Futuristisk lysinstallation skal lokke folk til mennesketomt torv

Egedal Kommune vil installere en bevægelig lyscirkel på Rådhustorvet. Den skal lokke flere mennesker ud på pladsen.

Området omkring Egedal Rådhus kan godt virke en anelse mennesketom og vindblæst. Men sådan kommer det forhåbentlig ikke til at være fremover. 

Byrådet i Egedal Kommune har bevilget 440.000 kroner til en interaktiv lysinstallation, der bliver opført i 2018.

- Vi synes, det er spændende. Vi har jo besluttet, at hver gang vi sælger en grund, bliver der afsat to procent af indtægten til kunst i kommunen siger Karsten Søndergaard, borgmester for Venstre i Egedal Kommune.

 
 
Foto: Illustration fra Milo Lavéns projektforslag

Mere liv i gaden

Installationen skal stå på Rådhustorvet og er en lysende ring, der vil reagere på aktivitet omkring den. Den kommer til at kunne hæve og sænke sig, og så kommer den til at kunne skifte farve.

Formålet er - udover at skabe lys og tryghed - nemlig også at få folk til at opholde sig mere i det byrum, man prøver at skabe. Lige nu omkranses torvet fra tre sider af Rådhuset, lejligheder og et plejecenter, og et byggeri under opførsel kommer snart til at fylde den fjerde side ud.

- Det er jo et helt nyt byområde, vi skal have skabt. Det her er jo bare en start. Der vil gå noget tid, før det bliver et markant torv, men når der nu bliver bygget på alle fire sider, kommer vi tættere på et torv, siger borgmesteren.

En del af et større projekt

Installationen er skabt af den svenske kunstner Milo Lavén, som også har lavet flere lysinstallationer i Sverige, og det er på kunstrådets anbefaling, at byrådet har vedtaget hans projektforslag.

Den indgår i Egedal Kommunes bidrag til projekt Lighting Metropolis, som er en innovationsplatform, der skaber kontakt mellem kommuner, virksomheder og universiteter i Ørestadsregionen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Lighting Metropolis støtter projekter, der viser potentialet i belysningsteknologiens muligheder og effekter i byrummet.

Kommunen regner med, at installationen står færdig i september 2018, og inden da vil der blive afholdt informationsmøde for naboer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Greve Svømmehal

Vestegnen får ny svømmehal til 130 millioner kroner

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet

playVerdens længste vikingeskib er tilbage efter togt

franciskarosekilde

playKøbenhavns Kommune vil skrue ned for nattelivet med færre bevillinger efter midnat

Køge Kyst_Foto_Michael Levin 2020 (1)

Skal din kommune have årets arkitekturborgmester?

Egedal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere