rasmussen (S) som borgmester, så takkede hun ikke 'ja' til posten.

Med den borgerlige opbakning kunne det nemlig lægge pres på den politik, som Socialdemokratiet i Egedal gerne vil føre de kommende fire år.

- Hun (Vicky Holst Rasmussen red.) har haft is i maven og ikke grebet muligheden i første omgang, fordi hun vidste, at nogle ting skulle falde på plads inden, siger Noa Redington, der understreger, at situationen har været 'meget kostbar' for den borgerlige gruppe i Egedal.

S måtte gå på kompromis

Men borgmesterkæden kommer ikke uden kompromitter.

Dagen efter valget sagde SF spidskandidat i Egedal, Jens Skov, til sn.dk, at de pegede på Vicky Holst Rasmussen (S), som borgmester.

- Vi var tre partier, som ville pege på hende, hvis vi til gengæld kunne få bremset salget af skole-grundene i Smørum og Ølstykke, men det var hun ikke interesseret i. 

Men nu har piben fået en anden lyd. I hvert fald oplyser Vicky Holst Rasmussen (S) til TV 2 Lorry, at en af skolerne fortsat vil blive solgt, mens salget af den anden bremses. Hvordan det prioriteres vides ikke.